Shadow

Podgora – noćno ronjenje

Ova lokacija je jako dobra za prvo noćno ronjenje prilikom polaganja za viša ronilačka zvanja, ali i oni iskusniji biti će zadovoljni. Prije svega, opremamo se na plaži pa se na taj način izbjegava gužva i potraga za opremom po brodu u uvjetima loše vidljivosti, a i sam zaron s maksimalnom dubinom od 20 metara osigurava ronjenje od četrdesetak minuta bez prevelike potrošnje zraka i ulaska u režim dekompresije.

Sama lokacija je ispred skulpture Uzorita koja se nalazi na  kamenu ispred hotela, vrlo omiljeno turistima za poziranje za svoju fotografiju sjećanja na Podgoru.

Zaron je ispred skulpture pa se nakon nekih 80 metara dolazi do zida koji se ruši do 20 metara dubine i pješčanog dna. Zid ide prema obali pa se smanjuje dubina pa se onda vraća malo prema dubljem i tu počinje novi zid.

Stanovnici podmorja koje ćemo vidjeti na ovoj lokaciji su uobičajeni – škarpine, trlje, ugori, tabinje, razne zvjezdače…

Obično se vide i hobotnice i kokoti na pješčanom dnu ispod zida, ali mi ovaj put nismo imali tu sreću, ali smo vidjeli jastoga u na prvom zidu. Naravno, za razliku od dana, ribe su mirnije i lakše ih je fotografirati, naravno uz dobru rasvjetu.

Preporučamo i dva neovisna izvora svjetlosti, tek tako da izbjegnemo paniku ukoliko jedan izvor zakaže.

Za potpuni doživljaj preporučamo i vodiča koji će se brinuti o orijentaciji a nama ostaje samo uživanje u ronjenju.   Nas je vodio Oleg iz Birgmaier suba i možemo ga svima preporučiti – https://gorgonija.com/2017/09/17/birgmaier-sub/

Tekst i foto: Luka Kolovrat