Shadow

Highfield Patrol 860

Razvoj djelatnosti vezanih uz brzi prijevoz putnika, spašavanja na moru, ronilačke akcije i slično, traži robusna, lagana, plovila sa čvrstom palubom i trupom, a uz to jednostavna, prostrana, brza i ekonomična plovila. Aluminijski gumenjaci nove generacije zadovoljavaju sve ove uvjete, a među njima se posebno ističe najnovija HIGHFIELD-ova serija Patrol svojom odličnom cijenom, vrhunskom završnom obradom te privlačnim izgledom.

Specifikacije
HIGHFIELD Patrol je serija plovila nastala početkom 2016-te, a dolazi iz daleke Australije. Naime, gumenjaci pod ovim imenom u Australiji se rade već 27 godina i pokrivaju cijeli spektar gumenjaka od metra pa sve do najveće serije Patrol. HIGHFIELD je 2015-te godine prešao u Francusko vlasništvo pa je odmah napravljena i najmodernija tvornica u Kini gdje se uz europski management i najkvalitetnije evropske materijale rade vrlo kvalitetni alu-gumenjaci. HIGHFIELD je usprkos činjenici da imaju samo alu gumenjake u svojoj ponudi postao četvrti ukupno najveći proizvođač gumenjaka.
HIGHFIELD Patrol serija sastoji se od 3 gumenjaka dužine 6,60 metara, 7,60 i 8,60 metara. HIGHFIELD 860 uistinu je gumenjak raskošan u prostoru, krajnje jednostavan za održavanje te se s lakoćom na njemu radi ili uživa, a može i oboje u jednom. Evo specifikacija za model 860.

Serijski ovaj model dolazi sa protu kliznom palubom od gumiranog materijala u boji palube. Materijal se niti po najvećem suncu ne zagrije da se ne bi moglo hodati bos, ali treba paziti pritom da ne nagazite pritom na ono malo površina koje nisu obuhvaćene ovim materijalom. Kod kupnje broda kupuju se trup sa serijski ugrađenim rezervoarom od 470 litara te jastucima na sjedalima. Upravljačke konzole, rolbar, navigacijska svjetla te ostali dijelovi naručuju se posebno.
Svaki od modela može se naručiti prema vlastitoj ideji sve do natpisa na bokovima koji su izrezani laserski i nalijepljeni na bok ili po želji.

Testirani model izrađen je po narudžbi EmergenSea mreže i služi za pomoć i brzu dopremu na moru. Na ovaj gumenjak uskoro ide montaža HUMMINBIRD radara i DSC stanice. Evo i detalja testiranog gumenjaka:

Tehničke karakteristike:
Dužina preko svega 8,63 m, testni model 9.00 metara
Širina sa tubusima 2,92 m
Širina korisnog prostora 1,75 m
Promjer tubusa 56 cm
Broj komora 6
Težina plovila bez motora 1200 kg
Maksimalna nosivost 2000 kg
Ukupan broj ljudi na brodu 20
Preporučena snaga motora 2 x 200 Ks
Maksimalna snaga motora 2 x 250 Ks
Snaga motora na testiranom brodu 1 x 250 Ks
Spremnik goriva 470 litara
Materijal trupa AL 5080 debljina 5 mm
Debljina aluminija na palubi 6 mm
Materijal tubusa ORCA Hypalon
Forma trupa gliserska, duboki V
Maksimalna brzina sa 250 KS 40 čvorova
Kategorija plovidbe C
Cijena fco kupac (bez motora) 36.350 + PDV

Namjena
Namjena ovoga gumenjaka može biti čisti užitak u dražima mora i jurnjave u stilu Vjetar u kosi, pa je i u tom je domenu ovaj gumenjak i te kako poželjan. Međutim niz prednosti ovog gumenjaka u profesionalnoj domeni vrlo je očigledan te za plastiku nedohvatljiv. Obzirom da je aluminij i do 30% lakši od plastike, alu-gumenjak troši značajno manje goriva ili ako to prebacite u broj putnika na ovu dužinu, to iznosi od 3-4 putnika manje ili više. Na godišnjoj razini ako se ovim brodom rade brzi prijevozi putnika uštede su značajne, a da ne spominjemo i manje opterećenje motora gdje je i rizik od pucanja glave i kvarova puno manja. Jedna od prednosti na koju nitko ne računa je mogućnost ugradnje apsorbirajućih sjedala obzirom na čvrstoću palube, što je na plastičnoj palubi gotovo nemoguća misija ukoliko nije posebno učvršćena za tu namjenu što dovodi do poskupljenja gumenjaka. Ako ovaj brod koristite za pomoć na moru nemate problem učvršćivanja bitvi na pramcu i na krmi (koje su pod velikim pritiskom prilikom teglja ili povlačenja) jer su varene i čvrste kao odljev. U plastici je dobiti takvu čvrstoću često veliki projekt koji ne košta malo.

Nadalje je vrlo velika prednost aluminija njegova čvrstoća, pa tako jednom kad osmislite svoj HIGHFIELD i pošaljete ga tvornici, svi zavareni dijelovi i oni koji se kasnije sami montiraju postaju jedno tijelo koje se ponaša kao odljev pa tako nećete čuti škripanje, lupu i lomljavu na malo težem moru, a da ne spominjemo zadovoljstvo koje pruža takva tiha i glatka vožnja. Spomenimo i to da niti jedan gumeni dio ne dodiruje more ni u vožnji niti u stajanju što značajno čuva gumu na vrlo osjetljivom dijelu. Popularno to se zove Wet Dive.
Svi trupovi HIGHFIELD gumenjaka bojani su posebnom elektrolitskom tehnologijom nakon koje trup biva jedno tijelo sa bojom te vrlo glatkom površinom koju ako ne želite ne morate premazivati antifauling bojom već ga na kraju sezone operete Karcherom (visokotlacnom pumpom). Preporučljivo je jednom u dva tjedna preći dno jutenom krpom da skinete naslage. Uz to cink protektori nisu potrebni osim ako ih baš želite, a tada možete spojiti trup na žicu te nakon vožnje cink spustiti u more dok brod stoji u marini. Neke marine imaju proboj uzemljenja, a nekada je u blizini vas vezan željezni brod pa je bolje biti spreman na sve.

Maritimna svojstva
Barier Reef je područje u Australiji sa najvećim brojem vjetrovitih dana u godini na svijetu, a to je mjesto gdje se HIGHFILD rodio i brusio svoja iskustva te radio testove svojih brodova zadnjih skoro 30 godina. Tu su odrađeni i prvi testovi najnovije serije pod imenom HIGHFIELD Patrol. Duboki V na pramcu (radi dokazivanja ove tvrdnje donosimo činjenicu da svi proizvođači motora imaju problem kada treba naći motor za ovaj gumenjak jer su noge ekstremno duge i zahtijevaju se posebne narudžbe ) nastavlja se sve do krmenog zrcala te odlično siječe valove u svim uvjetima, a Wet Drive tehnologija spajanja gume i trupa osigurava da ostanete suhi po svim uvjetima vožnje osim ako sama jačina vjetra ne vrati odbačeni val natrag. Isprobali smo HIGHFIELD Patrol 860 SAR po vrlo jakoj Tramontani i ostali ugodno iznenađeni kako gumenjak probija valove do 1,5 metra. Pri brzini od 28 čv uz apsorbirajuća sjedala, koji su također dio ovog sjajnog gumenjaka, ne možemo kazati da more nismo osjetili, ali je u odnosu na sve što smo do sada probali ovo bilo najbolje iskustvo po jakom moru. Nema lupanja, lomljave ni ostalih zvukova koje proizvode klasični gumenjaci od plastike već samo zvuk nove Honde 250 koja se savršeno uklopila te šumovi vjetra i mora.

Test na ovom gumenjaku odradila je ekipa iz magazina More i Burze Nautike. Oba tima ostala su ugodno iznenađena performansama i izvedbom ovog gumenjaka. Njihove testove možete pronaći u izdanjima za Lipanj 2017 (More) i Srpanj 2017 (Burza Nautike).

Brzine i potrošnja
Trebamo znati da smo pri testiranju na gumenjaku imali 400 litara goriva u rezervoaru i dva putnika od cca 180 kila sto ukupno čini težinu od 6 jakih putnika. Pri okretajima od 800 RPM brod lijepo klizi pri brzini od 3-4 čv što je idealno za ulazak u marine u dublje luke. Lagano dizanje do 1100 RPM dovodi nas do 6 čv brzine i potrošnje manje od 6 lit/h. Nakon izlaska iz zone 300 metara od obale podigli smo okretaje na 2500 i došli do kasačke brzine od 14-15 čv i potrošnje od 15 litara. Ako je idealna putna brzina od 25 čv, nju smo postigli na 4000 RPM što je upravo idealno dok je potrošnja 28,5 lit/h. Ovo govori da se idealna ekonomska brzina odvija na 25 čv i 4000 RPM, a po milji tada gumenjak troši 1,14 litara. Teško dostižna ekonomija za bilo koju konfiguraciju ove veličine.
Kada smo ručicu gasa doveli do daske GPS nam je pokazao 41 čv brzine uz 5900 RPM i potrošnju od 75 lit/h, što je 1,82 po milji, a što i nije tako strašno ako treba pobjeći od nevere ili spasiti nečiji život ili brod.

Nakon nekoliko dana ukrcali smo (na 350 litara u rezervoaru) 11 putnika, pa je uz skipera sada bilo 12 osoba na gumenjaku plus skoro puni rezervoar. U tim uvjetima trošili smo na 24 čv putne brzine i 4200 okretaja 33 lit/h što je 1,37 po milji puta. Također rezultat koji će teško dostići bilo koja konfiguracija ove veličine. Maksimalna brzina na 5800 RPM došla je do 37 čv i potrošnju od 80 litara.
Ova 2 testa su nam dala odgovor na pitanje treba li nužno 2 motora na ovolikom plovilu te za prijevoz 12 putnika plus skiper. Odgovor je definitivno NE ukoliko je u pitanju lagani HIGHFIELD Patrol 860 u kombinaciji sa vrlo štedljivom Hondom 250 KS. Ova je činjenica posebno važna svim budućim vlasnicima Patrola 860, a koji s njime žele u budućnosti prevoziti svoje goste.

Paluba i oprema
I prije nego isplovimo potrebno je opisati ovo specifično plovilo. Iako djeluje prilično spartanski na njemu je sve što je potrebno za obavljanje pomoći i spašavanja. Ovaj gumenjak ne može proći nezapaženo, prvo zbog svoje veličine ali i karakterističnih boja. Tubusi su u kombinaciji sive i narančaste, a iste boje su i obloge na klupama. Veliki otvoreni kokpit ispred i iza konzole i široki prolazi oko konzole omogućavaju odličnu komunikaciju i manipulaciju tijekom pomoći na moru. U sredini je velika centralna konzola, sa prednjim vjetrobranskim kaljenim staklom koje se prema gore nastavlja u tvrdi krov koji od sunca štiti skipera ali i još dva sjedeća mjesta iza njega. Osim toga na ovako velikom krovu mogu biti i solarni paneli ako je veća potreba za električnom energijom i autonomijom. Na ovom plovilu su montirana samo dva apsorbirajuća sjedala iako se u nekoj drugoj turističkoj varijanti primjerice za transfer putnika može smjestiti i dodatna sjedala za ukupno 12 putnika te skiper i stjuardesa.

Pramac i spoj dva tubusa je odrezan tj. ne završava u špic što olakšava pristajanje pramcem. A na samom vrhu pramca je velika visoka bitva za tegalj, ako treba pramcem povući plovilo. Ujedno je ova bitva praktična i za privez na vezu. A odmah ispod bitve je veliko pramčano spremište sa narančastom oblogom za sjedenje. Sprema je dovoljno velika za smještaj konopa, pojaseva i druge sitne opreme. Ispod tog poklopca je skriven čep za uljev goriva, a u zajedničkoj kutiji je i uljev i odušak. Spremnik kapaciteta od 400 litara daje ovom plovilu veliku autonomiju čak i ako su na krmi dva jača motora.

Smješten je uzdužno ispod konzole i dio je strukture plovila, a jedino što je od njega dostupno je poklopac unutar konzole gdje se može pristupiti pokazivaču nivoa goriva. Sam poklopac na pramčanoj klupi je odlično zabrtvljen tako da ni u kojem slučaju kod prelijevanja ili prskanja, more ne može prodrijeti u spremu. U prostoru između pramčane klupe i konzole mogu se smjestiti još barem četiri sjedala ako se brod koristi za transfer putnika.

Sama konzola je relativno uska širine toliko da su skiper i njegov pomoćnik dovoljno zaštićeni, pa su prolazi sa pramca na krmu široki što je svakako dobro kada ste u akciji spašavanja. Pristup unutrašnjosti konzole je samo s prednje strane, pa se i u nju može spremiti poneka sitnica, ali ona je prvenstveno namijenjena pristupu instrumentima i komandama s unutrašnje strane. A na konzoli i nema baš puno instrumenata. Instrument za nadzor motora i broja okretaja, prekidači, volan kormila, Humimbirdov ploter i desno na kraju konzole komanda za motor. Uz vjetrobran su dvije dodatne cijevi koje ukrućuju krovnu konstrukciju ali su ujedno i rukohvati koji itekako dobro dođu kada brzinom od 30-ak čvorova plovite preko malo većih valova. I dva solidna jocker sjedala dodatna su pomoć da vam kod takve vožnje ne stradaju bubrezi. Na sredini poda u krmenom dijelu je poklopac ispod kojeg je još jedno veliko spremište, u koju se može smjestiti sva oprema za tegalj.

Po cijeloj širini krme je velika klupa u kojoj su akumulatori, glavni prekidač, i filtri goriva za motor. I još ostane dosta mjesta za poneku sitnicu, crijevo za pranje, krpe, konope..Karakteristično za kokpit da je samoprazneći sa dovoljno velikim izljevima tako da je i za najveće kiše ili prelijevanja mora pražnjenje brzo i sigurno. Osim toga na palubi koja je debljine 6 milimetara za razliku od trupa koji je debljine 5 mm, su zavarene uške na pramcu i krmi tako da za podizanje i spuštanje broda u more ne treba neka posebna oprema. Tubusi su na ovom brodu napravljeni od ORCA Hypalona i promjera su 56 centimetara, jedino su prema pramčanom dijelu nešto uži. Šest komora osiguravaju praktično nepotopivost ovog broda.
I na kraju motor. Na ovom testnom brodu montirana je Honda od 250 Ks sa dugom osovinom, oko koje je izvedena zaštita, koja štiti kućište motora prilikom akcija spašavanja. Ispred motora je velika krmena bitva za tegalj povišena tako da je konop za tegalj uvijek iznad motora.

Cijena
Na sajmu nautike u Zagrebu upoznao sam gospodina iz Splita koji se bavi gradnjom brodova u aluminiju i to uglavnom za ronilačke potrebe. Bio je zainteresiran za cijenu Patrola 860 obzirom da mu je to u branši, ali sam ja bio brži i zamolio ga da mi prvo otprilike izračuna koliko bi bila cijena izrade trupa istih gabarita kao Patrol 860. Nakon što je dobio sve podatke koji su mu bili potrebni za izračun u malo vremena došao je do računice od 31.000 Eura za goli trup. Tada sam mu odgovorio da cijeli trup sa konzolom, gumom po izboru, prijevozom iz Kine, uglavnom svom opremom prije montaže motora, dođe nešto više od 36.000 Eura, što naprosto nije mogao vjerovati. Uz malo sajamskog popusta došli bismo sa cijenom jako blizu cijeni golog trupa ako bi ga radili u HR. Ukoliko na ovo dodate još oko 15.000 Eura za motor i ostatak opreme došli bi na cijenu od 50-tak tisuća Eura bez PDV-a za ovaj brod s motorom od 250 KS što je više nego sjajna cijena za svakoga tko planira uči u posao brzih prijevoza ili zamijeniti svoj stari brod za nešto bolje, modernije i praktičnije.

Zaključak
Ovo plovilo u kombinaciji aluminija i gume ima mnoge prednosti u odnosu na klasični kombinaciju guma plastika. Plovilo je značajno lakše, konstrukcija trupa je čvršća, plovidba je sigurno tiša, manje je lupanja, moguće je unutrašnje detalje trupa prilagoditi zahtjevima kupca i namjeni, održavanje nije zahtjevno.

Zbog dubokog V i oštrog nešto dubljeg pramca brod se odlično ponaša i kod većih valova. Velika širina od skoro tri metra i puno slobodnog prostora omogućavaju ovom brodu transformaciju za različite namjene, od specijaliziranog kao što je ovaj za spašavanje pa do turističkog za transfer putnika ili brod za ronioce. Jer na osam i pol metara dužine i skoro tri metara širine mnogo se toga može smjestiti. Zahvaljujući težini i navedenim karakteristikama trupa odlično se ponaša u svim režimima plovidbe i stanjima mora. Osim varijanti radnih plovila na osnovni model može se ugraditi i drugačija konzola, paluba obložiti tikovinom, staviti na krmu dva motora od po 250 konja pa imate pravu luksuznu ali sigurnu jurilicu.

Zastupa i prodaje:
Alimar Skiper Sistemi d.o.o..
Sv. Nikole Tavelića 64
23000 Zadar Hrvatska
www.alimar.hr
drago@alimar.hr
098 429 018

Tekst: Drago Dešpalj
Slike: Vedran Rožić, Marko Cvitanić & Drago Dešpal ; gumenjaci.com