Shadow

Kup Istre u podvodnom ribolovu

S posebnim zadovoljstvom predstavljamo novo internacionalno takmičenje u podvodnom ribolovu pod imenom ”KUP ISTRE”.
Kup istre će se održati svake godine u akvatoriju grada
Poreča, a za ove godine datum je određen – 28.10. 2017

O nastanku ideje, samom takmičenju kao i planovima razgovarali smo s organizarorima Davidom Počekajem i Marinom Reiničem.

David, krenimo od tebe, kakve su ambicije i kakvo će biti ovo prvo izdanje natjecanja.

David: Kada se već nešto radi, cilj nam je to odraditi na način da imamo što više natjecatelja u što zanimljivijem akvatoriju, a naravno, moramo imati i neke zabavne sadržaje.
Cilj nam je da kroz tri godine ovo natjecanje bude jedno od najznačajnijih natjecanja u ovom dijelu Europe.

Kako ste došli na ideju za natjecanje?
David: Pa ideja takmičenja došla je na sajmu nautike u Portorožu u Sloveniji kada se nas nekoliko prijatelja sasvim slučajno našli za istim stolom i netko je spomenuo da bi mogli napraviti nešto u stilu gare i pokazati naše proizvode.
Nakon nekoliko tjedana odlučili smo uložiti poprilično sredstava kako bi takmičenje uspjelo, jedino što nitko od nas nije imao previše vremena pa smo sve prebacili na Marina koji je jedan od iskusnijih organizatora takmičenja podvodnog ribolova u Hrvatskoj.

Marino, što možemo očekivati od ove gare?
Marino: Naša je namjera da ovo natjecanje privuče što više lovaca iz Hrvatske i okolnih zemalja te da preraste u jedno od najjačih natjecanja takve vrste u Europi. Nastojat ćemo odraditi natjecanje na najvišoj mogućoj razini i omogućiti svim lovcima da se dobro osjećaju i da uživaju kod nas te da prenesu dobar glas i drugima kako bismo svake godine okupljali kremu europskog podvodnog ribolova.

Koliko je bilo teško pozvati jake ribolovce?
Marino: jake podvodne ribolovce je izuzetno teško nagovoriti na novo natjecanje jer su dosad tijekom godine imali svu silu službenih i neslužbenih natjecanja te su potrošili dosta vremena i novca kako bi bili što uspješniji. Kako bismo ih motivirali na dolazak pripremili smo fond nagrada kakvog se ne bi posramila ni najveća natjecanja. Spomenuti ću samo neke: puške Granda za prvoplasirane; odijela DiveIn za drugoplasirane i mulineli Diffusion te u lutiji za sve natjecatelje: Lowrance gps sonder, odijela, puške, karbonski listovi za peraje i brojne druge čime ćemo privući i one manje dobre natjecatelje koji znaju da nemaju šansu za visoki plasman uz tako jake lovce. Uz tako bogate nagrade za tri prvoplasirane ekipe i mogućih dobitaka na lutriji za sve natjecatelje dobiti ćemo na brojnosti i zasigurno skupiti veliki broj ekipa.

Jeste zadovoljni sa do sada učinjenim i kakav je akvatorij u Poreču dali je dovoljno interesantan?

Marino: Akvatorij Poreča je vrlo bogat. Uvjeti za lov su vrlo specifični i ne daju prednost dubokim lovcima jer su dubine za lov maksimalno 25 metara. More nije bistro kao u drugim dijelovima Hrvatske tako da će najbolje rezultate postići uporni lovci koji će dobro pripremiti teren i oni koji ga već poznaju. Zbog nedovoljne bistrine mora potrebno ja stalno zaranjati do bistrijeg sloja kako bi se vizualno odredilo poziciju koju se želi provjeriti. Akvatorij je izuzetno bogat svim vrstama ribe. Od brancina, cipala, lica, i salpi u plitkom do oradi, zubataca, šaraga i piceva u dubljem. Ima dosta konja, vrana i lumbraka koji se drže često na istim pozicijama te će oni, uz ugore kojih ima svugdje, biti najčešće lovine. Ovaj period godine je jedan od boljih za ribolov jer se može loviti u plitkom, ali i na nešto dubljem tako da se mogu primijeniti sve tehnike podvodnog ribolova i svi ribolovci mogu doći do izražaja. Sigurni smo da će ulov biti bogat, a nadamo se i pokojem kapitalnom primjerku čime će natjecanje dodatno dobiti na atraktivnosti.