Shadow

Mythbusters: Ronioci na platformi

Ronioci na platformi, igrajmo se mythbustersa i razbijmo mitove:

 • ronioci vrlo rijetko rade i “žive” na platformama, uglavnom su na plovilima s kojih se radi na platformama i na kojima se preživljava do iskrcaja

 • “enormne” zarade nikad nisu bile toliko enormne i nikako nisu poklonjen ili lako zarađen novac
 • današnje zarade su zbog niske cijene sirove nafte i plina drastično pale i više nisu ni blizu prijašnjima, a i ponuda posla je tek iznad nule
 • cijena “crude oil” polako raste i to nudi nekakve nade da će se ipak isplatiti razmišljati o ovom poslu u bliskoj budućnosti

 • ronioci su uglavnom “freelance”, slobodni strijelci te sami plaćaju porez na zaradu, brinu se o svojim doprinosima, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, sami plaćaju liječničke preglede, sami kupuju i održavaju svoju neophodnu opremu, snose dio troškova puta na / s posla, redovne obuke preživljavanja na moru (OPITO / BOSIET), tečajeve prve pomoći,…pa cifra koja na kraju ostane u džepu nije ni slična onoj o kojoj se mašta.
 • iskusni sportski ronioci, instruktori ronjenja, vojni ili policijski ronioci ne mogu stići do offshore posla ukoliko ne završe međunarodno priznatu školu za komercijalno ronjenje
  vrlo reklamirani tečajevi “tehničkog ronjenja” i slične sportske inačice tipa CMAS, NAUI, SSI, PADI,…..nemaju nikakvu primjenjivost na offshore projektima gdje su uključeni ronioci
  čak i osobe koje su završile međunarodne škole teško će naći posao bez prijašnjeg iskustva, osobito u današnjoj situaciji kad masa iskusnih ronioca traži posao i ne dobivaju ga.

 • Završena škola ne znači gotovo ništa potencijalnom poslodavcu ako iza nje (ili prije nje) ne stoji određena doza iskustva. Najbogatije i najupotrebljivije iskustvo je u uvjetima obalnih i lučkih radova koji baš ne vesele naše ronioce, ali uče ih snalažljivosti, improvizacijama, kojekakvim trikovima,… svemu što će biti lako primjećeno na offshore uvjetima i ponuditi novu priliku takvom radniku.

Znači:

Internet- skinuti sve što ima veze s commercial diving, offshore diving, offshore jobs, oil&gas positions,…..škole za komercijalne ronioce,… međunarodno priznata škola.
Pročitati doslovno sve, objasniti ženi ili curi, mami, tati, kumu,…. i opet razmisliti, ima stvari koje će promaknuti a netko drugi će ih primjetiti. Onda kao stari rimljani, s kumom se napiti i izvijećati jednoglasnu odluku o odlasku ili neodlasku u školu. Slijedeće poslijepodne kad prođe glavobolja i mamurluk skupiti opet jadnog kuma, ženu ili curu,mamu, tatu, sestru, brata i zamoliti ih da se međusobno posvađaju oko vaše jučerašnje odluke. Ako quorum presudi u vašu korist nadam se da ću vas sresti negdje na nekom moru.

Kod izbora škole zbrojite doslovno SVE troškove, cijenu puta, broj dana koje morate živjeti u tuđini i trošiti a ne zarađivati i tek onda odlučite u koju idete. Neke škole su jeftinije ali ne nude smještaj, prodaju vam svoje manuale po izuzetno nepristojnoj cijeni, negdje je kava dvostruko skuplja, a i broj dana svih tih troškova određuje krajnji iznos koji ćete platiti svojom djedovinom.

Iz iskustva, izabrao bih isključivo školu u “IMCA membership” (www.imca-int.com) koja ima sjedište u UK. Iz političkih razloga neke škole nisu prihvaćene u nekim državama i to vam može otežati dobivanje posla. USA u Vietnamu, francuzi u Congu, englezi i nijemci u Tanzaniji,…..a IMCA iako ima sjedište u UK, prihvaćena je kao međunarodna organizacija i svi je prihvaćaju. Nek’ne bude reklama, ali svoje sam odradio u školi “interdive” i zadovoljan sam.

Zaposliti se u našim vodama i dobro se oznojiti u ronilačkom odijelu. Ne zaboravite prvi posao je ulaznica, NEĆETE IMATI DRUGU PRILIKU ZA PRVI DOJAM, ZATO MORATE PRIJE NAUČITI RADITI.

Nastaviti svakodnevno krasti sve znanje od starijih i iskusnijih
onda opet internet i zivkanje starijih kolega u potrazi za poslom ali prije morate pripremiti CV, svoj životopis, skroman, jednostavan, čitljiv i BEZ IJEDNE NEISTINE U NJEMU. Opet skupite pleme paćenika da to pregledaju i neka odmah izbace gluposti poput hobija filatelije, sky-diving, SCUBA instructor, sudjelovanje u domovinskom ratu,…samo radno iskustvo i certifikati školovanja!

Većina nas je ušla u ovaj posao zbog ljubavi prema moru i ronjenju i ti su ostali u pogonu, neki su se uključili jer su čuli da se puno zarađuje ili da “kad se komadu predstavim kao profesionalni ronioc – kako to dobro zvuči”. Ovi neki drugi ne ostaju dugo u ambientu potpuno drukčijem od mamine kuhinje, voljenog kafića, blizine obožavane cure,…. razmislite, niti jedan posao nije za svakog, ovaj je divan ali onome tko obožava more. Ulazak košta puno, a povratak uloženih novaca danas traje dugo. Ne obeshrabrujem vas, samo-ne zalećite se, razmislite i odluka će biti ispravna.

Pitanje koje većina prvo postavlja je zarada, raspon je zaista širok,od 80$ dnevno koliko nude američke kompanije početniku (ali mu garantiraju prvi posao) do 500+$ za iskusne ronioce kojima se dodatno plaća svaka izvedena operacija pod morem roneći zrakom. Svaka kompanija u različitim zemljama ima svoje cjenike ali obično se radi o 100-250 Eura za zračne ronioce.

Saturacija je druga priča, evo je:
“daj molim te, ti si u tom poslu, namjesti mi jedan shift u saturaciji da vidim da li mi se to sviđa pa onda možda odem u školu”. Ne može. Nakon završene škole za ronjenje zrakom koja košta otprilike 15.000 GBPound + troškovi puta, kave, piva,… dvije godine morate raditi na offshore i to dokazati upisanim i ovjerenim ronjenjima u logbook-u čime stičete pravo pristupiti tečaju za saturacijsko ronjenje. Taj tečaj košta još više, a onda opet traženje posla i molitve.

Saturacijski ronioci žive u komori do 28 dana i iz nje izlaze zvonom u more odraditi svoju smjenu do višednevne dekompresije. Biraju se iskusni i provjereni ronioci, znači ne nadajte se tome u početku karijere, zbog iskustva osnovna dnevnica im je veća od vaše početničke a svaki sat u saturacije je dodatno plaćen pa se cifre penju, ali nisu astronomske.
Neke kompanije plaćaju dane puta jednako kao radne dane, a neke imaju umanjene dnevnice za dane puta i STBY dane.
Vrste poslova koje vas očekuju su najčešće bravarski radovi, vijci, spajanje prirubnica, čišćenje strojem koji podsjeća na “miniwash” ali je puno moćniji, pjeskarenje, rezanje elektrodama, varenje, “survey”-vizualni pregledi terena ili struktura, pozicioniranje platformi, praćenje polaganja cjevovoda, kontrole materijala bez razaranja (NDT-test), a ponekad i nešto građevine koja se svodi na praćenje iskopa, polaganje geotekstila, nasipavanje novog materijala i polaganje enormnih blokova.

Radit ćete isključivo površinskom dobavom, znači kaciga, pupkovina, komunikacija, i minimalna grupa 4 ronioca + supervisor
radno vrijeme DNEVNE ILI NOĆNE SMJENE je 12 sati, ali u nekim skromnijim uvjetima prisiljeni smo kao jedini tim biti na raspolaganju 25 sati dnevno, pa to rezultira rastrganim radnim vremenom.

Krenete li u ove vode čeka vas višetjedno ili višemjesečno izbivanje iz doma, zaradit ćete nešto ali tko će vam plaćati pristigle račune, primati poštu, registrirati automobil?

Za kraj, priča obično počinje ovako: “Mama, kad narastem bit ću profesionalni ronioc kao tata” “Teško sine, to ne ide zajedno, ili odrasti ili budi ronioc”.

Tekst i foto: Davor Majkić

Knjiga cRommercial diving