Shadow

Think Green – Jarun 2017

Na Jarunskom jezeru, početkom mjeseca, održala se još jedna, jubilarna 15-ta, ekološka akcija  „Think Green – Jarun 2017“ u organizaciji Ronilačkog kluba „Roniti se mora”.

Akcija je otvorena pred zgradom ustanove za Upravljanje sportskim objektima na otoku Univerzijade, a šezdesetak ronioca i volontera na obali bacilo se na posao podvodnog čišćenja oko samog otoka.

Think Green započeo je još prije sedam godina i do sada se čistilo na području Maksimira, Ježeva, Savice, Jaruna, Komiže, Kukljice, Biševa i Njivica. Cilj eko akcija nije samo čišćenje, već i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Oaze zelenila u gradovima (poput Jaruna), iznimno su osjetljive na zagađenja, a zbog velikog broja posjetitelja i zahvalne za edukaciju.

Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u ronjenje i ekologiju, okupljenih oko ovog kluba, te prijatelja koji su pohrlili u pomoć iz cijele Hrvatske, jezero Jarun je ponovno postalo mjesto na kojem se „misli zeleno“.

Zagrebačko jezero čišće je nego prijašnjih godina, pa ronioci iz Splita, Duga Rese, Varaždina, Čakovca i Zagreba nisu imali previše posla . Cilj  je bio izvući čim više predmeta od: gume, plastike, metala, stakla, tkanine i ostalih otpadnih sirovina kojima tamo nije mjesto.

Dosadašnje akcije urodile su, očito, većom sviješću naših sugrađana, pa se na jarunskom dnu nalazi sve manje smeća. Dok se u počecima akcije izvlačilo i po nekoliko tona, danas se ti učinci mjere u desetinama i stotinama kilograma.

Više nema frižidera, perilica i sličnih uredjaja, danas je to većinom sitni otpad utonuo u mulj. Ta činjenica pokazuje da se situacija mijenja. To je uostalom i glavni cilj ove akcije: Osvijestiti građane da paze na svoj okoliš.

Tekst: Srđan Vrančić

Foto : Ivana Nobilo, Srđan Vrančić