Shadow

NEVERA STEP 5.2 SPORT

Model Step Sport je nastavak linije gumenjaka Vento 500. Za razliku od prethodnika, novi model donosi nekoliko vidljivih izmjena na palubi kako bi se bolje prilagodio namjeni – a to su, kako samo ime kaže, vodeni sportovi.

Kao podvodnog ribolovca uvijek me živciralo što se u gumenjacima koje obično koriste podvodni ribolovci (dakle manji modeli, do 5,5 m) podvodne puške moraju odlagati na palubu, obično između konzole i tubusa pošto za njih nema dovoljno mjesta. To onda uvjetuje stalno poskakivanje pušaka prilikom vožnje po valovima a to dalje može prouzročiti bušenje tubusa (zato se uvijek provjerava da li vrhovi strijela na puškama imaju zaštitnu plastičnu ili gumenu kapicu) ili ispadanje puške iz čamca te njen gubitak (oni koji su na sličan način izgubili pušku znaju dobro o čemu govorim a nije ih mali broj).
Kako bi doskočili tom problemu, po lijevoj strini Stepa Sport postavljena je dugačka klupa uzduž tubusa. U klupu stane podvodna puška od 100 cm dužine sa umetnutom strijelom ili puška od 120 cm s izvađenom strijelom. Osim podvodnih pušaka, ova klupa može smjestiti i sklopljene štapove za ribolov ili pak skije za vodu npr. U svakom slučaju, prava pomoć sportašima na malom gumenjaku u klasi 5 m.

Preko puta dugačke klupe, po krmi se nalazi kraća klupa s klasičnih modela Vento ili Step. U njoj je dovoljno mjesta za sitnice i pribor. Dvije klupe idu uzduž tubusa i otprilike u njihovoj visini tako da se, pogotovo duža, mogu iskoristiti i kao ležaji zajedno s tubusima. Kome je pak draža klasična pozicija za sjedenje ili izležavanje, te dvije uzdužne klupe je moguće spojiti insertom s jastukom tako da se dobije poprečna široka klupa odn. klupa L oblika jer je tu i dio uzdužne duge klupe. Na taj način Step Sport je spretan i za dnevna obiteljska krstarenja. Između klupa na krmi se može postaviti i pomični stolić oko kojeg će se okupiti prijatelji ili obitelj a koji istovremeno može služiti i kao umetak za povezivanje dviju uzdužnih klupa.
Kako bi se ostavilo prostora za prolazak s lijeve strane konzole (koja je postavljena lagano u desno) montirano je skeletonizirano sjedalo od inoxa koje umjesto klasične sjedalice i naslona ima dva velika pojastučena valjka. Iako se možda, na prvi pogled, ne bi reklo, sjedalo je sasvim udobno i za sjedenje i za naslanjanje. Ono se naime može rotirati pa ako se okrene za 180 stupnjeva, vozač dobiva „naslon“ umjesto sjedišta pa može voziti u polu-stojećem položaju. Tako okrenuto sjedalo služi vozaču i da sjedi okrenut ostaloj „ekipi“ koja sjedi na krmenim klupama pa mogu zajedno uživati u lovačkim pričama, dobroj kapljici ili čak zameziti nešto.

Konzola je klasičnog dizajna – dovoljno mala za prolaz s lijeve strane a dovoljno velika za osnovnu opremu. Na konzoli testiranog modela bili su montirani instrumenti motora s desne strane volana, jedan ispod drugoga a ispod njih električni panel sa 4 prekidača. S lijeve strane i na dnu ostaje mjesta za dodatne uređaje ili prekidače, radio stanicu ili pak dodatnu ladicu/spremište za sitnice. S gornje strane konzole ima dovoljno mjesta za postavljanje 5“ ili čak 7“ GPS/Echo sonder uređaja. Ručica gasa je montirana desno s vanjske strane konzole. U donjem dijelu je veliki poklopac koji otvara prostor u dnu konzole. Tu je smještena baterija s prekidačem struje a ima još i mjesta za dodatnu opremu. Na prednjem dijelu konzole je sjedište s naslonom. Sjedište nema poklopac prostora ispod kojem se može pristupiti jedino kroz veliki poklopac sa zadnje strane. Ovakvo rješenje doprinosi čvrstoći sjedišta ali s druge strane otežava pristup prostoru ispod. Na testnom modelu nije bio montiran rukohvat oko vjetrobrana ali se inače serijski postavlja.
Prednji dio Stepa 5,2 ima klasična dva spremišta u pramcu – manje za sidro i veće koje je jako duboko za stvari. Osim tih spremišta u gumenjaku se nalaze još 3 spremišta u palubi – jedno između konzole i sjedišta i dva iza sjedišta prema krmi. Sve ukupno, ovaj model ima 8 spremišta od čeka jedna dugačka klupa a ako se ugradi i dodatno spremište za sitnice u konzoli imao bi ih 9 – pravi rekord za gumenjak od 5 m dužine.

U zadnjem spremištu montirana je kaljužna pumpa (u slučaju testnog modela – automatska) a u spremištu ispred – separator goriva. Obadvije montaže ostavljaju dovoljno mjesta za spremanje mase nautičke i druge opreme.
Generalni koncept na palubi s uzdužnim klupama služi da se po gumenjaku može slobodno prolaziti sve do motora (ništa nije na putu) tako da je osjećaj kao da ste u gumenjaku tzv. otvorenog tipa a zapravo imate 8 spremišta od čega jedno dovoljno dugačko za sportske rekvizite. Otvoreni gumenjaci obično imaju samo spremišta u pramcu (za sidro te) i u konzoli te eventualno u sjedištu ako se radi o kutijastom sjedištu. Rekreativni gumenjaci s druge strane imaju više spremišnog prostora ali zapravo malo mjesta za kretanje po palubi. Da bi došli do motora/krme, morate preskakati krmenu klupu koja je obično u kontra štampi s palubom. Kad ste u ribolovu ili ronjenju takve egzibicije mogu vrlo brzo iživcirati korisnike.

Step 5,2 Sport je zadržao odličan trup originalnog modela s vrlo dubokim pramcem (oštar poput pramca na jedrilici), jako dubokim srednjim dijelom (preko 30 stupnjeva za usporedbu s recimo engleskim gumenjacima koji imaju 23-25 stupnjeva na sredini dok većina talijanskih ima još i manje) te dubokim V na krmi (21 stupanj) gdje ima i tzv. Delta kobilicu (zaravnjenje od 8 cm). Malo ispred sredine trupa nalazi se stepenica koja zajedno s delta kobilicom pomaže u izglisiravanju i ravnom glisiranju (čamac minimalno diže pramac prilikom glisiranja – gotovo je paralelan s površinom mora).
Ovakav trup s jedna strane omogućava odlično ponašanje plovila na valovima a s druge strane lako izglisirava čak i s manjim motorima (minimalan motor potreban za glisiranje je 25 KS). Klasični duboki V trupovi normalno teže izglisiravaju i trebaju im motori veće snage pa time imaju i veću potrošnju ali kod Step modela to je anulirano. On ima plovidbene karakteristike dubokog V korita a glisiranje i potrošnja su mu kao kod čamaca s plitkim ili srednjim V trupom.

TESTIRANJE
Step 5,2 Sport smo testirali kroz više dana u kojima smo imali priliku koristiti ga za dnevna krstarenja s prijateljima kao i u podvodnom ribolovu.
Ponašanje Stepa 5,2 je po očekivanju isto kao kod njegovog prethodnika Venta 500. Vrlo mekan i udoban na valovima, okretan, čak i pri malim brzinama i s položenom siluetom u glisiranju. Bojao sam se da će nešto veća masa dugačke klupe utjecati na ponašanje ali razlika u masi je ipak premala da bi taj utjecaj bio značajan. Čisto za ilustraciju navest ću dvije situacije koje dobro opisuju plovne karakteristike ovog malog gumenjaka. U jednom je slučaju prijatelj u Stepu plovio u renomiranom društvu gumenjaka – Sacs, Marlin i Solemar – svi 7-8 m dužine, po umjereno valovitom moru. Za dvije klase manji, Step 5,2 Sport je bez problema držao korak s većim gumenjacima i to tako dobro da je prijatelj primio čestitke od svih vlasnika većih gumenjaka kasnije na vezu.
U drugom slučaju sam plovio osrednjoj tramuntani na otoku Krku. Oko mene su sa svih strana jurili veći, što gliseri, što gumenjaci. Podesio sam brzinu na samo 17 milja pri 3600 o/min i tom laganom brzinom sam malo po malo prestizao sve te veće brodove koji su jurili ispred mene … stvar je u tome da Step pri 17 milja ide kontinuirano bez poskakivanja po valovima dok su drugi veći čamci išli većim brzinama ali su konstantno iskakivali iz mora i pljuštali pri povratku što je zapravo gubitak vremena i tako su malo po malo svi ostajali iza mene. Još jedna stvar je što ti veći brodovi, pogotovo klasični gliseri imaju prilično visoku minimalnu brzinu glisiranja ispod koje padaju u deplasmanski režim plovidbe kad su teško upravljivi tako da moraju konstantno glisirati na većim brzinama a onda izlijeću iz mora … Step s druge strane ima minimalnu brzinu glisiranja od samo 7 čvorova pa može lagano i sigurno glisirati i po najvećim valovima od par metara visine.
Ono što je također vrlo ugodno za vlasnika je dobra upravljivost pri malim brzinama što je bitno u lukama (pogotovo onim tijesnim). Step se vrlo dobro snalazi u uskim prolazima a zbog nešto manje širine u odnosu na druge gumenjake u klasi i malog gaza, vrlo ga je lako i brzo „uparkirati“ svugdje.

Motor na testnom Stepu je bio Yamaha 40/60 sa standardnim propelerom koji dolazi u paketu te dva digitalna instrumenta/pokazivača. Motor se vrtio do 5700 o/min pri čemu se postigla brzina od 33 milje. Možda ne prebrzo za takav motor ali visoka maksimalna brzina i nije ono što je projektant Stepa imao na umu. Glavna zamisao je bila komforno ponašanje na velikim valovima pri krstarećoj brzini kad je potrošnja najmanja. Korisnici 90% vremena zapravo plove krstarećom brzinom dok samo u iznimnim situacijama stišću ručicu gasa do kraja. U rasponu brzina između 17 i 22 čvora potrošnja goriva je bila 0,44 do 0,6 lit/milji što je sasvim prihvatljivo. U prosijeku nekakvih pola litre po prijeđenoj milji. Kod klasičnog Stepa s motorom od 60 KS smo uspjeli dobiti još manju potrošnju od svega 0,33 lit/milji. Vjerojatno bi se igrajući malo s elisom mogao dobiti još koja milja brzine više i koja litra potrošnje manje ali smatramo da su i ove brojke dobivene na testu dovoljno dobre. Po njima bi Step 5,2 Sport s rezervoarem od 50 lit, mogao prijeći 100 milja u prosijeku.

Kako bi vidjeli vrijednosti gumenjaka za namjenu za koju je napravljen otišli smo njime nekoliko puta u podvodni ribolov. U jednom slučaju bila su 3 podvodna ribolovca i pas a u drugom 2 podvodna ribolovca, 1 sportski ribolovac-ribić i neizbježan pas Bjelka. Step Sport je odradio zadatak bez problema. Kakvo olakšanje kad možete staviti puške u zatvoreni pretinac da ne skaču po palubi … Toliko smo bili naviknuti na puške po palubi da kad smo ih trebali uzeti u more na prvu nismo znali gdje su … Ostala spremišta su progutala ostatak opreme a imali smo i 2 veće i 1 manju torbu na stražnjem dijelu palube. Uz sve to, tri čovjeka se mogu normalno oblačiti u ronilačka odijela uz malo discipline. U slučaju da se sva oprema spremi po spremištima gumenjaka a ne nosi u torbama bilo bi i previše mjesta.

Tokom ovih ronilačkih izleta dobio sam dojam da je gumenjak možda lakši nego što bi mogao/trebao biti. To je s jedne strane dobro jer je vrlo pokretljiv i spretan pri čestim pristajanjima u malim uvalama i sidrenjima a s druge mi se činilo da je pre osjetljiv na uzdužnu distribuciju težine. Kod klasičnog modela Stepa/Venta je to bilo manje izraženo. U svakom slučaju, pravilnom raspodjelom težine kod Stepa Sport može se znatno utjecati na broj okretaja motora odn. brzinu kao i na ponašanje u plovidbi.
Probali smo Step Sport i u ulozi klasičnog dnevnog krstaša za odlaske na kupanje i razgledavanje ili istraživanje obale. Bez problema glisira s 8 osoba s tim da nitko nije sjedio na tubusima (1 na manjoj uzdužnoj klupi, 3 na dugoj uzdužnoj klupi, vozač na vozačkom sjedištu, 1 na sjedištu ispred konzole te 2 na pramčanom sjedištu/spremištu). Naravno, potrošnja goriva je tu nešto veća od prosjeka (0,85 lit/milji) a brzina manja. Step 5,2 je međutim idealan za prosječnu obitelj recimo (2 odrasla čovjeka i 2 djece) jer tada pruža odgovarajući komfor za svu posadu i dobar odnos potrošnje i performansi. Mogućnost da se vozačko sjedalo okrene prema putnicima na stražnjim klupama nosi zajedničko druženje na višu razinu a s dodatnom ugradnjom stolića i bimini tende lako je zamisliti zajedničko uživanje u marendi u kakvoj lijepoj uvali kojima naš Jadran obiluje.

Zaključak
Step 5,2 Sport donosi novu dimenziju u malom paketu kad se radi o sportskim aktivnostima na moru. Dugačka klupa-spremište je prava blagodat za spremanje dugih rekvizita koji ne nedostaju u morskim sportovima. Ono što je po meni najveća vrijednost ovog gumenjaka je da pruža mnogo mogućnosti u relativno malom plovilu. S njim možete na najveće more, isto kao da ste u 7 ili 8 metarskom čamcu ali za manje novaca i s manjim troškovima. Gumanjak je dovoljno velik da komotno ugosti nekoliko ljudi a da se ne sudaraju, zahvaljujući položaju klupa na zadnjem dijelu a s druge strane je dovoljno mali da se lako provlači i u najmanjim lučicama, da se brzo sidri i odsidruje, da ne zahtjeva veliki auto za vuču i da ga lako može spustiti u more jedna osoba. U tri riječi – mali veliki gumenjak.
Za kraj i nešto o cijeni – ovaj model je nešto skuplji od klasičnog Stepa jer duža bočna klupa i inox skipersko sjedalo koštaju više od kratke klupe i klasičnog kutijastog sjedala od stakloplastike. S druge strane mislim da se za komfor koji ovakva koncepcija pruža isplati ta razlika. Cijena je na visini npr. Joker-a 470 ali nudi bolje osmišljen prostor i bolje plovidbene karakteristike.
Ovo svakako nije plovilo za one koji plove malo, koji plove samo po mirnom moru do prve vale radi kupanja i koji se ne bave baš nikakvim aktivnostima na moru. Oni jednostavno neće moći iskoristiti sve odlike i prednosti ovog modela i njegova cijena tada neće biti opravdana.

Karakteristike:
Dužina preko svega – 5,15 m
Širina – 2,10 m
Težina – 260 kg
Trup (korito) – promjenjivi duboki V (60 stupnjeva na pramcu do 21 stupanj na krmi)
Metarijal trupa – staklom ojačana plastika
Promjer tubusa – 50 cm
Broj komora – 5
Materijal tubusa – Orca Hypalon Neopren 1300 gr/m2
Raspon motora – vanbrodski od 25 do 90 KS
Nosivost – 8 osoba
Cijena – 10.500,00 € + PDV
Cijena paketa s motorom Mercury 60 – 15.800,00 € + PDV (uključena kompletna montaža – ključ u ruke).

Tekst i foto: Alan Černava