Shadow

Test Vento 675

Najnoviji proizvod tvrtke Metamarine iz Zagreba je gumeni čamac Vento 675. Sa svojih 6.70 metara dužine, 2.50 metra širine i svega 460 kilograma težine (bez vanbrodskog motora) idealan je izbor za sve one koji od brzog i stabilnog gumenjaka žele dobiti najviše za uloženo.

Na pramcu se nalazi tvrdo gazište koje je jamac sigurnog ulaska u plovilo. Na vrhu gazišta se zgodno smjestila sklopiva privezna bitva, koja značajno olakšava kratkotrajno dnevno privezivanje ili sidrenje. Ispod velikog pramčanog sunčališta smještena su dva spremnika – manji mokri spremnik je rezerviran za sidreni konop, lanac i sidro. Glavno suho pramčano spremište je dovoljno prostrano za sve ono što vam treba za dnevno krstarenje ili prijevoz prtljage do krajnjeg odredišta. Dodatni element između pramčanih spremišta i središnje konzole stvara sunčalište za dvije odrasle osobe.

Velika središnja konzola sa vjetrobranskim staklom je smještena na centralnom mjestu u kokpitu. S prednje strane je sjedište za jednu osobu. S gornje strane konzole je dovoljno prostora za veliki opcijski GPS/ploter/sonder i radio stanicu. S prednje strane su instrumenti, volan i skiperska stolica su smješteni po sredini konzole. Sa lijeve donje strane konzole je otvor za gorivo (testni primjerak je raspolagao sa ugrađenim rezervoarom od 160 litara). Udobna skiperska sjedalica je podesiva po visini, te se može podesiti za sjedeću ili stojeću vožnju.

Krmeno sjedalo je izvedeno u obliku slova U na kojem se udobno može smjestiti 6 odraslih osoba. Opcijski stol krmeni prostor iz mjesta za blagovanje pretvara u veliko sunčalište. Ispod krmenog sjedala je veliko spremište u kojeg se može ugraditi hladnjak, a po širini je dovoljno velik za ribolovnu ili ronilačku opremu. Testni primjerak imao je Hondin vanbrodski motor sa snagom od 150 konja. Sa desne strane motora su sklopive ljestve za lakši izlazak iz mora, a tu je i otvor za tuš. U krmenom dijelu kokpita je smješten rezervoar vode zapremnine 60 litara.

Sa Hondom od 150 konja, Vento 675 postiže brzinu od 20 mph pri 3.000 okretaja, 24 mph pri 3.500 okretaja, 28 mph pri 4.000 okretaja, 32 mph pri 4.500 okretaja. Pri maksimalnih 6.000 okretaja, Vento sa lakoćom postiže brzine preko 40 mph. Potrošnja pri putnoj brzini od 25 mph sa 10 putnika je do litre na milju, dok pri vožnji sa 2-3 ljudi pada na 0,7 litara na milju. Zbog oblika V trupa promjenjivog nagiba, glisirajući režim se postiže pri brzini od 10 mph.

Zbog dubokog V trupa sa promjenjivim nagibom, Vento 675 skoro da i ne osjeća valove do metra visine. Za vrijeme većih valova pri vožnji direktno u vjetar, zbog sječe valova i relativno niskog pramca potrebno je trimom podignuti pramac te time spriječiti prskanje u kokpit. Prilikom punog okreta u velikoj brzini, ne dolazi do proklizavanja krme i Vento je iznimno stabilan te čvrsto drži zacrtani pravac.

 

Za zaštitu od sunca u kokpitu brine se bimini tenda, a postoji i opcija šatora koji zatvara cijeli kokpit te pretvara Vento 675 u sigurno prenoćište za 4 osobe. Šator je napravljen tako da uz noćenje omogućava i vožnju preko 25 mph uz potpunu preglednost od 360°.

Vento 675 je siguran, stabilan i brz gumenjak, male potrošnje i vrhunskih maritimnih sposobnosti te je odličan izbor i za zahtjevnije ribolovce željne udaljenijih ribolovnih pošta. Registrira se za maksimalno 12 osoba, te se njime i sa većim društvom može lako do obližnjih otoka i plaža.

Dodatna pogodnost je i mogućnost da u dogovoru s proizvođačem prilagodite Venta svojim željama i potrebama. Ovaj testni model imao je manje vozačevo sjedalo kako bi se mogle produžiti krmene klupe, dodan je i veliki montažni stol na krmi koji može služiti i kao sunčalište, dodan je i Roll bar s tendom. Roll bar je toliko čvrst da je na njemu predviđeno i kačenje  wakeboarda. Također, ovaj model imao je ugrađen i spremnik vode za tuširanje i piće te zamrzivač.

Tekst i foto: Josip Zekan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.