Shadow

Sve o teškoj panuli – 2. dio

Nakon što smo u prvom nastavku pisali o viškoj panuli, down rigeru i olovu čuvaru, u nastavku ćemo nešto reći o montažnim olovima, dakronu i monelu te savjetima za što uspješniji ribolov.

MONTAŽNA OLOVA

Ovom tehnikom najlakše možemo postojeći štap za lagani big game prilagoditi panulanju u donjim slojevima mora. Inačica kako i koliko kačiti olova ima onoliko koliko i ribolovaca koji ih koriste. Iznijet ćemo samo jednu od kombinacija koju je lako prilagoditi brzini plovidbe, debljini povraza i cijelom nizu faktora koji utiču na položaj vaše ješke.  Nakon što ispustimo 20-30 metara povraza nakon ješke, kačimo na njega prvo olovo od 300 grama. Nakon 30 metara kačimo drugo identično olovo te nakon toga, ovisno od brzine broda ispuštamo onoliko tijela panule koliko je potrebno da prvo olovo takne dno. Nakon toga podižemo panulu par metara. Naravno, ovo se odnosi na lov zubataca, dakle na ribolov u kojem je poželjno da ješka bude što bliže dnu. Ovako složena panula daje nam cijelu paletu mogućnosti u ribolovu. Pri lovu živim lignjom brzina plovila biti će do cca 1,5 nm uz manju dužinu ispuštene panule iza zadnjeg olova (30-40 metara pri lovu na 20 metara dubine). Lovimo li iglom možemo ploviti brže (do 2,5 nm) pri čemu ćemo za doseći istu dubinu ispustiti iza zadnjeg olova 60-70 metara panule. Zanimljivo je da dodatnim malim ubrzanjem broda dolazimo u podružje brzine kojom možemo loviti i umjetnim mamcima. Dakle, ubrzamo li na 3-3,5 milja umjetna varalica plivat će na dubini od cca 15 metara pri čemu je izložena grabežljivcinma koji vrebaju do desetak metara dublje. Ovo je uz monel i down riger jedina tehnika kojom možemo loviti varalicama na većim dubinama.

Kod ovakvog lova kao i svakog panulanja štapom bitno je stalno pratiti vrh štapa kako bi uočili reakciju žive ješke i što je bitnije, na vrijeme reagirali ako olovo takne dno. Mana ovakvog lova je u tome što  pri izvlačenju ribe treba  skinuti oba olova od kojih je prvo još u području početne ribine force kad se radi i o manje borbenim ribama. Daleko je lakše kada su dva ribolovca na brodu pa jedan diže ribu štapom a drugi skine olova kada dođu na dohvat ruke.

DAKRON SA OLOVNOM JEZGROM (DACRON PIUMBATO)

Kao i kod monela, ovdje nije riječ o specijalnoj tehnici koliko o specijalnom dijelu opreme. Naime tijelo panule umjesto povraza ili upletenice čini dakron ispunjen tankom olovnom žicom koji nakon ispuštanja u more formira oblik sličan onome viške panule, a namata se nesmetano na rolu poput povraza ili upredenice. Specifična težina ovakvog tijela panule dopušta postizanje panulaških dubina  pri brzinama kojima se panula i sa trainom pa se ovako lovi samo prirodnom ješkom. Pojavom  dakrona s olovnom jezgrom konačno je otkrivena tehnika koja je jednostavnija čak i od same traine. Uz otpuštenih 80-100 metara pri brzinama od 1-1,5 nm doseže se dubina od oko 20 metara.

Predvez se direktno veže na dakron bez đogulina. Preostaje nam samo paziti na vrh štapa. Zbog toga je dobro, ako lovite sami, nosače štapova montirati više prema provi kako bi sa krme imali istovremenu vizualnu kontrolu sondera, gps-a i svih štapova. Nakon kačenja ribe slijedi čisti gušt jer nema otkapčanja olova pa svu pažnju možete posvetiti drilu ribe. Panulate li sa dva šptapa, nema zapreke da je jedan opremljen dakronom a drugi olovom čuvarom jer ih je lako podesiti da prate iste dubine.

Ova tehnika bila bi savršena kada bi bila primjenjiva i na lov varalicama. Ali i za takav lov postoji rješenje na granici savršenstva. Ime mu je monel!

MONEL

Neki su ga kod nas nazvali žicom. Ako ga već nazivamo tako banalno neka je onda barem The žica. Jer riječ je o leguri bakra, nikla, čelika i olova koja je zbog visoke čvrstoće i otpornosti na koroziju prvobitnu primjenu našla u vojnoj industriji pogotovo kod izrade opreme koja bi trebala biti korištena pod morem. Velika čvrstoća i velika specifična težina pokazale su se kasnije idealnim za duboko potapanje panula pri velikim brzinama. Proizvodi se u nosivostima od 20 do 60 libri premda o nosivosti ne ovisi dubina potonuća jer porastom nosivosti raste proporcijalno i promjer, tj. otpor kroz vodu. Pri brzini od 4 milje monel na svakih deset metara potone oko 80 cm. Dakle, ispustimo li 200 metara monela potopit ćemo predvez na preko 15 metara, što je u toplim mjesecima unutar lovne dubine. Zakačimo li na kraju predveza S varalicu (siking – tonuća) doseći ćemo i nekoliko metara više, tj. dublje. Može se reći da ovakavo panulanje daje najbolje rezultate pri lovu lažnjacima čemu u korist ide nekoliko činjenica. Preko 200 metara ispuštenog alata smanjuje utjecaj buke motora na ribu koja vreba. Zbog krivulje koju čini monel u moru, ispred varalice ne prolazi nikakvo olovo ili drugo tijelo koje bi prestrašilo ribu. Svojom krutošću monel omogućuje direktan kontakt ribe i štapa, tj ribolovca, pa je uočavanje ugriza pa tako i kontra  vrlo brza i  učinkovita. Zato lov monelom daje daleko bolje rezultate nego bilo koji vid panulanja varalicom na većoj dubini.

Ima monel i svoje mane i to ne male. Kao prvo – skup je. Kao drugo, riječ je o metalu koji u kontaktu sa drugim metalima na roli čini vrlo agresivnu sredinu zbog jakih galvanskih struja. Možemo reći da je monel ubojica rola. Da bi zaštitili rolu dobro je prije monela namotati sloj dakrona, a na bok kalema zalijepiti debelu foliju. I na kraju ribolova, pri zadnjem namatanju monela  na rolu, dobro ga isprati provlačenjem kroz spužvu natopljenu slatkom vodom.

U biti je dobro na isti način održavati sve namotaje rola bilo da se radi o dakronu, upredenici, najlonu ili bilo čemu drugom. More djeluje agresivno na sve materijale. U slučaju monela rola je ta koja dodatno pati pa su štete tim veće. Još je jedna poprilična mana koju ima monel. Riječ je o materijalu koji se ponaša kao spiralna opruga. Pri namatanju i otpuštanju potrebno je stalno prstom kočiti žicu kako se ne bi otpustila i raširila u roli. Dogodi li se tako nešto ne preostaje drugo nego rastaviti rolu i skinuti cijeli monel sa kalema, rastegnuti ga cijelom dužinom (200 metara!) i ponovo ga pažljivo namotati. Jasno vam je da je tako nešto nemoguće napraviti na moru. Dakle, mala nepažnja dovoljna je da vam ribolov iskomplicira do ludila. Valjda je to razlog da monelom love uglavnom “maheri”.

ZA KRAJ

Želite li uspješno panulati morate razmišljati logično i biti spremni na improvizacije. Sve prethodno navedeno teoretski je dio priče. Cijeli niz praktičnih, životnih detalja utječe na vaše panulanje, od morskih struja, vjetrova, plovila pa do materijala od kojih ste panulu složili. Samo mala razlika u promjeru povraza od kojeg je sačinjeno tijelo panule dovoljna je da vaša ješka bude znatno pliće ili dublje od onoga što ste očekivali radeći alat po točno određenom ključu, da li iz osobnog ili tuđeg iskustva. Svaka od spomenutih panula osim prethodnog predznanja o ribi  i njenim navikama iziskuje od ribolovca strpljivo stjecanje osobnog iskustva kroz sate i dane ribolova. Potrebno je saživiti se sa ovim alatom što mnogima nikada ne polazi za rukom. Bitno je da vas eventualni prvobitni neuspjesi ne natjeraju na odustajanje. Koju ćete panulu odabrati ovisi o vašim afinitetima, vrsti plovila s kojim panulate, terenima na kojima panulate i ribi koju očekujete. Veliki je broj uspješnih panulaša koji izlaze iz okvira ustaljene predođbe okorjelog trainaša čija ruka prebačena preko krme čeka spremna reagirati na napad iz dubine. Panulate li usput dok putujete, najčešće nećete imati na raspolaganju živu ješku. Pa i ako je imate teško da ćete sate i sata putovanja panulu držati u ruci. Panulate li pak sa većeg broda bit ćete prisiljeni sjediti u kabini za timunom i istovremeno nadgledati panulašku opremu na krmi. Oni najvještiji pak neće se zadovoljiti samo jednim živim mamcem ponuđenim ribi pa će kombinirati tehnike koje omogućuju istovremeni lov sa barem dva alata. Dakle, nađite tehniku koja je vama najprimjerenija i dajte si vremena da je apsolvirate. Ako vam uvjeti to dopuštaju toplo preporučam da počnete loviti panulajući iz ruke, trainom ili čuvarom kako bi izravnim kontaktom s morem, ribom i dnom stekli slikovitu predođbu onoga što se događa iza vaše krme. Kada steknete taj osnovni senzibilitet korak prema drugim tehnikama biti će lagan.

Rogi ribaru!

Tekst i foto: Teo Karlić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.