Shadow

NE DIŠEM preko 24:03 minute

Pogled u plavo koji već tradicionalno 10 godinu za redom gostuje na Zagrebačkom sajmu nautike ove godine okupiti će ronilačku populaciju Republike Hrvatske koja će dati podršku Centru za autizam te time senzibilizirati javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je akcija „Ne dišem“ u sklopu koje će Budimir Šobat Buda zaroniti u montažni bazen projekta Pogled u plavo, a plavo je boja autizma, zadržati dah te pokušati ne disati preko 24:03 minute za svu djecu koja svaki dan hrabro savladavaju prepreke koje im postavlja autizam, a ponekad i nerazumijevanje zajednice.

Uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, Budimir Šobat Buda će prije zarona udisati čisti kisik, a potrebna temperatura vode za nesvakidašnje ronjenje je 27 stupnjeva koja će se pripremiti posebnim grijačem tvrtke Termostroj Lučko.

Nakon višemjesečnih priprema i ekstremnih napora zaronit će za svoju kćer, svu drugu djecu koja žive s autizmom i za Centar za autizam koji provodi program njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno njihovim razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima.
Ove hvalu vrijednu akciju „Ne dišem“ podržale su i brojne institucije, Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji kako bi senzibilizirali javnost i skrenuli pažnju na potrebe djece i odraslih koji žive s autizmom, Centar za autizam, Zagrebački velesajam, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te brojni sponzori koji su se uključili u akciju Ne dišem, Aviatica, Poliklinika Imed, O’Hara, Miami Megasun, Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Stojčević Polovina, Bizz Ride, Tiskara BOK d.o.o.

Pogled u plavo će i ove godine omogućiti svim posjetiteljima sajma besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom i u pratnji instruktora ronjenja.

U montažom bazenu promjera 10 metara i dubine 1 metar, instruktori ronjenja biti će na raspolaganju posjetiteljima sajma Nautike koji žele isprobati i osjetiti čari ronjenja s ronilačkom opremom, te uz osnovnu poduku iz ronjenja omogućiti im prvi uron i obilazak podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Agencija Promocija ronjenja svojim brojnim inovativnim projektima daje svoj doprinos u razvitku ronilačkog turizma u Hrvatskoj koji ima veliki potencijal, a kako bi se ronjenje populariziralo do sada je u sklopu projekta Pogled u plavo besplatno zaronilo preko 12 000 osoba diljem i izvan Republike Hrvatske.

Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

U sklopu projekta Pogled u plavo koji gostuje na sajmu Nautike od 21. do 25. veljače 2018. godine, svoj rad, usluge i aktivnosti predstaviti će PGD Sevnica, JVP grada Karlovaca kao i ronilački klubovi RK Sisak, AdriatiCro Zagreb, DPS Zagreb te ronilački klub veterana 4. gardijske brigade.

Također predstaviti će se i Ronilačka mreža iz Istre sa svojih 25 ronilačkih centara gdje će promovirati ronilačke lokacije i ponudu.
Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se društvo skladatelja (ZAMP) koji su partneri i pokrovitelji projekta Pogled u plavo, promocija ronjenja od 2010. godine.

Veliku podršku u provedbi manifestacije dala je tvrtka Remax bazeni, dok je za vizualni identitet akcije „Ne dišem“ zaslužna agencija Magis Tim.

Za fotografije zaslužna je Ivana Nobilo, dok će se akciji „Ne dišem“ pridružiti i Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji.