Shadow

BIG OM 2017

Klub za sportski ribolov na moru BIG OM u suradnji s Hotelima Njivice 12. godine za redom u Omišalj dovodi jednu od najvećih sportskih ribolovnih manifestacija na Jadranu: Međunarodno natjecanje u big game fishingu – BIG OM 2017!

Natjecanje će se tradicionalno održati posljednjeg vikenda u kolovozu, i to u razdoblju od 23. do 26. kolovoza, s tri natjecateljska ribolovna dana i četiri „kopnene“ fešte od mora i ribolova.

Iza nas je jedanaest godina ustrajnog volonterskog rada, entuzijazam je još jači, a postignuti rezultati su i više nego motivirajući. BIG OM se uz Dubrovnik i Poreč isprofilirao kao jedno od nezaobilaznih jadranskih big game destinacija i uvrstio je Omišalj na kartu najpoznatijih svjetskih odredišta gdje se lovi velika riba. Kao uspješna međunarodna manifestacija svake godine privlači sve više posada iz svih dijelova svijeta, stare nam se rado vraćaju, a nove nam se prema preporuci priključuju. Na BIG OM-u do sada je sudjelovalo preko 200 ekipa i više od 2000 sudionika.

Ove godine posade love veliku tunu

Među ribolovcima, ali i širom javnosti brzo se pročulo kako je našem klupskom kolegi Bojanu Cestaru i njegovoj posadi Baraccuda s udice pobjegla tuna čija se težina procijenila na 250 kilograma. Inače, Baraccude posljednjih dana uporno vježbaju i istražuju teren kvarnersko zaljeva, a njihovi ulovi jamče napetu borbu za ulaznicu za svjetsko prvenstvo u Kostariki.

Veći broj zamijećenih tuna, pogotovo teškaša od sto i više kilograma privukli mnoge ribolovce, a svoje sudjelovanje najavilo je 30-ak posada iz različitih dijelova svijeta. Najviše nas raduje povećano zanimanje domaćih posada koje smo motivirali organizirajući regionalna natjecanja.

Županijsko natjecanje održano krajem srpnja u Kraljevici potvrdilo je kako osim tuna u kvarnerskim vodama obitavaju i vrste koje natjecateljima donose vrijedne bodove.

Propozicije natjecanja i ribolovno područje

Lov na velike ribe štapom najsvjetliji je primjer sportskog ribolova koji promiče održivo ribarstvo. Kako bi se sačuvalo morsko bogatstvo natjecanja se održavaju u skladu sa strogim pravilima i pod budnim okom sudačke komisije. Na jednom brodu dozvoljena su maksimalno četiri člana posade plus skiper koji nije član ekipe. Loviti se može s četiri štapa, a borbu s ribom smije voditi onaj član koji se zatekao na poziciji u trenutku kada riba zagrize mamac. Ostali članovi posade smiju pripomoći kada se ulov privuče napet metara do broda. Upotreba živih mamaca strogo je zabranjena, kao i upotreba harpuna i borbenih stupova. Svako „kačenje“ ribe mora se prijaviti sudačkom brodu, a njezino izvlačenje mora se dokumentirati video zapisom prema propisanim pravilima. Sudionici smiju loviti tune plavih peraja minimalne težine 50 kilograma do ispunjenja zadane kvote, a bodove donose i igluni, iglani, trup dugokrilac, gof, lampuga i luc. Rijetke i ugrožene vrste, sve vrste morskih pasa i ribe ispod dozvoljene težine sudionici su obvezni pustiti. Također, nakon ispunjene kvote natjecanje se odvija po principu „catch and release“, odnosno moraju se pustiti i sve tune bez obzira na težinu. Posebna pravila važe za ribolovne alate koji moraju biti izrađeni od posebnih materijala koji s vremenom otpadaju, a čija snaga ne smije biti veća od snage ribe jer se takva kombinacija ne boduje.

Dozvoljeno ribolovno područje BIG OM-a bit će akvatorij Kvarnerskog zaljeva.

Program BIG OM-a – produženo lovno vrijeme!

Kopneni program počinje u srijedu navečer na Rivi Ivana Pavla drugog u Omišlju svečanim otvorenjem i podjelom brojeva.

Trodnevni dio počinje podjelom ješke nakon čega slijedi start, a „udice u moru“ su točno u 9:00, a „udice iz mora“ točno u 18:00 po nalogu suca prva dva dana, dok je posljednjeg dana ribolov radi zatvaranja sat vremena kraći. U slučaju da je riba na štapu u trenutku završetka ribolova, posada se može s njom boriti još sat vremena, odnosno maksimalno dva sata za iznimno velike primjerke. Nakon isteka vremena riba se mora otpustiti rezanjem najlona.

Po dolasku u omišaljsku luku sudačka komisija još jednom provjerava jesu li se poštivala pravila, a potom se u 19:30 pred posjetiteljima boduju i važu dnevni ulovi te se proglašava dnevni pobjednik.

Večernji sati rezervirani su za zabavni program uz glazbu uživo i bogatu gastronomsku ponudu Hotela Njivice.

Svečano otvorenje BIG OM-a zakazano je u srijedu 23. kolovoza u 20:00 sati, a zatvaranje subotu 26. kolovoza u 20:00 sati na Rivi Ivana Pavla II. u Omišlju.