Shadow

Noćno ronjenje na Ražnjiću

Dio ronioca smatra da noćno ronjenje nije previše zanimljivo, a ujedno je velika gnjavaža. Problem je po noći navući svu onu opremu na sebe, teže se orijentirati, vidi se samo onih nekoliko kvadrata koje obasjava svjetiljka, a ribe i drugi organizmi se jednostavno noću negdje zavuku. No, svi oni koji tako razmišljaju itekako griješe.

Noćno ronjenje je izuzetan doživljaj  čak i na području koje vam  po danu i nije izgledalo nešto posebno. Naravno, ovakvo ronjenje je nešto zahtjevnije, a i po pravilnicima ronilačkih škola i nije predviđeno za početne kategorije. Također, sve ronilačke federacije imaju u svojim programima izobrazbe i posebne specijalističke tečajeve za noćno ronjenje.

Bilo kako bilo, kako bi  vam noćno ronjenje ostalo u nezaboravnom sjećanju  morate biti u paru s također iskusnim roniocem, a malo više računa treba posvetiti i orijentaciji.

Svjetiljka je izuzetno važan dio opreme koja ukoliko se pokvari ili «iscuri» baterija može prouzročiti ozbiljne nevolje.

Pa ukoliko smo sve to ispoštovali i uspjeli se opremiti te uskočiti u more što nas čeka?

Prvo, iskušajte zaron u crno. Pri tome obvezno na trenutak ugasite svjetiljku i tonite u gusto crnilo. Kada se približimo dnu, svjetiljke se upale i obasja se dno. Noć je odlična i za podvodnu fotografiju, pogotovo za makro  i sve ostale fotografije iz blizine. Naravno, na ambijentalnu fotografiju i širokokutne objektive možemo zaboraviti.

Ribe su noću mirnije, mnogi organizmi izlaze u lov, tako da su mnogi zanimljivi susreti zagarantirani. Tako možemo vidjeti mnoge vlasulje i cjevaše kako svojim lovkama pretražuju prostor, a zbog crne pozadine njihove boje dolaze do izražaja.  Noći su aktivni i mnogi  rakovi npr. baba i zezavac kao  i rak samac koji vuče moruzgvu što je jedan od najčešćih prizora simbioze u podmorju.

Po obraslom dnu, pogotovo oko livada Posidonije u lov izlaze glavonošci – sipe, lignje i hobotnice, a noć potjera i jastoge iz svojih rupa u šetnju. Od riba ugori, murine, škarpine,  listovi itd. su isključivo noćni lovci te ih se često može vidjeti i fotografirati.

Dio atmosfere s jednog noćnog ronjenje možete vidjeti i na ovim fotografijama snimljenim  ove jeseni  u podmorju Korčule, ispod svjetionika Ražnjić.

Tekst i foto: Luka Kolovrat