Shadow

Istraživanje brojnosti staništa invazivne kamenice

Institut za oceanografiju i ribarstvo u sklopu projekta „Kompeticija između autohtone vrste kamenice Ostrea edulis i invazivne vrste kamenice Crassostrea gigas u Jadranskom moru – utjecaj na ekosustav, ribarstvo i akvakulturu (COCOA)“ koje financira Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“ provodi istraživanje invazivne pacifičke kamenice koja se počela širiti u Jadranu.

Iako se pacifička kamenica uzgaja diljem Europe ona u Jadranu, a i u Mediteranu ima status invazivne vrste te su zabilježena njena širenja izvan lokacija na kojima se uzgaja. Službeno se ne može potvrditi kada je točno došlo do uvođenja ove vrste u Mediteran, ali se smatra da je prvo sjeme ove vrste doneseno iz Japana 1966. godine od strane uzgajivača koji su bili iznenađeni brzom stopom rasta i kvalitetom ove vrste. Krajem 1960tih uvedena je kao uzgojna vrsta i u neke zaljeve zapadnog Jadrana, a o unosu ove vrste u akvakulturu duž istočne obale Jadrana malo se zna.

Pacifička kamenica je jestivi školjkaš koji u mnogim Mediteranskim zemljama predstavlja gospodarski značajnu vrstu bilo da se uzgajala ili lovi iz prirodnih populacija. Posljednjih godina proširila se i zemlje sjeverne Europe (Danska, Švedska, Norveška) gdje se pokazalo da ima značajan utjecaj na ekosustav jer formira velike grebene te istiskuje vrste prirodne prisutne na tim područjima.
„O širenju pacifičke kamenice vrste, njenoj rasprostranjenosti te promjenama koje može uzrokovati duž istočne obale Jadrane malo se zna te se u razgovoru s kolegicama s Instituta rodila ideja za ovaj projekt čiji je značaj prepoznao Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“ koji je osigurao večinu financijskih sredstava. Većina naših istraživanja fokusirana je na zapadnu obalu Istre gdje se ova vrsta dosta brojna, međutim podataka za ostatak Jadrana je jako malo i gotovo da ih ni nema, zato nam je uključivanje lokalnog stanovništva koji su svakodnevno vezani uz more od iznimne važnosti – ističe voditeljica projekta Daria Ezgeta Balić – te stoga pozivamo sve one koje vole gledati što se krije u plićaku dok šetaju uz more kao i one koji istražuju malo veće dubine da nam dojave ako su je vidjeli.“

Kako bi se olakšala identifikacije ove vrste izrađen je letak koji možete preuzeti na web stranici projekta gdje ujedno možete i prijaviti nalaz ove vrste. Informacije koje su korisne prilikom prijave novog nalaza su lokacija i dubina gdje je vrsta zabilježena, te ako je moguće fotografija nalaza.
„Prijavom novih lokacija nalaska ove vrste dobiti će se bolji uvid u njenu rasprostranjenost u Jadranu te omogućiti lakše praćenje njenog širenja u budućnosti i promjena koje širenje ove vrste uzrokuje“ kaže Ezgeta Balić te još jednom poziva da se uključite u istraživanje.

Morski.hr; Photo: IOR