Shadow

Test Reacher 780

Predstavljamo vam Reacher 780, novu, brzu, jednostavnu i svestranu obiteljsko-regatnu jedrilicu na tragu Elan Express-a i sličnih brodova koji su spajali regatne performanse i komfor obiteljske jedrilice te na kojima su odrasle generacije stranih i domaćih jedriličara.

Posljednjih dvadesetak godina tržištem su zavladale jedrilice veće od 30 stopa te tako mnoge udaljile od sna o vlastitoj jedrilici. Trendovi u turizmu i nautici sa sve većim brojem kraćih vikend odmora kao i evidentno sve malobrojnije posade i na regatama i na krstarenjima ukazuju na ponovni povratak manjih i cjenovno prihvatljivijih brodova.

S druge strane, napredak u dizajnu, tehnologiji i materijalima omogućuju da i manje jedrilice poput Reachera 780 (duljina trupa 7,80m, širina 2,54m) imaju vrhunske performanse, sigurnost te pristojan komfor za do četiri osobe, a sve to u malom, laganom, jednostavnom i dostupnom „pakiranju“ za uživanje na moru.

Moderan i efikasan oblik trupa i kobilice, velika površina jedrilja, prostrani otvoreni kokpit, dvostruka kormila, veliki asimetrični ulaz te wavepiercing pramac neke su od glavnih karakteristika upečatljivog dizajna koji potpisuje Andrej Justin, svjetski poznati dizajner s mnogo referenci i iskustva s ovakvim tipom jedrilica. Performanse jedrilice će zadovoljiti zahtjeve profesionalaca i jedriličarskih entuzijasta u regatnom okruženju dok će jednostavne komande i balans broda omogućiti da i amateri uživaju u brzom i sigurnom jedrenju.

Brod će tako, uz punu kontrolu, glisirati već na vjetru brzine manje od 15 čvorova. Unatoč iznimno velikom kokpitu duljine gotovo tri metra, otvoreni raspored unutrašnjosti pruža dovoljno komfora za 4 osobe sa svim funkcionalnostima za višednevni boravak na moru (kuhinjica, umivaonik, toalet) te sa inovativnim mogućnostima spavanja u 2 dvostruka ili 4 individualna ležaja.

Radi što nižih troškova, manje mase te jednostavnosti održavanja zamišljeni koncept komfora temelji se na prijenosnim kamping rješenjima te ne pokušava, kao mnoge jedrilice slične veličine, ugurati sva rješenja iz velikih jedrilica u mnogo manji prostor što često završava nefunkcionalnošću.

Važan dio koncepta je i podizna kobilica s kojom je gaz sa 1,80m moguće smanjiti na samo 0,50m što jedrilici omogućava pristup svakoj uvali kao i mogućnost šireg izbora te jeftinijeg veza. Podizna kobilica također omogućuje jednostavno spuštanje/podizanje jedrilice iz mora pomoću prikolice i bez upotrebe dizalice što u konačnici znači da stalan vez nije niti nužan.

Nadalje, širina jedrilice od 2,54m znači da ju se može jednostavno transportirati cestom bez posebne dozvole dok mala ukupna masa od samo 1150kg znači da će za vuču poslužiti i prosječan obiteljski automobil. Treba napomenuti da je gotovo polovica ukupne mase jedrilice u kobilici, odnosno u bulbu kobilice, što doprinosi velikoj stabilnosti broda.

Naš poznati jedriličar Stipe Vitaljić rekao je svoje dojmove nakon nekoliko jedrenja: “Brod je iznimno stabilan, a i kad je nagnut je pod kontrolom zbog 2 kormila te se zapravo s te strane ponaša kao veliki brod. S druge strane ima performanse prave ‘pile’, lako izglisira i bez problema će u regati biti konkurentan protiv puno većih, skupljih i razvikanijih jedrilica. Ono što je najbolje, a što je inače veliki problem – kako skupiti posadu za regatu, je što se brodom može upravljati u dvoje, troje, pa čak i sam budući su sve važnije komande u dosegu kormilara.