Shadow

Teretni parobrod REGOLO

Tijekom ljetnog perioda a na temelju prikupljenih podataka od ribara, došli smo u posjed mogućih geografskih pozicija u Velebitskom kanalu za nestali parobrod REGOLO, koji je u orkanskom nevremenu 9. veljače 1956.godine otrgnut sa veza u luci Senj i putonuo na nepoznatoj lokaciji sa svom posadom. Niti jedan od 13 članova nije preživio nesreću, a lokalitet potonulog broda nije utvrđen. Ovu izvanrednu i za sada jedinu poznatu fotografiju snimio je senjski fotograf Ivan Nino Stella vezanog na „Mađarskoj rivi“ u Senju gdje je krcao drvenu građu za Italiju, i to samo nekoliko dana prije tragičnog potonuća broda.

    Izgrađen: 1889.
Ime: OCCIDENT  

Brodogradilište: Flensburger, Njemačka
 
Vrsta: Teretni parobrod Porinut: 8.6.1889
Zastava: DEU Dovršen: 7.89
Tona: 813    
    Yard No: 104
LPP: 58.3 Country of build: DEU
Beam: 9.4    
Material of build:   Location of yard: Flensburg

Subsequent History:

1937 GIUSEPPINA – 1948 SALINA – 1953 REGOLO

Kompanija: Trinacria, Messina (Sicilija), Italija

Disposal Data: Potonuo Senj 9.2.1956

Olupinu su sonarom pronašli Marino Brzac i Danijel Frka na poziciji koja se nalazi oko 1,5 nm sjeverozapadno od otočića Zečevo. Provjera sonarom pokazala je da se zaista radi o olupini broda:

Obavljeno je jedno trimix ronjenje, koje su obavili Danijel Frka I Miro Baričić 15.08.2017. Tom prilikom je pregledan središnji i krmeni dio broda i potvrđena je slika sa sonara, tj. utvrđeno je da je brod pramcem zariven u mulj gotovo do teretnog skladišta, a da mu je krmeni dio uzdignut iznad dna.

Usprkos loše vidljivosti od samo 5-7 metara, s obzirom na karakteristični izgled nadgrađa, dimnjaka i ostalih dijelova broda što se može usporediti sa jedinom poznatom povijesnom fotografijom, nedvojbeno je utvrđeno da se radi o parobrodu REGOLO. Brod je djelomice prekriven ostacima ribarskih mreža, vrša i parangala.

Tekst i foto: Danijel Frka