Shadow

Morski puževi na salatu

Morske salate su predviđene za predjelo ili laganu večeru. Namirnice su lako dostupne, priprema je još jednostavnija. Uz čašu dobroga vina i ugodno društvo samo je nebo granica …
Morskih puževa ima puno vrsta, za salate su zgodniji oni veći, poput volka. Manje puževe, npr. ugrce ili priljepke, radije bih pripremio u jednostavnom umaku s tjesteninom ili rižom.

Gušti pripremanja ovakvih salata uvećani su za gušte „lova“ ako se to lovom uopće može zvati, bolje bi bilo koristiti riječ prikupljanje puževa. S maskom ili bez nje, zaigrat ćete se korisnih sat vremena. Dubina mora od 0,5-2 metra dodatno će vas izgladnjeti.

Sastojci:
– morski puževi; 1 – 1,5 kg
– maslinovo ulje; 1,5 dcl,
– sok od dva limuna (ako nemate limuna može i domaća, ne prejaka kvasina); 0,5 dcl,
– peršin; 2 sitno sjeckane grančice
– sol i papar,

Priprema puževa:
Puževe kuhati u vodi najmanje sat vremena, znaju biti žilavi pa ćete procjenu o tome jesu li dovoljno kuhani donijeti sami. Inače tvrdoća mesa ovisi o vrsti i veličini puža.
Puževo meso se vadi iz kučica čačkalicom, debljom iglom ili drugim prigodnim alatom. Crijeva se lako odstranjuju, neki put i ostanu u kučici. Meso većih puževa (poput volka) narežite na više dijelova. Sve treba još jednom proprati, dobro ocijediti i staviti u zdjelu za serviranje.

Priprema preljeva:
Preljev kojim ćete začiniti puževe, inače svjetskog imena vinaigrette, najjednostavniji je umak za izradu. Maslinovo ulje i limunov sok, zrno (doslovno) soli i malo papra treba izmješati u nekoj posudici s poklopcem ili manjoj boci s čepom, poput pripreme koktela. Kod preljeva najvažnija je stvar omjer ulja i limunova soka koji uvijek treba biti 3 : 1. Nakon miješanja nastaje emulzija koja se nakon dužeg vremena razdvaja. Dobro je da gotov preljev malo odstoji kako bi se ulje i sok ili kvasina proželi.

 

Još dva važna savjeta: vinaigrette nikada ne radite u aluminijskoj posudi, daje pomalo metalni okus i ne stavljajte ga u frižider.
Umjesto limunova soka može se koristiti bijela ili crvena kvasina, balzamični ocat, netko voli narančin sok koji uz kiselost daje i slatkoću.
Ukoliko vam se preljev čini prekisel može se dodati i žlica meda. Med će dodatno produžiti i učvrstiti trajnost vinaigrette emulzije.

Serviranje:
Gotov odstajali vinaigrette prelijte preko puževa, pažljivo promiješajte, ukrasite puževim kučicama napunjenim kaparama, možda kojom kuhanom školjkom ili rakom. Uz ovu salatu preporučujem i malo kuhanogi začinjenog motara.
Umjesto vilica možete koristiti obične čačkalice.

Ukoliko će svi jesti iz iste zajedničke zdjele preporučujem ne gasiti svjetlo …

Tekst i foto: Željko Višić; morski.hr