Shadow

Šibenik 800

Bio sam u dosta ribarskih brodova, ali nikad u ovakvom. Miro ribari sa šibenikom 800, koji  je posebno dotjeran za ovu priliku. Gledajući ga s prove, ovaj brod se skoro po ničem ne razlikuje od turističke verzije, dok tek pri pogledu s krme uočite o čemu se radi. 

Tu je stala jedna ogromna jacera, vitlo u odgovarajućoj kutiji koja se zatvara kad se ne koristi, konzola sa svim pripadajućim komandama, jedna manja jacera i velika vanjska jacera koja služi za šokiranje ribe. Brod je naoružan sa dva motora marke Nanni diesel. Glavni motor ima 220 konja i s njim osamstotica postiže zavidnih (pogotovo za ribare) 27Nm, dok je putna brzina oko 20Nm.Pomoćni motor ima 37 ks i služi za bacanje i dizanje parangala, ali daje i veliku sigurnost, pogotovo kad se radi o odlasku u lov na ovako velike udaljenosti. S njim brod ide maksimalno oko sedam i pol milja. U dva dana gotovo neprestane plovidbe u svim režimima, nisam začuo nikakvo vibriranje i krckanje plastike. Sve je predimenzionirano!

Za skladnim vanjskim linijama broda, unutrašnjost nimalo ne zaostaje, dapače! Brod je iznutra napravljen veoma robusno, mekih linija, praktičan i sa iznenađujuće dobrom završnom obradom. Plastika i drvo su izvanredno dobro i kvalitetno ukomponirani, salon je prostran, kuhinja obilata, ležaja za ovaj lov i previše.

 

U dubokoj kabini je V ležaj i još jedna prostrana jacera. Prostor je maksimalno iskorišten s mnogobrojnim pretincima. Kako i sam trenutno uređujem brod, posebno me oduševio način i preciznost izrade  kontraštampe cijele unutrašnjosti. Tu je i prostrani WC, koji opet nije luksuz nego potreba. Na otvorenom moru,zimi,pogotovo kad si sam u brodu, svako naginjanje preko bande broda može biti  kobno, tako da i WC znači sigurnost.

Pogodnost je što ima i tuš pa se bez problema može tuširati, te tako sebi težak i skučen brodski život učiniti lakšim. Ovaj brod uspio je spojiti dvije za naše ribare gotovo nespojive stvari-  brod koji udovoljava zahtjevima ribarskog posla, ujedno nudeći određeni nivo luksuza.

Ustvari, nije to luksuz već potreba ako čovjek provodi mnogo vremena na moru. Kad pogledate koliko toga dobivate, brod nije ni skup. Znajući još da su novi ribarski brodovi poticani sa 40% sredstava, onom tko sebe vidi u plovilu od osam metara dužine i tri širine, vrijedi dobro razmisliti!

Tekst i foto: Tonći Žanko Tona  www.predvez.com