Shadow

Poklon – PDF knjige “Imotske modre vode”

Pred nama se nalazi jedna od onih knjiga koju je svakako trebalo napisati, možda i davno prije. Ali, dobro  je da je to učinjeno i danas, jer vjerujemo da će ona  potaknuti i druge autore da o fascinantnim fenomenima  krša Hrvatske iznesu svoja interdisciplinarna (kako se  to danas voli govoriti) razmišljanja i saznanja. Naš krš,  ma koliko se mi u njega zaklinjali, još uvijek je velika  nepoznanica ne samo svijetu, već i nama samima.

Prilikom mog boravka u Kini 2012. godine u njihovom  Institutu za istraživanje krša Kineske akademije  geoloških znanosti pod pokroviteljstvom UNESCO-a u  Guilinu, kineske kolege su mi s ponosom pokazale doista  svjetski poznati časopis  National Geography (izdanje na  kineskom jeziku) u kojem je na naslovnici, a razumljivo je i kao glavni članak prikazano Crveno jezero kod Imotskog.

Napisali su ga i fotografijama prikazali javnosti kineski  stručnjaci. Koliko sam tada bio ponosan na činjenicu  da se o našem kršu piše na kineskom jeziku, jer Kina je  jedna od zemalja svijeta s najviše površina pod kršem,  najfantastičnijim krškim fenomenima, i s najrazvijenijom  karstologijom u svijetu, toliko sam bio razočaran što naša znanstvena i ina zajednica (koja sebi tepa da je vodeća u  svijetu po ljepoti krša i znanju o kršu) nije bila sposobna  da u jednom relevantnom svjetskom glasilu ili u nekoj  knjizi na jednom od svjetskih jezika prikaže bar mali dio krških fenomena kojima ova naša zemlja raspolaže.
Taj prevažni zadatak su u ovom trenutku na najbolji  način ispunili dva istinska zaljubljenika krša i stanovnika  Imotske krajine  Luka Kolovrat i Maja Delić Peršen
.
Napisali su knjigu Imotske modre vode – Blue Waters of Imotski. Već iz samog naslova se vidi da se radi o  dvojezičnom izdanju na hrvatskom i engleskom jeziku.

Na taj način oni su sa svog stanovišta entuzijasta,  zaljubljenika i poznavatelja regije vezanih korijenima s Imotskom krajinom, najširoj svjetskoj (ne samo domaćoj)  javnosti predstavili nešto što je bilo vrijedno predstaviti.
Posebnu vrijednost ove knjige predstavljaju izvanredne  fotografije površinskog i podzemnog krškog okoliša. One vrlo skladno i informativno nadopunjavaju tekst nadahnut  ljubavlju i razumijevanjem za ovaj krajolik. Prikazani su praktično svi vodni fenomeni kao i zbivanja vezana uz njih, ali nije zanemarena niti ekološka problematika, te  je prikazano i nekoliko endemskih životinjskih vrsta koje  su još uvijek sačuvane u ovom kraju i koje treba sačuvati  i za budućnost. Posebno nadahnuto prikazane su čatrnje(vrsta cisterne) kao prevažni dijelovi svakodnevnog i  tisućgodišnjeg života ljudi u tim krajevima. Nažalost,  danas one ubrzano i zasigurno nestaju. Trebalo bi ih svakako sačuvati. Možda će jedan dan ponovo biti potrebne.

Bitno je naglasiti da se autori nisu zaustavili na  prikazu nekoliko najpoznatijih fenomena ovog područja  (Crveno i Modro jezero, Prološko blato itd.) već su ukazali  na postojanje brojnih drugih fenomena vrijednih pažnje,  izučavanja i zaštite. Ovaj kraj kao uostalom i cijeli krš  Hrvatske (Dinarski i nedinarski) obiluju fascinantnim  fenomenima koji nisu niti nama dovoljno poznati, a kamo li da su svijetu prikazani. Nadam se jedino (iako  već pomalo starim i gubim nadu) da će netko u ovoj zemlji naći sredstava i stvoriti učinkovitu organizaciju  da se fenomenima Imotskih modrih voda pozabavi interdisciplinarno, znanstveno i dobro organizirano.

Besplatni PDF možete preuzeti s http://www.imotski-svitnjak.com/PDF/imotske-modre-vode.pdf

Tekst: profesor emeritus Ognjen Bonacci