Shadow

Smeće skupi, moru se iskupi

Kako su naši stari znali reći, more veže različite ljude. E ovaj vikend dokazali smo da su imali pravo, Pomorsko Športska Udruga Angulja iz Marine u suradnji s Udrugom Podvodnih Aktivnosti Rostrum organizirala je, ekološku akciju pod nazivom ˝Smeće skupi, moru se iskupi˝.

Udruge različitih pogleda na more, zajedničke svijest o važnosti mora i njegovom očuvanju, u nedjelju, 17. lipnja okupile su se u Marini, te udruženim snagama krenule u realizaciju akcije čišćenja podmorja.

Predivan ambijent Marinske kule, nekadašnjeg ljetnikovca trogirskih biskupa, iz 15. stoljeća, smještenog na samoj obali samo je motivirao sudionike da uklone i onaj ljuskom oku nevidljiv i nedostupan otpad koji se nalazi ispod površine mora.

Nakon kratkog dogovora, označavanja zona čišćenja te raspodjele ronioca, bacili smo se na posao…

Ni morsko dno, prekriveno finim sedimentom i muljem koje je znatno ograničavalo vidljivost nije nas spriječilo da vreću po vreću uklonimo otpad iz mora…. A bilo je svega, prevladavao je sitniji otpad, u obliku plastične ambalaže, ali su se našle i  nezaobilazne automobilske, kamionske i naravno traktorske gume, cijevi različitih profila, staklena ambalaža a posebno zanimanje privukla su dječja kolica te zaštitna kaciga.

Ovaj put i more nas je nagradilo te su izronjene i dvije zatvorene boce vina, koje su prigodno predane predstavnicima udruga za nagradu i lijepo sjećanje na akciju.

 Osim različitosti otpada uspješnost same akcije pokazuje i količina izvađenog smeća, koja se procjenjuje na jednu tonu.

I naravno, kako se očekuje od pravog domaćina, nakon dobro odrađenog posla, uslijedilo je pečenje i koja čašica vina. A i kakva bi to ribarska udruga bila da na kraju nisu posluženi i plodovi mora.

Sve u svemu, idealna prilika za druženje s društvom svjesnim situacije u kojoj se nalazimo i opasnosti koje daljnja nebriga o moru donosi. Na  temelju uspješnost ove ekološke akcije, moglo bi se zaključiti da se tu nije kraj, te da bi akcija u budućnosti težila  prerasti u tradiciju.

Tekst i foto: UPA Rostrum