Shadow

Kako biti okolišno odgovoran ronioc

Ronjenje je atraktivna turistička aktivnost koja omogućava uvid u ljepote podmorja, a nekoliko je načina kojima možemo pridonijeti očuvanju podmorja od negativnih utjecaja ronilačkih aktivnosti.

Prvi korak je uvijek naučiti što više o kraju koji posjećujemo, o ekosustavu, vrstama i staništima. Na taj ćemo način i sami razumjeti koji naši postupci mogu ugroziti taj sustav. Fotografije neka budu jedina uspomena koju možemo ponijeti s nama sa ronjenja, bez da ugrozimo osjetljivu ravnotežu ekosustava koji posjećujemo.
U skladu s tim, nište ne smijemo ostaviti u moru iza nas, niti baciti preko palube broda u more. Hranjenje morskih životinja mijenja njihovo prirodno ponašanje i može dovesti u opasnost njihov život pa ga svakako izbjegavajte. Mnogo je zanimljivije životinje promatrati u njihovom prirodnom staništu i opuštenom ponašanju, te treba izbjegavati diranje i uznemiravanje životinja.
Pažljivim ronjenjem možemo izbjeći oštećivanje morskih staništa i organizama, pa svoje kretanje treba prilagoditi području u kojem ronimo – paziti da perajama ne oštetimo ono što smo došli posjetiti. Razgovorom s drugim roniocima možemo proširiti svijest o utjecaju koji imamo na podmorje i pomoći učiniti ronilački turizam održivom aktivnošću.

Iz Priručnika za zaštitu mora i prepoznavanje živog svijeta Jadrana II. prošireno izdanje 2016. godina Izdavač: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce