Shadow

SCUBA je još uvijek prijelazni oblik komercijalnog ronjenja

Komercijalni tečajevi počinju SCUBA ronjenjem iz jednostavnih razloga, većina profesionalaca je potekla iz sportskih okruženja i već imaju takva iskustva, ali i zato jer taj način pruža prisniji kontakt s novom okolinom.

Slijedi pranje mozga, podsjećajući vas na prijašnje tečajeve prve pomoći, teorija fiziologije ronjenja, specifičnosti izloženosti vlazi i povećanom tlaku, otrovnim morskim životinjama, nastavak je u prirodnim zakonima koji nam objašnjavaju ponašanje plinova i naših tkiva njima izloženih, sigurnosne procedure u ronjenju i upoznavanje opreme koju ćete tegliti sljedećih dana.

Iako se teoretski dio nastave razvlači cijelim tečajem, sada vam neće spominjati dekompresiju za kojom nema potrebe u plitkim SCUBA ronjenjima.

Na kraju će vam objasniti da sve to u budućnosti nećete trebati, ali će na ispitu biti pitanja i iz tog područja.

Prva razlika koju ćete uočiti je nepostojanje popularnog ”Vegeta” znaka, kojim bi željeli pitati ili potvrditi da je sve OK.

Iako vas to neće pitati na ispitu, sam izraz OK nastao je u srednjem vijeku dok je vojska u povratku s bojišta nosila ploču s natpisom ”0 Killed”, objavljujući da nema poginulih. Izraz je opravdano postao i potpuno ronilački, ali znak je podignuti palac. Jednako povijesni simbol palca usmjerenog prema tlu nije promijenio značenje, ali se na palubi koristi i za signalizaciju dizaličaru. Želite li potvrditi da ste odradili dvije paralelne operacije koje ne mogu jedna bez druge, podići ćete oba palca.

Slijedeće je iznenađenje da se sva takva ronjenja obavljaju isključivo zrakom što ćete vidjeti i uspoređujući dodatnu opremu sa sportskom.

Oni neće, a vi ne smijete spominjati ”tehničke” kompenzatore plovnosti velikog volumena i nebrojenih mogućnosti, nitrox ili slična ronilačka računala, octopus respiratore,…

SCUBA je još uvijek prijelazni, jedini, traljavo i nepotpuno formuliran oblik komercijalnog ronjenja, ali i dalje prisutan u svijetu pa će te se nekoliko puta smočiti. U tim uronima imat će te zatamnjenu masku i vježbat ćete kretanje slijedeći upute koje vam signalnim užetom upućuje vas supervisor. Iako ćete se osjećati poput dobermana na kratkom lancu, ipak će vam to biti jedno od ugodnijih iskustava s obzirom da ne slušate histerično urlanje s površine.

Izronite li bez da ste zaštitili glavu rukom, ponavljat ćete izron dok ne posišete sav zrak iz boca ili popijete svu vodu iz bazena. U rijetkim takvim uronima signali su samo rezervno rješenje, jer je obavezna dvosmjerna glasovna komunikacija kao i u ostalim načinima ronjenja, a razlog njihovog forsiranog učenja je veća izloženost i mogućnost kvara komunikacijske opreme pri SCUBA ronjenju.

Pravilo je prekid ronjenja dođe li do kvara na komunikacijama, a uže će vas vratiti kući.

Ronilačka maska je zamijenjena ”full face” maskom koja pokriva cijelo lice i ima ugrađen mikrofon, a na neke se može postaviti rasvjeta. Ako ste navikli koristiti sprejeve ili tekućine protiv magljenja maske, učinite to dok vas nitko ne gleda, ali brzo će te otkriti primjenjivost običnog baby šampona.

U tim danima uočit ćete kolege koji najmanje pričaju o dubini, smjesama plinova, opremi za tehničko ronjenje, miješalicama za nitrox, prebacivanju podataka iz ronilačkog kompjutera u laptop, odijelima, karakteristikama podvodnih kamera,… i očekujte da će te ih sretati u budućnosti.

Ogromni ronilački satovi ne pokazuju proporcionalno kvalitetu ronioca, ali vaš (ako ga ipak odlučite koristiti) mora biti robusan i dovoljne su mu tri kazaljke s prstenom koji se miče samo u smjeru suprotnom od njih. Digitalni modeli su precizniji, dok rade, ali poslužit će vam sve što ne laže više od 10-ak minuta dnevno.

Izgledom sličan instrument će vam pokazati preostalu količinu zraka u spremnicima i bez njega nećete roniti. S obzirom na uvjete u kojima ćete roniti, izaberite neki s velikim brojčanikom, debelom kazaljkom i puno fosfora, na robusnoj cijevi koja vam stiže do stakla maske.

Iako roneći nosite dva noža, veliku robusnu mačetu i manji pogodan za depilaciju, prošetate li po američkoj palubi samo i s jednim, požurite se spakirati jer helikopter je krenuo po vas.

Preživjet ćete cjelodnevni teret na glavi u obliku Hidroelektrine zaštitne kacige i naučite se na njega i zaštitne naočale, mislite li nastaviti put prema offshore poslu.

Već prvih dana shvatit ćete da je osnova timski rad i to će biti najljepši detalji vaših budućih iskustava u poslu.

Tekst i foto: Davor Majkić

Knjiga cRommercial diving