Shadow

Priprema broda za sezonu

U proljeće radovi po lučicama i marinama ponovno ožive. Dan je produžio i popodneva su dovoljno duga da se može započeti s konkretnijim pripremama broda za sezonu. Bez obzira kako je brod preko zime bio zaštićen, neki radovi su neophodni, a koliko su komplicirani u velikom ovisi o tome kako ste brod pripremi za zimu.

Vlasnicima čija je brodica smještena u blizini mjesta boravka, a posebno im je zadovoljstvo nekoliko sati dnevno posvetiti njenom uređenju, ovaj  period godine ima posebnu draž. Oni su već odavno, još s prvim zatopljenjem, započeli s malim intervencijama, uglavnom na pokretnoj opremi i interijeru. Svima ostalima preporučljivo je da brodici posvete barem jedan duži predsezonski vikend.
Brodovima koji su prezimili u moru svako je preporučljivo da što više sunčanih i suhih dana sada budu izvučeni na kopno, uz što češće prozračivanje, naročito oni s plastičnim trupom. Trup plastične brodice tijekom godine nakupi toliko vlage da oteža približno deset kilograma po svakom metru dužine. Ozbiljnija priprema manje brodice za sezonu zahtijeva barem jedan, dobro organiziran vikend, naravno, ukoliko nisu potrebni ozbiljniji zahvati.

Jedan dio poslova može se obaviti dok je brod još u moru. Sva manipulacija opremom obavljat će se preko palube, pa je najbolje radove započeti od palube. Skinite se sve zaštitne tende i navlake koje su palubnu opremu štitile tijekom zime i operite ih. Navlake prije pranja potrebno je prethodno dobro iščetkati, a zatim toplom vodom, ne vrućom, i blagim sapunom oprati. Nakon pranja dobro ih ražentajte hladnom vodom i rastegnute ostave da se osuše.
Tragovi korozije na tendi skidaju se finim praškom za struganje posuđa, ali prirodniji način je sokom od iscijeđenog limuna i soli, pomiješanih u pola litre tople vode. Spomenutom otopinom namače se fleka dok ne nestane. Tri žlice oksidne kiseline, razblaženih u pola litre vode, daju isti učinak. Za skidanje manjih masnih tragova s platnenih tendi odlično će poslužiti šampon za masnu kosu. Fleke se isperu šamponom, a zatim cijela tenda opere u stroju za pranje.

Slabije mrlje se prethodno namaču dvadesetak minuta u deset dekagrama nekloriranog izbjeljivača i pet dekagrama prirodnog sapuna, izmiješanih u četiri litre mlake vode, te nakon namakanja ražentaju hladnom vodom. Nakon namakanja tenda se opere, a prethodno namakanje trebalo bi sačuvati boju.

Ako postoji sumnja u kvalitetu boje platnene tende i njenog izbjeljivanja prilikom pranja, prije pranja tenda se dvadeset minuta namače u mješavini jednog dijela alkoholnog octa i dvadeset dijelova vode.

Bez obzira da li su metalni ili plastični, nakon nekog patenti na navlakama i tendama počnu zapinjati. Ukoliko ste to ignorirali duže vrijeme, otvaranje i zatvaranje patenata je sve teže i zubi iz patenta će se vrlo vjerojatno početi trgati. Odlično sredstvo za podmazivanje patenta je vazelin, koji metalne patente još dodatno i štiti od oksidacije i korozije. Patenti se mogu podmazivati i grafitnom olovkom, a isto tako i trljanjem hladnim voskom. Upotreba WD-40 odlično će podmazati patent, ali njegova masnoća može ostaviti vrlo neugodne tragove.
Navlake i tende zatvorene sistemom dugmadi s klipsom, rebatinima, ukoliko zapinju prilikom otvaranja nikako nije poželjno otvarati potezanjem materijala. Oksid nastao na spoju sprječava lagano otvaranje i svako snažno potezanje materijala vrlo lako može iščupati dugme iz materijala. Čvrsto uhvaćeno dugme razdvojite odvijačem ili nekim sličnim priručnim predmetom, a zatim spojna mjesta očistite brončanom vunicom i premažu voskom.

Prije ispiranja palube provjerite da li se voda iz kokpita normalo prazni kroz otvore za samodrenažu. Slabije oticanje vode znači da su začepljeni blatom i lišćem nanesenim tijekom zime.

Provjerite i zabrtvljenost svih otvora na palubi. Dijelove oko otvora obilato zalijte vodom, a eventualna oštećenja brtvi otkrit će kapljica koje su procurile niz stjenke kabine. Kod tapeciranih kabina to je teže zamijetiti, pa bi bilo dobro da netko ispiranje pratiti iznutra. Dok režentajete dijelove palubne opreme provjerite im i kondicije i eventualne nedostatke zabilježe. Sva takva mjesta pribrojite prošlogodišnjem jesenskom spisku popravaka. Navlaženu palubu i bokove odmastite bogatom pjenom nekog neagresivnog deterdženta i zatim još jednom sve dobro ražentajte.

Na suhoj i čistoj palubi otkrit će se sva eventualna oštećenja gelcoata. Ovakva oštećenja nisu rijetka, pa je dobro imati originalnu nijansu gelcoata. Područje oko oštećenje lagano pobrusite, ispunite gelcoatom, pa prekrijte širokom ljepljivom trakom kako bi u vakuumu mogao osušiti. Kada je suh, višak nanesenog gelcoata se finim brusnim papirom dovede u nivo okolne površine i nakon poliranja oštećenje se više ni ne vidi.

Palubna oprema izrađena od drva i zaštićena bezbojnim lakom daje posebnu eleganciju brodu, a njihov izgled znatno utječe na ukupan dojam o brodu. Bezbojni lak je dosta osjetljiv i zahtijeva redovno održavanje, a to znači barem dva puta godišnje obnoviti novim slojem laka, pred sezonu i nakon sezone, a ako je ikako moguće i jednom tijekom sezone.

Površina se lagano prebrusi finim brusnim papirom, matira, suhom krpom pobriše i nanese novi sloj. Slabo održavani lak, ili onaj s većim oštećenjima, potrebno je kompletno skinuti. Nekada se to radilo dugotrajnim struganjem staklom, rašinom, brušenjem. Danas na tržištu postoje sredstva za brzo i lagano odstranjivanje starih boja, a i fen za odstranjivanje laka također može biti vrlo učinkovit. Slijedi fino brušenje i nanošenje nekoliko novih slojeva laka. Tikova paluba i dijelovi od tikovine nakon ispiranja tretiraju se posebnim sredstvima za pranje, izbjeljivanje i njegovu zaštitu.

Kod vraćanja opreme skinute pred zimu, dobro je krenuti nekim redom. Na jedrilicama je to najbolje od vrha jarbola, pa dobro očistite kontakte anemometra i vjetrokaza i njih prve montirajte. Dok se spuštate s jarbola provjerite i svjetla na jarbolu, njihove kontakte i brtve. Isto uradite i s navigacijskim svjetlima.

Svu palubnu opremu još jednom  provjerite i vratite na svoje mjesto. Ako je to potrebno, odnosno ako to niste uradili na kraju sezone, sada podmažite karabine (papagaje) i vrhove tanguna, herikleme, štopere i svu sličnu opremu.

Konope za koje niste sigurni da su pouzdani, najbolje je odmah zamijeniti. Neki su se konopi tijekom zime možda ukrutili. Kruti konop se potopi u otopini pola čaše omekšivača za tkaninu i deset litara vode, te ostavi namakati preko noći. Nakon toga  konop se  raženta i ostavi cijediti u hladu, nikako izložen suncu, a nakon sušenja ponovno će biti fleksibilan kao kada je bio nov. Kod čvrsto tkanih konopa, koji su i kao novi bili kruti, ovaj postupak neće puno pomoći, ali će ih ipak donekle omekšati. Rasukane krajeve konopa potrebno je podvezati i višak odrezati.

Rad vinčeva obavezno provjerite, a naročito sidrenog. Svakih par godina dobro je skinuti bubanj vinča, kontrolirati količinu masti, a na električnima i nivo ulja. Redovno održavanje znatno im produži vijek trajanja. Posebnu pažnju posvetite sidrenom lancu i konopu. Ukoliko ste zamijetili da je pocinčani lanac na mjestima korodirao, najbolje ga je odmah zamijeniti. Malo korozije neće ga oslabiti, ali upućuje na to da je lanac počeo propadati. Po potrebi obnovite oznake dužine sidrenog lanca ili konopa.

Sidreni lanac je dobro označiti, a tradicionalna se označava svaki nod, ili kako se još naziva sidrena uza, dužina od 27,41 metar. Nod je naziv za posebnu kariku, slipna maja, kojom se spajaju dva lanca, a ova dužina koristi se i kao udaljenost između dvije kolone na rivi. Ovaj podatak je dobro znati, a naravno da na manjim brodicama ovako velika mjera nije osobito bitna, pa za ove oznake mnogi koriste individualnu mjeru.
Brodovima koji su prezimili u moru bokobrani su sigurno zaprljani, pa je i njih potrebno prati. Tko ima navlake na bokobranima to će riješiti namakanjem i ispiranjem navlaka deterdžentom, a ostali strpljivim pranjem bokobrana, međutim, bokobrani znaju poprimiti neko čudno crnilo koje se ne može ukloniti običnim deterdžentom, ali i za to na tržištu postoji specijalno sredstvo. Ovdje može pomoći i razblaženi aceton koji dobro skida nečistoće, a ne nagriza površinu bokobrana. Tek kada se odstrane tvrde nečistoće, operu se još jednom deterdžentom i stave na sušenje, ali tako da slobodno vise a nikako naslonjene uz trup broda.

Čist i suhi bokovi i ravni dijelovi palube spremni su za poliranje. Većina modernih sredstava za poliranje u sebi sadrži vosak koji ne zadržava kapljice vode, pa svima onima koji su brod polirali pred zimu atmosferske prilike su imale manji utjecaj i proljetno poliranje će biti jednostavno i brzo.

Bokovi se uglavnom poliraju dok je brod na kopnu, ali i u moru iz malog gumenjaka je jednostavno. Ograde, stupići, okviri portela i fineštrina, vjetrolovke i ostala fiksna metalna oprema na palubi se također poliraju i zaštite posebnim sredstvima. Posebnu pažnju treba obratiti na gumene brtve. Uputno ih je, kako bi sačuvale elastičnost, češće premazati vazelinskim uljem.

Na red je došao kokpit, pa krenite od gavuna. Pretpostavljamo da su tijekom zime bili prazni i da ih je sada samo potrebno eventualno ražentati i svakako prozračiti, pa sada u tako čiste i suhe gavune vratite svu onu opremu koju ste preko zime odnijeli s broda. Jedra prije nego ih vratite na jedrilicu još jednom provjerite i po potrebi servisirajte.

Tapecirani palubni jastuci uglavnom se mogu skinuti, međutim, na nekim plovilima, a naročito na manjim gliserima, postavljeni su tako da su pričvršćeni direktno za naslon ili sjedalo. Dugovječnost površina tapeciranih vinilom ovisi o njihovu održavanju. Da bi uvijek izgledale kao nove, potrebno ih je redovno prati blagim deterdžentom za posuđe, dobro ražentati, a zatim lagano premazati petrolejskim gelom, vazelinom. Dugotrajno izlaganje suncu, potpomognuto isušivanjem uljem za sunčanje, solju i znojem, otvrdnu vinilnu navlaku i čine je krtom.

Od radova po palubi ostalo vam je još samo obaviti popravke prema spisku sastavljenom pred zimu, a  na trupu je potrebno još samo srediti podvodni dio. Ukoliko brod nije prezimio vani, izvadite ga iz mora, odstranite nakupljenu travu i školjke, te promijenite cink protektore i nanesite novi antivegetativni premaz. Provjerite stanje važi na kojima će brod biti na kopnu. Njihovo bojanje je apsurdno, jer se permanentno štite od atmosferskog utjecaja čišćenjem pinela nakon svih ostalih bojanja tijekom godine.
Koliko ste kvalitetno pripremili brod pred zimu bit će vam jasno već prvim ulaskom u potpalublje. Oprema koju niste kvalitetno tretirali sada je u najgorem stanju. Ukoliko ste tijekom zime ostavili more u zahodskoj školjci to ćete po mirisu sigurno odmah primijetiti. Ista je stvar i ukoliko u santinama ima mora, a i ukoliko je vlaga ostala u nemarno zatvorenom frižideru. Sve to prvo dobro isperite slatkom vodom, zatim razblaženim octom i tek nakon nekoliko ispiranja miris će nestati.

Jastuci ležajeva i naslonjača, priljubljeni uz drvo, još ako je uz to i lakirano, u vlažnom potpalublju sigurno je uhvatilo plijesan, a karte, knjige i ostali papir bogatiji su za onaj neugodan miris tufine. Ukoliko je u santinama ispod motora ostalo ulja ili nafte iz prošle sezone, mirisa ćete se vrlo teško riješiti  pogotovo kada je riječ o drvenom brodu. Svi oni koji su krajem prošle sezone korektno sredili brod, a pogotovo ako su ga i tijekom zime redovno posjećivali i zračili, sada neće imati većih problema.

Kao prevencija stvaranja neugodnih mirisa u brodu koristi se široka posuda s octom. Posuda se postavi u centar broda, a ocat apsorbira sve mirise. Ukoliko je zrak u kabini zasićen mirisom i nakon čišćenja plijesni i tretiranja octom, te se sada u zraku osjeća mješavina tih dvaju mirisa, neko vrijeme je potrebno koristiti osvježivač zraka. Osvježivač zraka u “kućnoj radinosti” je koktel od jedne šalice sode bikarbone, četvrtine šalice amonijaka, šesnaest šalica tople vode i jedna žlica ekstrakta vanilije. Sve ovo se dobro izmiješa i prelije u bocu sa štrcaljkom, te njome povremeno osvježava zrak u kabini.

Za uklanjanje neugodnih mirisa iz zatvorenih brodskih ormarića, koji se slabo provjetravaju i rijetko koriste, odlično će poslužiti drveni ugljen. Po dnu manje posude ugljen se posloži i ostavi nekoliko dana da upije sve mirise. Isti učinak može se postići i s pamukom umočenim u ekstrakt vanilije. Kava u zrnu također upija vlagu i sprječava stvaranje plijesni.

Obloge od vinila po kabini čiste se i osvježavaju mješavinom od šalice octa i pola šalice čiste vode. Mekanom spužvom se nanesu po cijeloj površini, a ako su jako uprljane doda se još malo deterdženta za posuđe i tople vode, te  pjenjačom od svega napravi gusta pjena i njome isperu sve površine. Nakon toga sve se ispere mekanom spužvom i čistom vodom.

Mirisi iz frižidera najbolje se uklanjaju octom. Sve površine praznog frižidera prebrišu se krpom umočenom u ocat, a zatim isperu vodom.

Mirišljavi puder koristi se za osvježavanje brodskih tapeta koji su navukli miris tufine. Tapet se prvo dobro opere, osuši, a zatim obilato pospe puderom. Par sati se puder ostavi na tapetu, a zatim usiše. Ugodan miris pudera potpuno će zamijeniti miris tufine.

Ulaskom u brod prvo ispraznite, ili promijenite zasićene odstranjivače vlage. Na suhe santine vratite pajole, a ukoliko su pred zimu santine bile suhe, a danas je u njima malo vode, provjerite je li slana ili slatka i pokušajte pronaći odakle se stvorila. Palubna oprema koja slabo brtvi procuri za vrijeme velikih kiša i to je najčešći razlog slatke vode u santinama. Naravno, i to sanirajte.

Jastuke naslonjača i ležajeva, pojaseve i ostalu tekstilnu opremu obavezno iznesite na sada čistu palubu, dobro istresite i ostavite ih vani da se prozrače. Sva eventualna brušenja i lakiranja obavite dok su oni vani. Ovako tekstil neće pokupiti prašinu, a uz to i radni prostor vam je komotniji.

Tapete i tepisone svakako je uputno preko zime odnijeti iz broda, međutim, ukoliko to niste uradili ili su vam prilijepljeni za neku stijenku, sada bi im dobro došlo osvježenje. Za generalno čišćenje tapeta ili tapisona na brodu, u pet litara vruće vode stavi se obilato deterdženta za suđe i jedna čaša alkoholnog octa. Tvrdom četkom, namočenom u ovu mješavinu, cijela površina se dobro iščetka i oko pola sata ostavi tako vlažna. Nakon toga posuši se čistim frotirom ili suhom četkom, a zatim usisivačem usisa. Za čišćenje tapeta može se koristiti i tekući deterdžent za robu. U omjeru jedna četvrtina tekućeg deterdženta za robu, jedna četvrtina alkoholnog octa i polovina vode, zamiješaju se u obilatu pjenu i kružnim kretnjama, obilato natopljenim bruškinom ili tvrdom stranom veće spužve za posuđe, čisti. Tako tretirana površina, nakon kraćeg sušenja, posuši se čistim frotirom i usiše.

Kako bi tapet ponovno dobio prijašnji sjaj, potrebno ga je prvo dobro usisati, a zatim prebrisati spužvom umočenom u mješavinu pola čaše amonijaka i jedne litre vode.

Kada se akumulatori duže vrijeme ne koriste, dobro ih je napuniti i tako pune odspojiti. Prije nego ih ponovno spojite provjerite njihovo stanje i ako je potrebno nadopunite ih i spojite. Akumulatori koji su bili odspojeni, a ipak su se tijekom zime osjetno ispraznili, najbolje je odmah zamijeniti. Vjerojatno ih se još neko vrijeme može koristiti, ali to je siguran znak da im je vijek trajanja pri kraju i nemojte sebi dozvoliti da vam zataje baš kada vam budu najpotrebniji.
Tankovi goriva dizel motora trebali su na kraju prošlogodišnje sezone biti napunjeni su do vrha, kako se u njima ne bi stvarala kondenzacija, a tankovi benzinskih motora potpuno ispražnjeni, očišćeni i otvoreni. Na motorima koji imaju filtere-separatore za odvajanje eventualne vode iz goriva, ako je ima potrebno ju je ispustiti.

Predsezonsko vrijeme najbolje je za izmjenu ulja i svih dotrajalih filtera. Kod motora sa zatvorenim sistemom hlađenja obavezno provjerite nivo rashladne tekućine, a kod motora koji se hlade direktno morskom vodom sistem se obično ispere prije zimovanja. Ako to niste uradili onda, obavezno to učinite sada. Za ispiranje kanala sistema hlađenja koristi se razblažena solna kiselina. Upalite motor, zagrijete ga na radnu temperaturu i ugasite. U bujolu razrijedite vodom solnu kiselinu, u odnosu 1:1, pa uronite usisnu cijev i ponovno pokrenite motor dok se sistem za hlađenje ne napuni. Zatim se motor ugasi, pričeka desetak minuta i usisna cijev spoji na usisni ventil, te se ponovnim paljenjem isperu kanali.

Tankovi pitke vode, koji su preko zime bili ispražnjeni i dezinficirani, napune se do trećine vodom i isprazne preko svih slavina, a zatim to ponovi još jednom. Kod drugog pražnjenja kušajte okus vode. Ako voda zadovoljava, tankovi se dopune do vrha, a ako voda poprimi neugodan miris to je znak da ovaj dio jesenskih priprema nije savjesno obavljen i treba ga ponoviti sada.

Tankovi pitke vode uglavnom su izrađeni od plastike ili od inoksa i na vrhu imaju veliki otvor. Potpuno ih ispraznite, operite čistom vodom i dezinficirajte razblaženim klorom, varikinom, te ponovno dobro isperite. Zatim dio tanka napunite vodom u kojoj ste otopili sodu bikarbonu i ostavite da tako neko vrijeme odstoji. Nakon par sati ispraznite tank preko svih slavina kako bi dezinficirali i kompletni cjevovod pitke vode. U ovu svrhu mogu poslužiti i specijalna sredstva za ovu namjenu, a upute o rukovanju naći ćete na poleđini pakiranja. Nakon čišćenja cjevovoda, skinite filtere pitke vode, provjerite im brtve i očistite ih.

Sve kuhinjske uređaje, kuhalo, frižider, cijev i ventil za plin, potrebno je samo ponovno priključiti i provjeriti njihovu ispravnost, naravno, ako ste ih pred sezonu korektno očistili. Ventile odvodnih cijevi iz sudopera i umivaonika nije potrebno dirati, njihovo stanje provjerite dok čistite podvodni dio trupa, a otvorite ih tek pred prvo isplovljenje. Provjerite samo stanje odvodne cijevi zahodske školjke. Vremenom se nakupi toliko kamenca da se potpuno začepi. Neki ovdje preferiraju redovno tretiranje solnom kiselinom, međutim, s obzirom na cijenu, dovoljno je i svako par godina promijeniti cijev, a novu cijev najbolje je postaviti pred sezonu.

Provjerite rad svih instrumenata, radio uređaja i rasvjete. Ukoliko niste njihove električne kontakte sredili pred sezonu, učinite to sada. Očistite ih i zaštitite kontakt sprejem, a sve niklovana kućišta ili površine od mesinga (satove, barometre, termometre, ukrasne lajsne…), ako je potrebno ispolirajte.

Na kraju još jednom obrišite, a ako je potrebno i operite, sve pregrade i namještaj i tek u čiste i suhe prostore vratite svu opremu interijera. Posebnu pažnju obratite na popunjenost kutije za prvu pomoć i rok trajanja pirotehničkih sredstava. Rijetko se koriste, pa se vrlo lako na njih zaboravi.

Sve nedostatke koje sada izostavite otkloniti ili preventivno sanirati, vrlo vjerojatno ćete morati rješavati tijekom sezone. Radnici u charter firmama najbolje znaju koliko je manje stresna sezona sa dobro pripremljenim brodom.

Tekst: Moreno Grujo       Foto: Arhiva