Shadow

Priprema drva za podvodnu pušku (1)

Kako pripremiti trupac za našu podvodnu pušku?
Kako izlamelirati i najbolje zalijepiti lamele za klasične i roller puške? Kako i koje drvo odabrati?
Gdje ga nabaviti i kako izabrati tavalon? Sve su to pitanja s kojima se susreću samograditelji podvodnih puški, a mi ćemo s ovim serijalom pokušati odgovoriti na ta pitanja.

O lijepljenju i pripremi trupaca imalo bi što se napisati kao i o izabiru istih vrsta za jednu dobru knjigu…
Za početak bilo bi dobro znati koju pušku bi sebi pripremali i koju varijantu – da li će to biti klasična puška ili pak neki roller?
Početak je za obe varijante pušaka isti, odnosno moramo naći drvo kojim ćemo početi proizvodnju naše puške.

Moramo poznavati nekoliko vrsta drva koje su među boljima za proizvodnju drvenih podvodnih pušaka a to su sljedeće vrste:
Tikovina, Burmanska tikovina, Mahagoni (Honduras-Kuba), Sapelli (Afrika), Okume, Zebrano, Ipe l’apacho.
Ove su vrste najtraženije i najinteresantnije za proizvodnju naših trupaca:

Tikovina: Jedno od kvalitetnijih egzotičnih drva kojima možemo raditi puške, a po jednom mom prijatelju i kolegi Danijelu Babinu (Legolas) i najbolje drvo za proizvodnju pušaka.
Otporan je na habanje i odlično podnosi razna obrađivanja, bilo CNC-om ili ručnom glodalicom. Malo je teži za lijepljenje jer se ga mora dobro i kvalitetno odmastiti.

Mahagoni: Mnogi ga zapravo nisu nikada ni obrađivali jer je originalni Mahagoni sa Hondurasa i Kube i njega je vrlo teško nabaviti a cijena mu je oko 25 000 kn za metar kubni. Ja s njime najviše volim raditi iz razloga što je vrlo otporan i upija dovoljno dobro smole, otporan na habanje i dugotrajno korištenje.

Sapelli je zapravo slično drvo mahagoniju i spada pod nekakvu njegovu podvrstu, raste u Africi i dobro je za proizvodnju pušaka i kombiniranja sa tikovinom. Mogu ga preporučiti kao drvo za početnike jer je njegova cijena pristupačna – oko 10.000 kn za metar kubni. To bi značilo da bi nas trup za pušku koštao 300-500 kuna što nije previše.

Okume: Jedno je od interesantnijih drva s kojima sam radio.
Vrlo je mekan i krhak, nenormalno plovan bez nekakvih godova zapravo nalikuje na dobar komad stirodura.
Međutim jedno je od najboljih egzota za proizvodnju podvodnih pušaka, upija 3 puta više smole nego tik ili mahagoni i time postavlja nove granice u proizvodnji podvodnih pušaka.

Zebrano: Ovo drvo koje nalikuje na naš jasen vrlo je specifično i čvrsto rekao bih da je kombinacija jasena, ipea i tika.
Odlično se pokazuje za vanjske dijelove puške pa tako i za ručke, odlično se obrađuje, otporan je na vodu i vlagu i dobro upija smolu. Osim toga, ima karakteristične tamne vene koje puškama daju jedan poseban štih.

Ipe L’apacho: Ovo je najčvršće drvo kojime sam radio, i koristim ga za sve vanjske potrebe. Teško se obrađuje glodalima i stvara vrlo neugodnu prašinu.

Kada smo izabrali kakvu ćemo i koju vrstu puške izglodati morati ćemo nabaviti i željno drvo.

Za početak morati ćemo do jednog dobrog drvnog centra kojih ima ih u cijeloj Hrvatskoj i prije nego se prošećemo do njega bilo bi dobro nazvati i tražiti s kojim vrstama raspolažu.
Kada smo našli nekakvo drvo koje nam je interesantno od gore navedenih, možemo početi za odabirom trupca i neovisno o vrsti egzota tavalon može imati preko 5 metara, što vama neče biti zanimljivo.

S obzirom da većina ih prodaje na tavalone trebalo bi naći trupove od 3 m, ima ih i nisu rijetki.
Kada smo našli palete sa drvom morat ćemo se poigrati s odabirom, odnosno izabrati jedan tavalon.

Isti se gleda sa obje strane i najvažnije je da trup ne bude oštećen ili napuknut i dobro bi bilo da je širine 30 cm i visinom preko 5 cm.
Nemojte se zaletjeti pa izabrati gornje trupce jer se oni prvi smoče i oštete, a obično se lošiji trupci postavljaju na vrh.
Dobar komad drva za stolara ne treba biti dobar i za pušku.

Nakon odabira drva preporučujem vam da ga stavite u nekakvu prostoriju kako bi se stabiliziralo i eventualno dodatno osušilo. Ljeti će biti dovoljna dva tjedna, zimi i mjesec dana.
Sada možemo krenuti sa lameliranjem pa predlažem da se na kombinirki ili blanji prvo izravna trupac samo sa jedne strane. Naknadno se izlamelira npr. na 9 mm pa sve zajedno kroz debljaču kako bi dobili npr. 7-7.5 ili 8mm debele lamele koje moramo ostaviti ponovno u nekakvo suho mjesto na barem 24 sata kako bi se isto stabiliziralo. Preporučljivo je kako se iste lijepe u istoj prostoriji u kojoj su odležale i da se lijepe na prirodnoj temperaturi.

Tekst i foto: David Počekaj