Shadow

Lokacija: Brod Boka

Trgovački brod „Boka“ potopljen je nakon udara u obalu, ili preciznije nasukavanja neposredno uz obalu, na poluotoku Pelješcu u zaljevu Trstenica 1981. godine, nakon olujnog nevremena.

Njegovi ostaci danas leže na plitkom dnu, neposredno uz samu obalu pored pelješkog mjesta Mokalo, i to pramcem na 5 metara, a krmom na 15 metara dubine. Brod je nakon havarije ostao na plitkom dnu i nadvodni dio broda je potpuno izrezan i odstranjen, pa su do danas ostali samo dijelovi ispod vodene linije. Radilo se o zaista velikom teretnjaku od preko 100 metara dužine, sa centralnim komandnim mostom i vlastitim dizalicama za ukrcaj tereta (kojih više nažalost nema).

Ronjenje započinje na najplićem dijelu, onom djelomično izrezanog pramca na samo 5 metara, a nakon toga se roni prema krmi. Krmeni dio je i najzanimljiviji jer se ovdje nalaze veliki motor i propeler, pa zatim i rezervni  propeler, te skladišta i radionice.

Dno je pjeskovito – kameno, pa se na olupini može vidjeti mnoštvo riba skrivenih duboko u pojedinim dijelovima. Prevladavaju jata fratara, a česte su i orade. Lokacija je zbog male dubine dostupna svima, i predstavlja idealan uvod u ronjenje na olupinama čak i za prave početnike.

www.lumbardablue.com