Shadow

DTD led lampa

Vrijeme odličnog lova liganja još nije iza nas, a u prilog nam idu i dugoročne vremenske prognoze. U noćima slabijeg mjesečevog sjaja ulov možemo poboljšati pomoću nekog od  izvora umjetne svjetlosti. Unatrag petnaestak godina za noćni lov liganja koristio se uglavnom plinski feral, koji  unatoč odličnom svjetlu, ima i mane kao što su dimenzije, potreba za nezgrapnom plinskom bocom te osjetljivost tuba i redine.

Nakon toga u ponudi je stigla halogena rasvjeta koja je puno jednostavnija, manja, jeftinija, ali je i veliki potrošač napona brodskog akumulatora što uvijek treba imati na umu prilikom lova, pogotovo ako u plovilu imamo samo jedan akumulator koji pokreće i motor. I konačno, najnovije dostignuće je Led podvodna  rasvjeta. Ledice su trajne, mogu svijetliti i više od 10.000 sati, troše znatno manje struje od halogenki, daju odlično osvjetljenje, a jedina mana je nešto veća cijena od halogenki. Led diode se nalaze u dobro zabrtvljenoj  aluminijskoj ili inox glavi.

Na tržištu se može naći dosta modela ovakve rasvjete, a i domaća tvrtka DTD je proizvela svoju inačica. DTD led rasvjeta je snage 15 W, svijetli maksimalnom snagom od 1800 lumena što je izuzetno jako osvjetljenje, ima 6 metara kabela te na kraju kvačice koje se spoje na akumulator. Osim toga, ova lampa ima i kontroler rasvjete pa se jačina svjetlosti može podešavati. Također, uz lampu dolaze i žuta, crvena i zelena predleća kojom se postiže isto takav i ton rasvjete pa se i s tim može eksperimentirati i naći koja je jačina i boja najlovnija na nekom području.

Ono o čemu se treba voditi računa je da se lampa pali u moru, i da na „suhom“ može raditi maksimalno minutu prije nego što je uronimo u more jer u protivnom može doći do pucanja stakla.  Ovu lampu se može nabaviti u većini prodavaonica ribolovne opreme, a cijena je oko 600 kuna.