Shadow

Kamen Brača, more jača!

Ljeto 2018. će se svakako pamtiti po temperaturi mora od 26 stupnjeva prije ljeta, na samom početku lipnja, a pravo pravcato ljeto s usponom temperature prema 30C osjetilo se već u svibnju. Turistička sezona startala je ranije nego ikad, s uranjenim Uskrsom za prvoaprilsku šalu 1. travnja 2018. A za Prvi maja (1. svibnja) počeli smo već razmišljati o početku zime na prvi dan ljeta.
Svi se pitaju, pomalo i prestravljeno, što nas još čeka, ali možda bi trebalo biti vidovit i projicirati ovdašnji turizam prema meteoprognozama, što bi Hrvatskoj donijelo ono što se stalno čeka, a to je cjelogodišnja sezona. No i to je čista improvizacija, nepredvidiva „politika“ jer nema toga što danas ne utječe na suvremena turistička kretanja. Tako da ni previsoke temperature nisu baš dobrodošle, planetarne devijacije su u điru.

Brač, krov Jadrana
Statističari imaju svoj kut gledanja a opet to zna biti pogrešno, nerealno… U arhivi naših tekstova a bilo ih je skoro kao i mora – evo jednog priloga koji će nam dočarati kako je bilo dosad, je li bilo ovih čuda. Ispada da ih je bilo. I to 2012. godine. A priče su iz vremena naše kolumne za Otvoreno more, časopis Slobodne Dalmacije, te za ovaj brevijar Lučki vjesnik/Port News, iz radionice naše obiteljske tvrtke Garber medie.
Priča počinje tako da pišemo kako nismo slučajno na Braču:
Brač je prvi – kad se ide iz Splita, a može i u širem smislu. Brač je najviši na Jadranu (778 metara), najveći u Dalmaciji (395 kilometara četvornih), te najbolje prometno povezan s kopnom. Spojen je sa Splitom pravim pravcatim trajektnim mostom. Brač je i jedan od rijetkih otoka koji nema istoimeni glavni grad.

Bol govori sve jezike
Pojam Brača su brojne uvale uokvirene gustom borovom šumom. Na Braču ne manjka ni sunca ni hladovine. Još je u antičko doba bio in za ljetovanje, o čemu svjedoče ostaci starih rimskih vila, na primjer u pjeskovitoj uvali Lovrečini nadomak Postira. Zlatni rat sa svojim 200 metara dugim jezikom od žala govori sve jezike i danas: Bol je godinama već osvajač svih mogućih turističkih nagrada, po svemu jedinstveni – number one.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ipak je Brač najpoznatiji po svom kamenu. Svi gradovi su mu bijeli, kuće kamene. Bračko je srce, ispod kože, od bijela mramora. Brački je kamen oplovio svijet. Od njega se gradila Dioklecijanova palača u Splitu, Bijela kuća u Washingtonu, Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namjesnička palača u Trstu…

Otok umjetnika
Valjda u skladu s time, Brač je i otok umjetnika. Dovoljno je spomenuti Ivana Rendića i njegov zvonik u Ložišćima, da ne idemo dalje, ili cijele obitelji, poput Jakšića… Na Braču gotovo nema luke ni lučice bez kamene skulpture kraj koje nikako ne možete samo proći, a ne zastati i uživati u ljepoti.
Oplovimo Brač! Ali ako vam se na nekom mulu toliko svidi da poželite ostati dulje, uvijek se možete zaletjeti u otočku unutrašnjost (u Škrip, pustinju Blaca, na Vidovu goru) ili u neki gradić s druge strane otoka. Može se i autobusom! Nema šanse da se s njim ne sretnete dok se autom, biciklom ili čime god hoćete vrzmate po otoku. Jer taj luta poput dežurnog non-stop allroundera posvuda uokolo, spajajući sva mjesta, kao Ukleti Holandez. Ili neki od prvih jedriličara koje smo uhvatili u objektivu našeg prvog fotoreporta.

Proljeće na 30C
Prava pretpremijera. Your welcome! Na Brač. U ljeto već prije svibnja! Spajanjem blagdana od Uskrsa do Prvoga maja mnogi su ovisnici o ljepotama Splitsko-dalmatinske županije, dakle Srednje Dalmacije, njenom moru i otocima, te gradićima na obali – pohrlili na svoja odredišta. Nisu htjeli propustiti krajem travnja najavljenih gotovo 30 stupnjeva, potpuno vedro uz blagi vjetar, pravi dah ljeta usred proljeća. Kako je riječ o Najotoku, najbližem, najvišem, najvećem, onda je sasvim očekivano da je Brač kao superotok privukao i pozornost Lučkog vjesnika, odnosno Port Newsa.

Pišu:
Elizabeta i Mario Garber