Shadow

Županijsko natjecanje u big game fishingu

Klub za sportski ribolov na moru BIG OM već godinama postiže rezultate svjetskih razmjera u disciplini lova na veliku ribu i uspješno ostvaruje prvotno postavljenje ciljeve, i to isključivo
volonterskim radom članova Kluba. I dok se mnoga natjecanja ovoga tipa duž Jadrana gase, mi u drugom desetljeću djelujemo s još većim entuzijazmom i daleko opsežnijim planom
rada s nizom novih događanja, a jedan od noviteta kojega smo pokrenuli lani – upravo je pred nama.
U suradnji sa svojim strateškim partnerima Hotelima Njivice, sezonu big game fishinga u 2018. godini otvaramo Županijskim natjecanjem u lovu na veliku ribu koje će se održati 20. i 21. srpnja u Njivicama na otoku Krku.

Na organizaciju ovog natjecanja potaknuo nas je interes domaćih posada koje su tijekom proteklih godina izrazile želju upravo za jednodnevnim tipom natjecanja tijekom ljetnih mjeseci. Cilj natjecanja je potaknuti mlađe domaće ribolovce da se uključe u BIG OM, da usavrše svoju ribolovnu tehniku i da se bolje upoznaju s pravilima sportskog ribolova. U želji da natjecanje bude dostupnije, sudjelovanje je besplatno, a posade se mogu prijaviti putem
e-maila, telefona ili u petak 21. srpnja neposredno prije otvorenja natjecanja.

Lov na velikuribu održat će se u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva prema svim pravilima big game fishinga, a lovit će se prema principu catch and release.
Manifestacija će kao dodatni turistički sadržaj biti dostupna i turistima. Središnje mjesto događanja na kopnu je atraktivni ambijent Plave terase gdje će se održati, vaganje uz bogat večernji zabavni program.

ZNANSTVENI LOV NA TUNU

U sklopu županijskog natjecanja članovi KSRM-a BIG OM Omišalj sudjelovat će i u znanstvenom istraživanju i utvrđivanju realnog stanja tuna na području sjevernog Jadrana koje provodi Oceanografski institut iz Splita, a sve s dozvolom Ministarstva poljoprivrede i ribarstva.
Potaknuta povećanim brojem tuna, Europska komisija odlučila je korigirati dozvoljene kvote za izlov te velike ribe u Jadranu, a sve u skladu s brojčanim stanjem tuna na terenu. U cilju “prebrojavanja”
tuna, Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, odnosno Uprava za ribarstvo odobrila je za navedeni događaj posebnu kvotu izlova tune od 1000 kilograma.

Znanstveni lov održat će se dan uoči MINI BIG OM-a, u petak 20. srpnja, a moći će sudjelovati samo članovi našega Kluba (80-ak članova). Svaka posada imat će pratnju znanstvenika sa splitskog
Oceanografskog instituta, a ulovljene tune moći će se koristiti u osobne svrhe.

PROGRAM NATJECANJA
20.07.2018.
do 19:00 – dolazak ekipa u Njivice i akreditacije
20:00 – svečano otvorenje natjecanja
20:30 – sastanak voditelja ekipa sa sucima i organizatorima
21,00 – večera za natjecatelje i uzvanike, zabava i druženje
21.07.2018.
07:00 – dostava ješke na brodove
07:10 – pregled brodova i ovjera Liste ulovljenih primjeraka (do 07:45 h na
mulu)
08:00 – zajednički linijski start svih natjecatelja
09:00 – “udice u moru” – početak ribolova
17:00 – “udice iz mora” – završetak ribolova
do 18:30 – povratak natjecatelja u luku
18:30 – predaja videozapisa i verifikacija ulova
19,00 – vaganje i bodovanje ulova
20:00 – svečanost proglašenja pobjednika
21:00 – večera za natjecatelje, zabava i druženje