Shadow

Ronimo za Jadran

U okviru tematskog tjedna posvećenog zaštiti Jadranskog mora od onečišćenja s brodova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Splitu je  organiziralo ekološku ronilačku akciju”Ronimo za Jadran – Pojedinac ne može sam – očistimo ga zajedno”. Cilj akcije je kako i sam naziv kaže očistiti Jadran te educirati javnost o važnosti ali i postupku čišćenja, te o svim problemima koje onečišćenje može prouzročiti.

Dobar primjer konkretnog djelovanja u zaštiti našeg Jadrana su akcije čišćenja podmorja. Jedna takva pod nazivom “Ronimo za Jadran – Pojedinac ne može sam – očistimo ga zajedno” održana je i u Splitu. Lucka uprava Split uz koordinaciju UPA Rostrum-a, te uz sudjelovanje ostalih ronilačkih klubova: RK IV gardijske brigade, RK Nautilus, RK Spinut, PIK Mornar, te djelatnika Obalne straže Republike Hrvatske, čistili su podmorje na poziciji ispred Obale Ante Trumbića. Izvađeni otpad su prihvaćali na svoje brodice članovi KŠR Lubin I uz pomoć učenika Prirodoslovna tehničke škole-Split i djelatnika Javne vatrogasne postrojbe grada Splita odlagali u komunalne kontejnere.

Ova akcija je ujedno bila i pokazna vježba za slučaj neočekivanog onečišćenja mora, u kojoj bi osim državnih službi sudjelovali i volonteri, te lokalni splitski ronilački klubovi.

U sklopu ove akcije  za svu zainteresiranu javnost održana je ekološka edukacija na temu “Pojedinac ne može sam – očistimo ga zajedno”, a prigodno je prezentirana i ronilačka oprema. Predstavljeni su volonteri Hrvatskog Crvenog križa, udruge „Sunce” i Hrvatske gorske službe spašavanja, uz sudjelovanje predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje I Civilne zaštita grada Splita i Splitsko – dalmatinske županije.

Akcijom „Ronimo za Jadran-Pojedinac ne može sam- očistimo ga zajedno“  organizatori su još  jednom skrenuli  pozornost na važnost brige o čistoći Jadranskog mora .