Shadow

Elhawi Star

Ovaj motorni trgovački brod sagrađen je u njemačkom brodogradilištu 1957. godine, prvobitno je nazvan Valeria, a zajedno sa dva istovjetna broda održavao je vezu preko Atlantika sa sjevernom Amerikom.

U svojoj povijesti nekoliko je puta mijenjao svoje ime i rutu, dok ga 1981. godine nije kupila saudijska kompanija Elhawi Shipping Company nakon čega je brod dobio ime Elhawi Star.

Nakon samo godinu dana plovidbe pod saudijskom zastavom, 12.listopada 1982.,  brod Elhawi Star je doživio svoju havariju. Privezan uz lukobran susačke luke, brod je čekao na ukrcaj tereta, ovog puta keramičkih pločica i drvene građe, što je toga dana i napravljeno. Naizgled, sve je bilo u redu i Elhawi je nakon obavljenog posla isplovio uz pomoć tegljača Beli Kamik.

Ali, umjesto da brod mirno nastavi svoj planirani put, dogodilo se ono što tada nitko nije očekivao: nakon samo nekoliko stotina metara od obale, broj se počeo naginjati na desni bok, još uvijek vezan za tegljač, a teret se rasuo. U vrlo kratkom vremenu, Elhawi star, koji je tada važio za veoma čvrsti brod, potonuo je na dno, ispred Porto Beroša. Posada se, srećom, spasila, a ozlijeđenih nije bilo.

Uzrok je, kako je kasnije utvrđeno, bio neravnomjerno raspoređen teret koji je poremetio stabilnost broda.

Danas, ova preko 100 m dugačka olupina leži na dubini od 26 – 42 metra, na desnom je boku i u relativno dobrom je stanju. Rekreativno se ovdje roni tek odnedavno, nakon sanacije spremnika goriva. Pristup lokaciji moguć je samo brodom, iz obližnjih ronilačkih centara, a ronjenjena se zbog dubine preporučuje nešto iskusnijim roniocima. Zbog povremene smanjene vidljivosti, koja je posljedica obližnjeg ušća Riječine, doživljaj dubine zna biti još veći.

Teret u skladištima je, zbog nedostatka poklopaca, dostupan pogledima ronioca, pa se još uvijek mogu vidjeti rasute keramičke pločice, ali se zbog nestabilnosti paketa ne preporučuje ulazak u tovarni dio.

Na pramcu preko kojeg su prebačene ribarske mreže, još uvijek se nalazi veliko sidro, dok je na krmi posebno atraktivan četverokraki propeler. Ući se može i u komandni most, gdje se nalazi komandna ploča i kormilo, a uz sve te „tehničke“ atrakcije, brod je bogat i raznovrsnim ribljim svijetom.

 

Text: Ivana Nobilo

Foto: Ivana Nobilo i Srđan Vrančić