Lignjot od rižanja

Teško je odrediti je li lignje ljepše loviti, vući kao ješku ili blagovati. Svaka od ovih radnji ima svoje čari… ipak, jedna ima primat pred drugima. Kad nas na moru susretne glad tada lov pada u drugi plan. Sreća je da su lignje skoro uvijek tu negdje, a to morsko stvorenje podjednako vole i ribe i ljudi.

One su jednostavno izvrsna sirovina za sve. Mogu se spremiti na onoliko načina koliko to može smisliti ljudska mašta. Ograničenja mogu nametati samo brodska kuhinja i dostupnost namirnica, ali upravo tu dolazi do izražaja ljudska sposobnost i mašta. Za one kojima možda ipak treba malo kuharskog poticaja, evo i jedan brzi brodski recept za njihovo pripremanje.

Neki ovo jelo zovu rižot od liganja, ali ja ga zovem “lignjot od rižanja”. Za razliku od rižota u restoranima, u kojima iz mase riže tek tu i tamo sramežljivo poviri koji komad glavonošca, lignjot se sastoji uglavnom od liganja s pokojim rižinim zrnom.

Kako se sprema uglavnom u brodu, a u njemu uvijek nešto nedostaje što se na moru ne može ni kupiti, ni ubrati, lignjot je plod improvizacije, skuhan od onog što se trenutno nalazi u brodskoj kuhinji.

Za dvije osobe potrebno je oko pola kilograma liganja, očišćenih i narezanih na kolutiće, dvije veće kapule i, naravno, maslinovo ulje. Za ovo jelo možete koristiti i lignje koje su nagrizli kantari ili neka druga riba, a možete uzeti i cijele. Dno teće se prekrije uljem, ubaci se nasjeckana kapula, i stavi se na laganu vatru. Kapula se tijekom pirjanja malo posoli kako bi prije povenula. Kad kapula omekša doda se lignja, pa se sve zajedno pirja dok lignja ne omekša.

U međuvremenu ogulite i narežite nekoliko pomidora, paprika i dodajte lignjama. Dobrodošla je i koja mrkva ili neko drugo raspoloživo povrće ako ga pronađete u gambuži. Za one koji vole malo žešću spizu može se ubaciti i ljutu papričicu. Omekšanim lignjama dodaje se čaša od dva decilitra riže. Nemate li riže, umjesto nje možete ubaciti krumpir narezan na kockice, ali tada više ne kuhate lignjot nego gulaš. Opet dobro!

Svi sastojci se promiješaju, pa se doda bijelo vino. Ako nema bijeloga može i crno. Nema li ni njega, e onda imate problem, ali lignjot se može dovršiti i s par kapi acceta balsamica. Jelo ćete tako spasiti i ono će biti dobro, no problem žeđi ostaje neriješen. Pred sam kraj doda se sitno nasjeckan češnjak i petrusimul, naravno ako ga ima. Može se i popapriti. Uz ribu i glavonošce bolje ide bijeli papar priprosta okusa.

Na samom kraju može se ubaciti i par kapara koji će ovom jelu dati dodatnu svježinu. Može se ubaciti i meso prethodno očišćene ribe… Sve se može s lignjama, samo se riža ne smije prekuhati. Bolje je skinuti teću s vatre koji minut prije nego li je riža sasvim kuhana i pustiti jelo da odstoji desetak minuta.

Kada je sve gotovo tada se usidri u zavjetrini i užitak može početi. Ako je hladnije onda valja potražiti dio uvale koji sunce grije. Tada se natoči čaša vina i pomalo blaguje. Uživa se u svemu; jelu, vinu, moru… polako, bez priše. Oli će ribe i lignje uteć?

Ovaj lignjot je poput odlaska na more. U principu uvik isti, a u biti svaki put drugačiji. E, ima još nešto. Uz njega je vezan i jedan neobičan fenomen. Bez obzira na sve, doma nije ni upola ukusan ka u brodu!

Dobro vam bilo more!

Tekst: Tonći Žanko Tona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.