Shadow

Ronilačka lokacija Sigrid

U našoj rubrici „Ronilačke lokacije“ predstavljamo jednu olupinu koja se nalazi odmah uz riječki lukobran i do koje se može stići automobilom i zaroniti s kopna, tim više što je lokacija broda označena i plutačom.

Riječ je o Sigridu, teretnom brodu koji je potonuo 1977. godine zahvaljujući orkanskom siječanjskom jugu. Sigrid je porinut 1956. godine, imao je čelični trup, dva teretna skladišta, tri jarbola i nadgrađe na krmi.

Iz Sigrida je kasnije izvučen teret (strojevi za jednu tvornicu) te je izrezan jarbol i dio nadgrađa. No, i tako okrnjena olupina je itekako zanimljiva za ronjenje.  Dužina broda je 72 metra, a širina 11, a leži na kosom dnu na dubini od 20 do 32 metra. Na mjestu ronjenja nema izrazitih struja, a vidljivost je dobra.

Oko olupine primjetan je raznoliki život, a nisu rijetke i velike škarpine i pokoji ugor koje koriste brod kao svoje sigurno sklonište dok oko broda uvijek kruže jata crneja koji su navikli na ronioce pa se ne boje.

Za ronjenje na ovoj olupini preporučamo DC Marco polo ( www.diving-marcopolo.com  ) koji imaju dozvolu za spomenutu lokaciju.


Foto: Danijel Frka