Shadow

3. MARES UWPM CUP

U proteklih nekoliko dana jugozapadni akvatorij otoka Krka bio je mjesto održavanja, sada već, prestižnog natjecanja u podvodnoj fotografiji: 3. Maresovog podvodnog Photo maraton kupa. Ronilački klub „Roniti se mora“ u suradnji s Turističkom zajednicom Punat i svesrdnu pomoć sponzora (Marina Punat, Općina Punat, DC Oliga, Olympus, Nautica, Dive In, Subcraft, ILIKE Liveaboards, TR TTL, Frank, Klara, Pivovara Medvedgrad, Terramedia, Scuba life), a pod pokroviteljstvom Maresa, organizirali su dosad najveće Photo Maraton Live underwater natjecanje.

Šezdeset i pet natjecatelja iz deset zemalja (Italija, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Srbija, Švicarska i Hrvatska) snimali su svoje fotografije na mikrolokacijama otoka Cresa i otoka Plavnik. Natjecatelji su većinom reprezentativci svojih zemalja i renomirani podvodni fotografi. Neki od njih došli su već sedam dana prije samog natjecanja, trenirali i istraživali moguće lokacije. To samo po sebi govori o ozbiljnosti u pripremi, ali i kvaliteti natjecanja.

Ukupni pobjednik 3.Mares UWPMa je slovenac Grega Verč. Drugo mjesto zauzeo je portugalac Rui Bernardo, a treće talijan Fabio Iardino. Koliko je tijesna bila borba za odličja govori i činjenica da je nagradu za najbolju fotografiju osvojio Rui Bernardo, kojemu ni to nije bilo dovoljno za najviše postolje. Titulu najboljeg modela osvojila je Elena Piccoli iz Italije, a sljedile su je Sonia Bernardo iz Portugala te Kristina Ivanuš iz Hrvatske.

Tročlani međunarodni žiri: Goran Butajla, Milan Tomažin i Gianni Pecchiar nije imao lagan zadatak.
U tri kategorije: riba, macro i ambijent morali su odabrati najbolje od najboljih.
To im je očito uspjelo. Pobjednici, ali i oni koji to nisu uspjeli, složili su se: organizacija i kvaliteta natjecanja, krčko podmorje, gostoljubivost domaćina, te atmosfera, ne samo da se mogu mjeriti s evropskim ili svjetskim prvenstvima, već u mnogočemu, postavljaju nove standarde u ovom sportu. U tome svakako veliku zahvalu zaslužuje i preko trideset volontera koji su u svakom trenutku bili spremni pomoći.

Domaćini na čelu s Brankom Karabaićem na vrijeme su shvatili sve prednosti ovakve promocije ronilačkog turizma i postavili čvrste temelje dugoročne suradnje s RK Roniti se mora. Ronjenje je oblik turizma koji traje 365 dana u godini i popunjava kapacitete gostima visoke platežne moći, a autori podvodnih fotografija najbolji su promotori ovog vida turizma.

U sklopu 3. Mares UWPM kupa održano je i svečano proglašenje online natjecanja 6. Mares Photo maratona. Online za razliku od live natjecanja dozvoljava autorima da svoje podvodne fotografije snimljene bilo gdje u svijetu pošalju na natječaj. I ovo natjecanje prepoznato je po svojoj kvaliteti i svakako se nalazi među pet najprestižnijih natjecanja te vrste u svijetu.

Ohrabruje da iz godine u godinu raste masovnost, a kvaliteta fotografija je odavno na vrhunskom nivou. Ove godine na natječaju je sudjelovalo 350 natjecatelja iz 46 zemalja. U galeriji Toš u Puntu postavljena je i izložba nagrađenih fotografija s natjecanja.

Foto: Damir Zurub, Ivana Nobilo, Srđan Vrančić