Shadow

Savjeti masterchefa Šime Sušića

Za sve koji žele nešto ukusno skuhati  u skromnim uvjetima brodske kuhinje, prvi hrvatski masterchef Šime ima savjete koji će vjerujem svima dobro doći…

„Za sve koji se zateknu na moru, neovisno uspiju li nešto uloviti, evo par savjeta za preživiti i ubiti glad. Za početak preporučam sirove lupare (priljepke) svježe izvađene iz mora, pod uvjetom da ste na poziciji gdje je more stvarno čisto! U slučaju da želite juhu a tanki ste s ribom, najbolji način je da juhu podebljate jajima od ježinca. Ženke ježinaca će te prepoznati po tome što se za razliku od muških „ kite“ kamenjem i školjkama. Ako ulovite sipu i lignju napravite je na crudo način! Potrebni su vam samo nož, kap maslinova ulja, sol, papar, naranča ili limun. Očistite sipu ili lignju, ogulite kožu i narežete na trakice okomito na pružanje tijela, začinite i jedite s kruhom! Sashimi ili sirovu ribu možete raditi od dosta riba ali ja preporučam od trlje, palamide i skuše. Od začina možete koristit sve navedeno, oni koji vole azijsko mogu koristit s palamidom i soja sos.

Za one hrabrije preporučam pohanu vlasulju! Kada je pronađete skinite je s nožem, uzmite šaku sitnog kamenja ili pijeska i dobro u sastružite. Isperite, osušite, uvaljajte u brašno i frigajte u dubokom ulju.

Za one bolje opremljene predlažem confit od morskog psa ili mačke.Narežite na fete, posložite u lonac, stavite koji lovor, sol papar, malo pomidora, zgnječeni češnjak i sve polite s običnim uljem na prekrije. Kuhajte na slabijoj vatri ili u pečnici na 120 C. Cilj je da se lagano kuha nekih 20 tak minuta.

Za kraj način kako kuhati ribu u vlastitom soku tzv poširanje. Filetirate ribu, posolite, popaprite, stavite malo maslinova ulja, komad češnjaka i zamotate u prozirnu foliju. Sve skupa bacite u zakuhano vodu i kuhate ovisno o debljini filea neki 2, 3 minute. Uslast.“

Također, Šime je s ocem specijalizirao sušenje mola i koriste ga uvijek kao zamjena bakalaru. Kako izgleda proces sušenja možete pogledati ovdje: