Shadow

BIG OM 2017.

Sinoć je u Omišlju svečanim proglašenjem pobjednika završilo 12. izdanje omišaljskog kupa u lovu na veliku ribu BIG OM 2017.

Na natjecanju je sudjelovala 21 ekipa iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Nizozemske i Njemačke. Iako su ispod brodova opasno kružili veliki primjerci teški stotinjak kilograma i više, BIG OM 2017. nije zabilježio puno zagriza, ali one koje su zagrizle donijele su veliku radost, kako ribolovcima, tako i organizatorima. Sve ovogodišnje tune ulovljene su uglavnom u akvatoriju Brseča.

Izvještaj po danima:

– Prvi dan ulovljene su dvije tune: Posada Marko ulovila je tunu tešku 75 kilograma, a posada El diablo iz Voloskog tunu tešku 90 kilograma. Posada marko imala je catch and realese morskog psa pred kraj ribolovnog dana, a zabilježen je još jedan zagriz koji se bodovao

– Drugi dan sretne ruke ponovno je bila posada Marko koja je ulovila tunu tešku 110 kilograma

– Trećeg dana slovenske Baraccude održale su svoje obećanje koje su dale prije početka natjecanja i ulovile su najveću ovogodišnju tunu tešku 140 kilograma. Baraccude su imale i zanimljivu situaciju kojega big game ribolovci nazivaju duble strike, odnosno istovremeno su na štapovima imali dvije tune. Od toga su jednu ulovili, a dok se druga izborila za slobodu.

Poredak

U sveukupnom poretku prvo mjesto osvojili su preklanjski pobjednici ekipa Marko iz BiH na čelu sa skiperom Draženom Horvatom i članom Martinom Peruškom. Kapetan ekipe Marko, Dražen Horvat jedan je od najboljih ribolovaca na Jadranu. Izjavio je kako je BIG OM njihova omiljena destinacija, a otkrio je i kako su se ove godine rad raznih poslovnih obveza i dvoumili o dolasku u Omišalj. Srećom, prevladala je ribolovna strast koja ih je uz znanje i iskustvo dovela do pobjede.

Drugo mjesto pripalo je slovenskoj ekipi Baraccude u sastavu skiper Bojan Cestar, Goran Hribar, Tomislav Jukić i Blaž Legiša, a treće posadi iz Voloskog El diablo u sastavu Robert Šepinski, Kristijan Žagar, Marsel Šepinski i Adrijan Šepinski.

Bojan Cestar bio je iznimno zadovoljan što je upravo njegova ekipa izvukla najveću ribu na natjecanju. – Vježbali smo danima prije BIG Om-a i vidjeli smo da ima dosta tuna i to velikih komada. Obećali smo svima veliku ribu i sretan sam što smo je ulovili, nisam ni malo sumnjao u svoju ekipu. Kvarner ima posebnu energiju i zato je uvijek posebno zadovoljstvo loviti i uloviti u njemu.

Posebna nagrada dodijeljena je u katergoriji za izvanredan angažman na natjecanju, a pripala je ekipi MaNe čiji su članovi Nikola Turina, Matija Vidas, Dominik Ivakić i Marjan Ružić pokazali i svoje kulinarsko umijeće počastivši posjetitelje čvarcima i odrescima spravljenim od netom ulovljenih tuna.

Omišaljsko natjecanje među ribolovcima poznato je po posebnom odnosu organizatora prema sportskom duhu i zajedništvu što BIG OM čini jedinstvenim ribolovnim natjecanjem na Jadranu i ostalim svjetskim morima. I ove godine nadmudrivanje s tunom na neki je način prevagnulo na stranu morskih gorostasa kojih je bilo u izobilju, ali jednostavno – nisu se dale iz mora.

BIG OM 2017 ponudio je posjetiteljima niz zabavnih sadržaja i bogatu gastronomsku ponudu koju su pripremili partneri BIG OM-a Hoteli Njivice uz čiju pomoć ovo tradicionalno ribolovno natjecanje iz godine u godinu dobiva na kvaliteti i turističkom značaju.