Shadow

Uvala Klokun – Drašnice

Uvala Klokun nalazi se u neposrednoj blizini mjesta Drašnice, između Podgore i Igrana. Klokun je zanimljiv jer se u podmorju nalaze mnogobrojni mali izvori slatke vode. Za razliku od puno poznatije Vrulje ispod Dubaca gdje je izvor puno veći i opasniji, ovdje je riječ o dvadesetak malih izvora.

Mjesto za ronjenje je negdje po sredini uvale, ispred tamarisa koji su se spustili gotovo do plićaka. Zaranja se na nekih deset metara dubine, prvi izvori su na 12 metara, a brak i velika stijene ronioce prate do nekih 26 metara.

Oko izvora, more je mutnije, a zna biti i dosta jake struje, no osim toga, lokacija je pogodna i za početnike. Osim izvora, zanimljivost ronjenja su i velike stijene, obrasle raznim spužvama, u čijim se procijepima kriju šarzi, pirke i komarče.

Oko stijena, na pjeskovitom dnu, ima veliki broj ljuštura školjkaša što ukazuje da tu ima dosta komarči kojima su školjkaši omiljena hrana. Na pješčanom dnu kriju se i zakopani pauci, pa na to treba pripaziti kad se roni blizu dna, a iznad dna su uvijek i jata crneja.

Bonus ove lokacije je i mala špiljica uz obalu čiji je ulaz na 4-5 metara dubine i nakon desetak metara ronjenja ulazi se u prostoriju s otvorenim svodom. Nije opasna, prolazi su dosta široki i bez problema se može preroniti i na dah.

Tekst i foto: Luka Kolovrat