Shadow

Tulsamerican

Početkom 1944. godine saveznici su na otoku Visu na lokalitetu Velo polje izgradili uzletište kako bi na njega mogli slijetati oštećeni saveznički avioni koji su se prema svojim bazama u južnoj Italiji vraćali sa zadataka bombardiranja. Zahvaljujući viškom aerodromu, više stotina teških bombardera i njihovih posada spašeno je, a mnogi su avioni poslije popravka odletjeli s Visa u svoje baze. No, znatan broj teško oštećenih bombardera nije se uspio dokopati viške staze i posade su ih napuštale iskačući padobranima, a neki su se bombarderi i spuštali na more.

Prema do sada prikupljenim podacima, na morskome dnu oko Visa leži desetak Liberatora uz nekoliko desetaka drugih aviona.
Ovu olupinu pronašao je 2009. godine ronilac s Korčule Darko Bojanić, a u ožujku 2010. tim ronilaca Hrvatskog restauratorskog zavoda zaronio je na ovu, tada nepoznatu olupinu koja leži na dubini od 39 metara.

Kasnijim istraživanjima, utvrđen je i točan identitet četveromotornog aviona – riječ je o zrakoplovu B-24J pod imenom Tulsamerican, koji je bio medijski eksponiran i praćen sve do svog posljednjeg zadatka jer je riječ o posljednjem proizvedenom Liberatoru u Douglasovoj tvornici u Tulsi.

Na svom posljednjem zadatku, 17. prosinca 1944. godine, teško oštećeni avion dokopao se Visa, no zbog nemogućnosti izvlačenja podvozja i kvara na motorima, avion je prinudno sletio na morsku površinu. Od deset članova posade, trojica su nestala u morskim dubinama, a sedmorica su spašena.

Olupina leži na dubini od 39 metara, od udarca u morsku površinu razletio se prostor za bombe i otkinut je repni dio aviona. Na nekih 60-70 metara ispred nosa pronađena je prednja kupola sa strojnicama, a u podnožju sike, na dubini većoj od 50 metara nalazi se cijeli repni dio aviona, jedan propeler i puno drugih dijelova.

Tekst je korišten iz knjige Blago jadrana, autora Danijela Frke i Jasena Mesića (Adamić, 2012.)
Fotografije: Florain Launette