Shadow

Povijest Granda sub-a

GRANDA je podvodna puška koju je još 1998. projektirao i proizveo Edi Šuran iz Pazina. U to su doba drvene puške bile ikone u podvodnom ribolovu, jedino što ih je bilo vrlo teško proizvesti.

Postojala su velika imena, kao OMER, SEATEC, DEMKA, MARES itd. ali  se nitko nije osudio praviti drvene trupce. Nakon nekoliko pokušaja Edi uspijeva konstruirati prvi drveni trupac kojeg je zalijepio na ondašnju OMEROVU dršku. Trupac se sastajao od 3 laminata iroka lijepljena epoxidnom smolom. Radostan zbog prvog proizvoda, sjeo je u auto i testirao pušku u Rovinjskoj uvali. Radilo se o prototipu, puška je imala svoje nedostatke, ali je pokazala i neke odlične karakteristike.

Drveni trupac se ponašao odlično u moru, imao je zanemarivo mali trzaj, no nedostajalo je snage i preciznosti. S vremenom Edi pravi nekoliko novih trupaca, ali ovaj put kombinira mahagonij sa irokom zbog težine i bolje plovnosti, a dobiva i bolju pokretljivost po uzburkanome moru. Te su puške bile miješane s 5 laminata i montirane na Seatecove, Demkove i Omerove ručke. Rezultat je bio impresivan, puške su podnosile po dva para lastika bez  trzaja. Ponašanje u valovitom moru bilo je daleko bolje zbog veće mase puške a i domet je bio veći za razliku od prvog prototipa.

U sljedećih nekoliko godina Edi je i dalje pravio podvodne puške za sebe i uže prijatelje, međutim tko god bi probao Šuranov stroj redovito ga je i naručivao. Puške su bile daleko snažnije i preciznije od komercijalnih aluminijskih trupaca, a što je najvažnije drvo se u vodi ponašalo neutralno.

Sredinom 2001 Edi odlučuje uz ondašnji biznis (izrada drvenih okvira za slike) proizvoditi novi Hrvatski brand – drvenu pušku ” GRANDA “. Došlo je vrijeme da te puške dobiju određene dimenzije, ali i svoje drške i mehanizme. Nakon crtanja i mukotrpnog rada u siječnju 2003. prve su puške spremne, ručke su uredno montirane u trupce i najvažnije – upotrijebljeni su originalni Grandini mehanizmi.

Prva serija monolitnih drvenih puški bila je spremna. Puške su bile dimenzija od 80 pa do 110 cm (mjereno po istezanju). Valja naglasiti da je za postizanje takvog rezultata trebalo gotovo četiri godine rada. Granda sub puška postaje boom u podvodnom ribolovu u Hrvatskoj, koriste ih ribolovci koji su ikona u svijetu podvodnog ribolova. Drvene puške Granda stječu ogromnu popularnost u to doba, a tome doprinosi i činjenica da ih upotrebljavaju i hvale i gore navedeni ribolovci.

GRANDA postaje sinonim samog vrha u svijetu podvodnog ribolova. Šuranu ne preostaje drugo nego povećati paletu proizvoda i povećati proizvodnju nabavkom prvih mehaničkih strojeva radi lakše obrade drva. Prolazi još jedna godina i tržište traži nove modele pušaka, mijenja se nacrt i povećava hidrodinamika. Serijski proizvođači karbonom dobivaju nešto bolje proizvode ali nedostaje mase, iako je hidrodinamika zbog sipine kosti bolja.

Edi se odlučio projektirati novu generaciju puški, novi modeli su širi i plosnatiji, sa boljom hidrodinamikom, te im je ponovo povećao masu kako bi smanjio trzaj i prilikom upotrebe snažnijih lastika. Rezultat je ponovo bio daleko bolji od prethodnog, te se većina poznatijih ribolovca odlučila za Grandu. Slijedom toga došlo vrijeme kad je gospodin Šuran trebao odlučiti kojim putem dalje krenuti. Trebalo je odlučiti između izrade drvenih okvira (od čega je donedavno živio) i izrade puške Grande. Nije bilo vremena za oba posla, tako da je ljubav prema moru presudila i ostala je serijska proizvodnja GRANDA – sub.

Od 2005. do 2007. nastavlja se ulaganje u strojeve i nove modele pušaka. Upiti za monolitne Granda puške dolaze i iz inozemstva, već su se tada veliki proizvođači pobrinuli za suradnju sa Šuranom i za proizvodnju njihovih trupaca. Prošlo je još nekoliko godina i dolazi već četvrta generacija Grande. Inovacija ne nedostaje: tu su inverzni mehanizmi, karbonska vlakna, različite vrste glava i vodilica. Danas, GRANDA pod vodstvom Davida Počekaja planira još jedan veliki preokret – pohod na svjetsko tržište.

http://www.granda-sub.com/

https://diffusion-store.com/