Shadow

Ronjenje na sisačkom korzu

Tijekom ovog vikenda u sklopu projekta Pogled u plavo ronilo se na sisačkom korzu u organizaciji Grada Siska i Promocije ronjenja, a u uz veliku podršku Ronilačkog kluba Sisak.
Kako bi približili ronjenje svojim sugrađanima kao i sve aktivnosti koje su vezane uz vodu, Grad Sisak omogućio je svim posjetiteljima besplatna probna ronjenja u samom centru Grada pod punom ronilačkom opremom uz stručni nadzor instruktora ronjenja.

„Sisak ima dugu tradiciju sportova u vodi i na vodi. Ponosan sam što ovdje djeluje nekoliko klubova koji su poznati u Hrvatskoj i šire, prvenstveno plivački klub Janaf, Ronilački klub Sisak, vaterpolo klub, Kajak kanu klub i mnogi koji djeluju na vodi i oko vode. Siščani doista cijene i vole vodu. Već drugu godinu za redom Grad Sisak u suradnji s projektom Pogled u plavo sudjeluje u promociji ronjenja kako bi sugrađani grada Siska mogli upoznati ronjenje, a i kako bi se priključili Ronilačkom klubu Sisak koji je jedan od najboljih klubova za ronjenje u Hrvatskoj.“, istaknuo je Marko Krička, zamjenik gradonačelnice Grada Siska.

Svim posjetiteljima projekta Pogled u plavo tijekom dva bili su na raspolaganju instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i instruktori ronjenja te ronioci Ronilačkog kluba Sisak koji su ih podučavali o osnovnim tehnikama i vještinama ronjenja.
„Ronilački klub Sisak ove godine slavi 46 godina postojanja, a u ovom trenutku je jako razvijen i posjećen klub koji ima preko 100 članova. Bavimo se rekreativnim ronjenjem, prvenstveno sportskim ronjenjem, a i podukom o ronjenju. Obučavamo veliki broj djece i mladih koji uče osnove ronjenja nakon čega se aktivno bave ronjenjem. Pogled u plavo je izvanredan projekt za promociju ronjenja, a posebno u centru grada. Ovdje su i instruktori ronjenja RK Sisak koji su podučavali djecu i mlade osnovnim pravilima ronjenja kako bi mogli uživati u ronjenju.“ rekao je Mladen Horvatić, trener instruktor RK Sisak.

Osim zarona u 10 metarski bazen posjetitelji su razgledavali podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, a pridonosi stvarnom doživljaju dubine.
„Bilo je jako lijepo. Ronila sam i prošle godine ovdje i sada se više ne bojim disati pod vodom, super je. Vidjela sam i slike u bazenu. Sviđaju mi se“, rekla je osmogodišnja Lucija.

Nakon upoznavanja početnika s tehnikama i vještinama ronjenja, a u sklopu projekta Pogled u plavo, petero volontera okušalo se u ronjenju na dah uz bok Guinnessovom rekordu u ronjenju na dah, Budimiru Šobatu Budi.

Budimir Šobat Buda natjecao se u ronjenju na dah protiv udruženih snaga petero volontera koji su pod vodom zajedno uspjeli zadržati dah svega 3,28 minute dok za Budu to nije predstavljalo problem.
Ronjenje na dah protiv petero volontera u Gradu Sisku je bilo u sklopu akcije Ne dišem koja ima za cilj promicati svjesnost o autizmu, a u sklopu koje je Buda srušio Guinnessov rekord u statičkom ronjenju na dah krajem veljače, a ujedno podržava projekt Pogled u plavo koji već osmu godinu za redom neumorno radi na promociji Hrvatske kroz ronjenje, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti.
Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.
Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su; REMAX bazeni, MARES oprema za ronjenje, PSS (Asocijacija u ronjenju), HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko dok je za fotografije zaslužan Marjan Prpić.
Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama Agencije Promocija ronjenja te stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija http://www.prvi.hr/narodni, SCUBAlife magazina www.scubalife.hr, ronilačkog web portala Gorgonija www.gorgonija.com te web portala Morski.hr http://morski.hr/.