Shadow

Lov lubina (3) – Pravi alat u pravo vrijeme

Jedna od najbitnijih stavki danas je imati pravi alat u pravo vrijeme, ponajviše iz jednostavnog razloga što ribe ima sve manje i svaki naš susret sa lubinom mora biti njegov zadnji susret sa ribolovcem… u suprotnom gubimo mi.

Teško je reći koja je najbolja puška za lubina, koji  sistem, kakav sustav rollera i sl., međutim prvo nepisano pravilo staro je već 30 tak godina – nikada samo sa jednom puškom u more.
Za lov brancina dimenzije pušaka mogu varirati od klasične 60-tke do  105- ce, monogume kao i s istim dimenzijama s dva para guma.
Što se tiče rollera, oni isto tako mogu varirati sa monorolerom od 40 pa do 100-tke kao i lovom i sustavom invert guma u redukciji opet dimenzija 40 pa sve do 100-ke.
Što se tiče odijela dobro je imati maskirano odijelo, iako je najbitnije, kako smo i u prošlim nastavcima naglasili –  biti dobro sakriven.

Od materijala odijela variraju lišo i špakato koji dolaze jedini u obzir pa tako i debljine od 3 pa do 8 mm.
Što se peraja tiče mogu biti  i karbonska, a dobro je, čak i bitnije od odijela da peraje budu maskirnih boja ili prozirne peraje koje mogu biti također u šari.
Olova mora biti na različitim dijelovima tijela dok su maska i disalica isto tako jako bitne, sat je bolje izbjegavati osim ako lubena ne lovimo na većim dubinama.
Kod bove dobro je imati nekoliko sistema o kojima ćemo kasnije, a najljepše i najuspješnije ih lovimo plovilom kako bi došli do posebnih mikrolokacija.

Odijela:

Ista je najbolje nabaviti u varijanti Lišo i Špakato od debljine 3 pa do 8 mm, šare  mogu samo pomoći, bitno je da su odjela pravljena po MJERI da se ne desi situacija u kojoj imamo nekoliko litara zraka u prsima i u svakom pokretu pravimo zvukove i ispuštamo zrak jer je onda bolje ostati kod kuće.
Ako  se odijela bojaju po želji npr. na lišo crnoj podlozi mogu se maskirati  prsa, prednji i stražnji dio ramena, glava, a najbitniji i najkritičniji dijelovi su leđa zajedno s nogama.
Kako kližemo po dnu ili se skrivamo u škrapi  riba često dolazi sa stražnje ili pak pliće strane a luben vidi jako dobro i stoga je bitno imati  razbijene boje odjela upravo na leđima i stražnjem djelu nogu.
Dobre su i kombinirane špakato boje premda je teško pogoditi boje za svaki teren iako smatram da šare i vrste boja nisu previše bitne u lovu brancina.
Brancina možemo loviti i na preko 40 m dubine, na olupinama i to tako da se spuštamo direktno na brod i lovimo ih čekom. U takvom slučaju teško je reći kakvo je idealno odijelo premda i tu šara daje bolje rezultate od mono boje.
Peraje:
Listovi moraju biti nešto tvrđi i otporniji na habanje, ne preporučam peraju koja je za dubinski lov jer ćemo je u kratkom periodu uništiti.
Dobrim su se pokazali  listovi od stakloplastičnih vlakna i to u boji i prozirni. Moja preporuka je domaći proizvođač  Black tech i talijanski Carbonio GFT.
S obzirom da zimi lovimo s više utega, moramo imati kombinaciju listova koji će nas gurati u kurenat, a opet neće previše umarati zglobove.

Olova:
Kod olova za lov brancina treba biti posebno oprezan i  dobro je imati olova i na nogama otprilike 1 kg ukupno,  čisto da nam listovi budu gotovo uvijek priljepljeni  za dno. Također, treba imati dupli pojas na leđima, a  izbjegavati olova  na donjem dijelu jer će nam često grebati uz dno i otežavati šuljanje.  Komad koji nam najčešće treba je upravo škenalino koji može nositi i do 6 kg olova a da nam ni u jednom trenutku ne smeta i on se mora  obavezno naručiti po mjeri. To nam omogućuje da budemo pokretljivi, pogotovo kada je riba u mrijestu i kada je ima najviše.

Ostala oprema:
Dobro je imati dvije bove, jednu bacamo na početak pozicije a druga nam je na samom kraju prije izlaska na brod.  Premda po zakonu bovu moramo imati vezanu na sebi u uzburkanim uvjetima mora u samom kraju  to je nemoguće izvesti i teško će vam itko naplatiti kaznu, tim više jer ste pokriveni s dvije bove i brodom pa sigurno ronite.
Osim bove bitna je i maska za koja preporučam da bude izrađena u monostaklu i izbjegavajmo mini maske jer je suženo vidno polje i teže je uočiti ribu pa moramo češće raditi pokrete glavom.
Disalica treba biti što viša i sa što  većim promjerom kako bi nam olakšala ventilaciju i smanjila buku. Preporuka je da bude tamne ili mimetične boje.

Puške:
Puška je posebna priča,  često ćemo imati presnažan alat u ruci pa ćemo nakon probijanja ribe razbiti harpun od kamenje.
Kada se upuštam u lov brancina to traje cijeli dan i na brodu uvijek imam barem 3 puške –  jednu za ekstremnu mutež (u slučaju da najave npr. popodnevno jugo) i dvije standardne dimenzije ovisno o terenu i vremenskim uvjetima.
Dimenzija pušaka može varirati ponajviše zbog terena i bistrine vode npr. u bistrim morima poput Dalmacije preporučio bih  dimenzije od 95-105 u varijanti mono i duplih guma na klasičnoj pušci.

Odlična varijanta na lov brancina jest monoroler sa samo jednom gumom preko cirkolara ili sa varijantom guma + pomoćni cirkolar
U prvoj inačici imamo najbrže napinjanje i vrlo mali trzaj s pristojnim dometom i velikom brzinom dok u drugoj nešto kompliciranije i sporije armanje, ali uz veći domet i snagu.
Sa monorollerom  plus pomoćnim cirkolarom imamo mogućnost gađanja ribe na većim  udaljenostima dok sa rollerom bez pomoćnog cirkolara možemo dobiti vrlo sličnu stvar s tanjim harpunom poput 6,5 mm i ostaje nam vrlo jednostavna i brza puška za natezanje kada riba radi.

Dimenzije za mutniji lov u obje varijante su između 70-90 dok u bistrom od 90 pa do 105 kao i kod klasike.
Što se tiče lova različitim varijantama pušaka na lubena imamo mnogo iskustva i definitivno bi preporučio redukciju poput Stealth monorollera.
U Grandi inače imamo jednostavnu filozofiju, a to je da puška mora biti jednostavan i praktičan alat.
Za čitatelje koji ne znaju što je redukcija – to je monoroller kada s jednim parom gornjih guma vežemo dva para donjih u redukciji sa sustavom  invert guma.
U takvoj inačici rollera imamo veoma jednostavnu pušku koja se arma u dva jednostavna poteza, samim time razlika između ovog sistema rollera i klasičnog rollera je u najminimalnijem mogućem trzaju i u maksimalnoj mogućoj brzini i dometu.
Prva puška za lov brancina mi je Stealth 80 s kombinacijom 14mm invert na 2 x 16 mm Berserk gume i harpunom 7,25 mm.  Takav sustav daje mi mogućnost gađanja velikih lubina na krajnjem dometu što je nemoguće s klasičnom puškom.
Prednost  pri velikoj muteži je i krcanje na prve dvije kukice a s debljim harpunom i manjim istezanjem izbjeći ćemo razbijanje harpuna o stijene što smo gore naglasili.
Kod Stealtha (sustava redukcije) predlažem u mutnome pušku između 70 i 85 nakon toga ovisno o terenu sve do 100 – ke preko toga nema potrebe jer su puške veoma snažne i mogu biti manjih dimenzija neko kod klasičnim rollerima poput Arctice.
Nemojmo zaboraviti rollere za lov u ušćima rijeka i ekstremno mutnim vodama, radi se o monorollerima koji se moraju  armati jednim potezom i rijetko prelaze 50 cm istezanja.  Takve se puške često koriste na mjestima gdje su ušća otvorena za podvodni ribolov i vrlo su praktične zbog velikog izbačaja harpuna i veoma dobre pokretljivosti.
Na malim rollerima dovoljan je harpun od 6.5mm s duplim perom.
Što se tiče ostale opreme na tržištu ima dosta interesantnih proizvoda koji su uz to i povoljni.

Tekst i foto: David Počekaj