Shadow

Ronjenje u izvoru Rupečice

Prilikom istraživanja o čovječjoj ribici koje provodi Udruga Hyla u sklopu projekta “Karst -Dinaric Arc Karst biodiversity programme” otkrivena je čovječja ribica stara tek nekoliko mjeseci. Naime ronjenjem u izvoru Rupečice u Ogulinskom Zagorju, speleoronioc Petra Kovač Konrad, francuski speleoronioc Frederic Swierczynski i fotoreporteri Florian Lunette i Megane Chene uočili su jedinku veliku tek nekoliko cm.

 

U Ogulinskom Zagorju postoji nekoliko lokaliteta u kojima se već 5 godina provodi monitoring čovječje ribice, međitim sve ove godine nikada nije pronašena ovako mlada jedinka. Osim po lijepoti i bogatstvu potopljenih špiljskih sustava, Ogulinski kraj poznati je i po bogatstvu endemskim špiljskim vrstama.

Ovo i još mnoge druge zanimljivosti pronađene u Ogulinskim špiljama kao što su arheološki i paleontološki nalazi biti će objavljeni u knjizi “Tajne Ogulinskih špilja” koju će sufinacirati Grad Ogulin i Vodovod i kanalizacija d.o.o Ogulin te Turistička zajednica Ogulina. Upravo i za tu svrhu franscuski reporteri pomažu snimiti fascinantne fotografije.

Fotografije: Florian Launette