Shadow

Priprema drva za podvodnu pušku (3)

Ako smo odlučili napraviti roller onda se moramo potruditi i napraviti dobru šasiju puške koja će biti kruta, pokretna i što je najbitnije plovna.
Kod rollera novih generacija pri lijepljenju trupa ne preporučam dodavanje karbona ni na finalnu pušku za zaštitu niti za povećanje krutosti između lamela. Za ove ciljeve postoje konkretniji i jednostavniji načini.
Kod lijepljenja trupa za roller moramo dobro izračunati plovnost puške i sam oblik kako ne bi bilo iznenađenja jer isti nose harpune od 7-9 mm.

Za lijepljenje trupa preporučam 4 vrste drva Irok, Tik, Mahagoni (ne uzgojni) i naravno OKUME.
Ako se odlučimo na monoroller s pomoćnim cirkolarom:
možemo napraviti elegantnu pušku koja će imati sa donje i gornje strane vodilice za gume odnosno utore, a time i centralnu povišenu letvicu sa donje strane kako i samu vodilicu harpuna sa gornje strane.
Monoroller možemo napraviti od samo pet lamela. Ako se sjećate u prvim dijelovima opisivali smo OKUME kao idealno drvo za roller, a razlog je jednostavan.

Trup pripremimo npr. sa tri lamele mahagonija ili tika a dva okumea na način da nam je centralna lamela mahagonija 10 mm pa na njih lijepimo okume po jednu sa svake strane od 18 mm i zatvaramo bokove sa mahagonijem ili tikom po lamelu od 7-10 mm ovisno o pušci. Okume će nam s dvije lamele od 18 mm dati ekvivalentnu krutost kao da smo umjesto dvije zalijepili 4-6 lamela, a zahvaljujući njegovoj kompoziciji upija 3 do 4 puta više smole a ujedno je dvostruko plovniji od većine egzota.
S ovom kombinacijom ime dobiti ćemo veliku krutost i veliku plovnost u minimalnim gabaritima što je ujedno i jedna od tajni Stealtha. Ovakvim postupkom ne moramo stavljati karbon i dodatno ukrućivati pušku.
Kod sistema rollera redukcijom priča je gotovo ista samo što zbog velikih i debelih harpuna moramo odraditi zadnju trećinu nešto širu, otprilike 6-8 mm i 1-2 mm viši zadnji dio koji ionako ne utječe na hidrodinamiku.
Prednost ovog sistema je minimalan trzaj dok je snaga i brzina izbačaja veća nego na klasičnom roleru a masa puške je veća samo za 10 %.

Utore preporučam i sa donje i s gornje strane s tim da su sa donje širi jer idu dva para guma dok sa gornje uži jer vam gotovo uvijek ide jedan par 14-ica kao invert guma.
Kod rollera sa parancima ili invert rollerima sistem lijepljenja je isti a Okume možemo rezati npr. na 20 mm i time ukrućujemo dodatno pušku sa debljom centralnom letvicom.
Kod izrade ova dva zadnja sistema nema potrebe ići na četiri tanje letvice Okumea. Neće se dobiti ništa, samo možemo narušiti plovnost puške.
Na sve varijante možemo napraviti grafitnu vodilicu i ojačati poziciju bušenja osovine za roller i razne umetke.

Tekst i foto: David Počekaj; Granda-sub