Shadow

Zanimljiva inicijativa Splitsko-dalmatinske županije

U upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije održan je uistinu zanimljiv sastanak. Naime, temeljem inicijative vijećnika županijske skupštine Marka Bertolina i Luke Kolovrata održan je drugi po redu sastanak s temom određivanja lokacija za potapanje brodova u svrhu kreiranja novih ronilačkih lokacija – tzv „scutling“.

Na ovom sastanku poseban gost bio je Arsen Brajković koji je višegodišnju borbu s administrativnim i pravnim poteškoćama uspio privesti kraju i uz zapadnu obalu Kamenjaka u Premanturi potopio admiralski brod Vis na radost mnogobrojne ronilačke populacije.
Pročelnik upravnog odjela Stipe Čogelja od početka je podržao ovu ideju i obećao svu pomoć Županije potencijalnim investitorima i ronilačkim centrima oko realizacije s ciljem proširenja turističke ponude Splitsko-dalmatinske županije  koja bilježi iznimne turističke rezultate proteklih godina.

Županija bi trebala odrediti potencijale lokacije za potapanje brodova (najviše 3 ili 4) temeljem određenih istraživanja i parametara kao što su – dubina i vrsta dna, vidljivost, zaštićenost lokacije s obzirom na vjetar, blizina gradova s ronilačkim centrima i sl.  Primjerice, cijela obala od Kaštela do Drvenika je prilično homogeno područje, bez otoka, s ograničeno razvedenom obalom. Podmorje tog područja je ujednačene kvalitete – pjeskovito ili muljevito dno sa relativno siromašnom morskom florom i faunom.
Realizacijom ove inicijative, pametnim određivanjem lokacija i potapanjem brodova, postali bi „diver friendly“ županija, druga u RH koja bi imala realiziran ovakav projekt.

Potapanje brodova ne bi imalo nikakve loše posljedice na eko-sustav jer se brodovi moraju detaljno pripremiti za potapanje i osloboditi svih elemenata koji su potencijalni zagađivači. Olupina bi postala umjetni podmorski greben i sklonište jatima malih i velikih riba. Istraživanja su pokazala da se riblji fond u okolini potonulog broda poveća za oko 400% u odnosu na stanje prije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.