Shadow

EXPEDITION 1200

Zagrebačka firma Nevera boats najavljuje novi model gumenjaka – Expedition 1200.
Kako mu i samo ime kaže, novi gumenjak je, svojom dužinom od oko 12 m, sposoban za razne ekspedicije u bilo kojem smislu i po bilo kojem vremenu.
Nastao je na temelju zahtjeva, prije svega profesionalnih i komercijalnih korisnika ali ga je naravno moguće koristiti i za rekreativnu namjenu, kao jednodnevni ili višednevni krstaš ili pak tender za mega jahte.

Osnovu predstavlja gumenjak s trupom dubokog V profila s po dva brizgobrana sa svake strane i naglašenim tzv.“chine-om“. Paluba, ovisno o namjeni, može biti potpuno ravna, tek s dva spremišta na pramcu, na koju se onda montiraju konzola i razna sjedišta ili spremišta ovisno o potrebi ili pak može imati u kontra štampi izlivene elemente poput klupa, ležaja, spremišta i sl. Širina trupa i palube je 2,4 m pa s ispuhanim tubusima gumenjak može biti prevožen klasičnim prikolicama. Tubusi, izrađeni od poznatog ORCA „heavy-duty“ materijala, promjera su 60 cm na krmi a prema pramcu se postepeno sužavaju do 45 cm čime se smanjuje aerodinamički otpor te osjetljivost na bočni i vjetar koji dolazi s pramca (smanjuje se mogućnost da vjetar „poduhvati“ tubuse i digne ili čak prevrne brod na leđa). Za razliku od većine gumenjaka u istoj kategoriji koji se mogu vidjeti kod nas, tubusi Expeditiona 1200 su visoko podignuti – mogu ići sve do 90 cm iznad površine mora. Time se povećava sigurnost putnika a također i psihološki osjećaj da čovjek nije na brodu (kako je to često kod mnogih gumenjaka) već u brodu. Ovime Expedition 1200 također zadovoljava propise HRB-a za komercijalnu djelatnost te ga se može registrirati za plovidbu 7 milja od obale. Ostali elementi, poput konzola, sjedišta, spremišta, nosača štapova ili nosača „wake bord-ova“ se mogu napraviti i montirati po želji kupca odn. korisnika. Prva varijanta konzole u sebi ima prostor za instalaciju WC-a a uokvirena je karbonskim T-topom.

U startu su paralelno predviđene varijante i za vanbrodske i za unutar brodske motore. Temeljitim pristupom u dizajnu ostvarene su linije trupa koje istovremeno omogućavaju sigurnu, mirnu, suhu i komfornu plovidbu po valovitom moru a istovremeno ne traže velike snage motora. Tako je za brod pod punim teretom (cca 5,5 t) dovoljno 260 KS za postizanje putne brzine od 25 čvorova te maksimalne od 35 čvorova. Za brzinu od 40 čvorova dovoljan je motor od 400 KS. Za komercijalne i profesionalne potrebe, preporučuju se naravno ipak nešto veće snage motora kako bi se izbjegla preopterećenost motora te njegova dugotrajnost u upotrebi.

Posebno valja naglasiti specijalnu varijantu ovog gumenjaka – Expedition 1200 DS. Ova varijanta će imati trup s tzv. Deflektorskim stepenicama. Ova vrsta trupa se umnogome razlikuje od klasičnog stepenastog trupa – deflektorske stepenice imaju oblik strelice ili još bliže „chevron-a“ i donose neke jedinstvene karakteristike. One umjesto da odbacuju more u stranu i dižu sprej i pjenu, uvlače more oko trupa pod sebe, kanaliziraju ga ispod trupa i izbacuju na krmi poput mlaznog motora, ostavljajući slab gotovo ravan krmeni val iza sebe. Na taj način, deflektorske stepenice poboljšavaju performanse istovremeno smanjujući potrošnju goriva za 10-15% u odnosu na klasični trup s istim motorima. Osim toga, smanjuju i buku te prskanje oko i u brod. Najvažnija, međutim, prednost deflektorskih stepenica je da smanjuju vertikalnu akceleraciju (G sile) za 30% konstantno i čak do 50% u nekim trenutcima. To znači da će posada i putnici osjetiti silu udarca prilikom prolaza po valovima 30-50% manje nego kad se voze u klasičnim gumenjacima ili brodovima iste veličine i istom brzinom. Svi koji se često voze po valovitom moru znaju šta to znači u praksi. Ovo je velika prednost za vlasnike komercijalnih brodova jer će njihovi putnici putovati udobnije, komfornije, s manje stresa a istovremeno brže i što je za vlasnike broda bitno, s manje potrošenog goriva.

Expedition 1200 će biti ponuđena u nekoliko standardnih varijanti ali zapravo se svaki brod može izraditi u potpunosti po željama klijenta.
Za sada se nude ove standardne varijante (sve varijante se nude i s vanbrodskim i unutarnjim motorima):
– Komercijalna – za trensfere i brzi prijevoz putnika i robe, taxi službe, pilot, nadzorni brod, intervencije na moru itd. – pod varijante s kabinom i bez, jahača sjedala s i bez amortizera ili pak klasična sjedala, audio i video sustav, wi-fi, itd.
– Vlasnička – za privatnu, rekreativnu namjenu, jednodnevne izlete ili višednevna krstarenja, tender za mega jahte – može biti opremljena svim mogućim dodacima i opremom

– Vlasničko-komercijalna – ova varijanta je zamišljena za privatne osobe koje žele vratiti investiciju kroz charter-management odn. iznajmiti ga profesionalcima koji bi njime radili a veći dio dobiti ide vlasniku gumenjaka. Ova varijanta predviđa lako montiranje i skidanje sjedala i ležaljki tako da se može brzo pripremiti za rekreativnu ili komercijalnu namjenu

– Ronilačka – ogromni korisni prostor 12 metarskog gumenjaka može smjestiti bar 20 ronilaca s njihovom opremom i odvesti ih komforno do najudaljenijih pozicija za ronjenje. Na raspolaganju su svi mogući dodaci za tu namjenu poput ronilačkih ljestava (riblja kost), nosača za boce, raznih T-topova, tendi i drugih oblika zaštite od sunca, lakih dizalica za upotrebu „sleda“ za ronjenje u apnei i dr.

– Sportsko ribolovna – posebno opremljena varijanta za sportski ribolov s kabinom ili T-topom, nosačima za štapove, „borbenim sjedalom“, spremištima za živu ješku, hladnjacima i ledomatima, kasetama za ribolovni pribor, stolićem za pripremu ješke, sistemom za pranje palube itd.
– Profesionalna – s pod varijantama za vojnu, policijsku, spasilačku, vatrogasnu i druge namjene. Može biti s kabinom i bez kabine sa šinama uzduž palube za brzo postavljanje različite opreme.

KARAKTERISTIKE:
Dužina preko svega – 11,7 m
Širina preko svega – 3,6 m
Masa praznog plovila s opremom i motorima – 4000 kg
Promjer tubusa – 60 – 40 cm
Materijal tubusa – ORCA Hypalon-Neopren od 1500 g/m2 (opcija – sve boje iz Orcinog programa)
Trup – duboki V promjenjivih kuteva ili s deflektorskim stepenicama
Materijal trupa i palube – izoftalna smola ojačana multiaksijalnim staklenim vlaknima/ opcija karbon ili kevlar
Nosivost – 20+ ljudi
Gorivo – 400 do 1000 lit
Motori i pogon – vanbrodski i unutarnji motori sa Z-nogom, jet pogonom ili površinskim pogonom od 260 KS do 1000 KS
CE kategorija – B ili C