Shadow

Barracuda 650

Barracuda 650 je jedini gumenjak na svijetu dužine šest i pol metara s kabinom. I to  s kakvom kabinom, i koliko spremišnog prostora po cijelom brodu. A kako tek vozi! Mi smo je imali priliku isprobati na plovidbi u vodama otoka Murtera.

Dogovarajući sa Danijelom Petrakom test Nove Barracude 650 prvi tren mislima su mi proletjela brojna praktična rješenja prije poprilično vremena testirane Barracude 470. Isti tren sjetio sam se napola dovršene grdosije od šest i pol metara dužine i nevjerojatna tri metra i petnaest centimetara širine u Barracudinoj radionci kraj Zagreba. Poznavajući lik i djelo Danijela Petraka, sa dva desetljeća iskustava u brodogradnji od ovog broda očekivali smo puno. I nismo se iznenadili. Konačno je došlo vrijeme porinuća. Dizalica Mehanic Nautic-a spušta brod u more, a Danijel vidno nervozan,  šeta gore dolje kao Baltazar, čekajući da isproba svoj jednogodišnji trud. Padaju i prve oklade. ”Koliko će brzo ići?” pita Danijel. ”35-36” odgovaram. ”Aaaa, mora ići bar 45” dodaje Danijel. Vratimo se mi šestopedesetici. Usprkos izrazito velikoj širini i visini u odnosu na dužinu broda razbijena je ”kusastost” broda. Dok ga gledate na suhom izgleda malo preglomazan, dok se taj dojam u potpunosti gubi u moru. Krasi ga visoki nivo završne obrade i mnoštvo interesantnih detalja.

Brod naprosto vrvi originalnim rješenjima koja osim atraktivnosti cijelog plovila pridonose i iznimno dobroj iskorištenosti prostora. Tako je na primjer čak i roll bar iskorišten kao spremište za kuhinjsko posuđe. Kad smo već kod kuhanja, treba napomenuti kako kuhinjski blok, smješten desno od skiperove sjedalice može biti u funkciji i za vrijeme vožnje ili na vezu kad ima nešto vjetra. Problem kuhinje na otvorenom dijelu plovila ovdje je riješen tako da otvorena vrata od kabine ujedno služe i kao vjetrobran. Inače, Barracuda ima ukupno nevjerojatna 22 spremišta od kojih su neka na neočekivanim mjestima, dok su druga ispod kokpita ogromna. Jedno od njih, u krmenoj platformi služi čak za držanje žive ješke a drugo za dodatno sidro. Poklopci imaju gumenu brtvu pa je nalijevanje spremišta smanjeno na najmanju moguću mjeru.

Mali problem je što je dno spremišta debelo ispod razine vode pa sistem samopražnjenja nije moguć. Središnji dio krmene platforme se podiže i omogućava pristup Z nogi za intervencije poput skidanja zapetljanog konopa. Tu su i standardne stvari poput integriranih stepenica i tuša. Ulaz u potpalublje smješten je desno od komandnog pulta. Kabinom dominira U sofa koja se umetkom pretvara u ležaj zaista ogromnih dimenzija. Na površinu 220×170 cm bez problema stanu i tri odrasle osobe, a okružuju ga brojni pretinci za odlaganje sitnica.

Što se tiče ležaja ima ih i na otvorenom dijelu plovila. Preko dana služe kao sunčališta, a postavljanjem noćne tende dolazimo do jednog kreveta dimenzija 220×140 cm iza skiperske sjedalice i drugog, dimenzija 170×140 cm na pramcu. Taj ležaj  je zamišljen multifunkcionalno baš kao i većina stvari na Barracudi pa može biti i stol sa četiri sjedalice te sunčalište. Kako je drugi stol na krmi, na Baracudi se mogu okupiti dva društva sa potpuno različitim interesima.

Sunčanje je moguće i na sjedalicama s prednje strane konzole koje imaju zadebljanja na ”strateškim” mjestima pa će i glavi i stražnjici biti udobno. Na njima se može odmarati i tijekom vožnje jer su osigurana visokom ogradom, a oni koji žele malo manje vjetra u kosi znat će cijeniti poseban vizir koji se postavlja između spomenutih konzola te tako štiti krmeni kokpit. Jednako dobro kao i ostatak broda riješen je i špirun za ulaz u brod. Sidro i sidreni lanac imaju svoj utor, a vinč se nalazi u spremištu, ispod poklopca pa je prolaz čist a potpomaže ga izrazito visoka i atraktivno dizajnirana inoks ograda, koja se s jednim hvatištem na konzoli proteže do same krme broda.

Nakon finalne kontrole montaže, palimo motor i poslije zagrijavanja krećemo. Minimalna brzina koju smo uspjeli postići iznosila je 2,6 čvorova. Polako dodajemo gas promatrajući ponašanje broda. U deplasmanskom režimu Šestopedesetica plovi do 2000 okretaja, kad se pri brzini od 7 čvorova počinje ukopavati.  Ukopana ostaje do 2800 okretaja, pri kojima prelazi u glisiranje postižući 16 čvorova, što je ujedno i minimalna brzina glisiranja. Polako dodajemo još gasa i već na 4000 okretaja dolazimo do 34 čvora i uviđamo da ćemo se iznenaditi krajnjom brzinom. 4500 okretaja, 37.5 čvorova,  4800 42 čvora, i to sa 4 osobe ne baš male težine. Neobično za brod ove veličine izrazito dubokog V korita. Danijelova procjena pokazala se potpuno točnom.

Trup broda izdigne se visoko nad morem, i vrlo malo trupa ostaje u kontaktu sa morem. Guma se digne visoko iznad mora, više nego na ijednom gumenjaku koji smo do sad imali prilike isprobati. Mora se dira samo u mirovanju i pri brzim oštrim okretima kad se Barracuda nagne i nasloni na tubus strane u koju skrećete. A guštu nema kraja, jer brod se jako lijepo vozi. Sa zadovoljstvom ispunjava svog kapetana pri svakom prijeđenom metru. Šteta jedino da nije bilo više mora jer duboko V korito koje se proteže od prove do krme obećava mnogo, jednako kao i visoko postavljene gume koje bi mu trebale dozvoljavati da mekano, brz nabivanja doskače na valove.

Brod izglisira za 7-8 sekunda i dvadesetak metara, a iz pune brzine se zaustavlja za desetak metara više. Pri izglisiravanju smo primijetili da se brod dosta ukopa i da snažnom Mercruiseru treba malo vremena da ga ”katapultira”. Ali kad krene, krene silovito. Zahvaljujući Z pogonu, manevar u uskom prostoru mu je očekivano jako dobar. Brod se gotovo u mjestu okreće i provom i krmom, u koju god stranu poželite, a po želji brzo mijenja i pravac kretanja.

Što na kraju zaključiti. U samo šest i pol metara, i k tome još gumenjaka, skladno se uspjelo uklopiti gomilu toga. Više nego je za rukom prošlo ikom drugom, daleko van granica lijepe naše.

Palac gore!

 

Barracuda 650 ukratko:

Proizvođač

Barracuda brodovi d.o.o. Zagreb

www.barracuda.hr

Broj okretaja    Brzina u čv.      Potrošnja  Potrošnja po prijeđenoj milji

700      2.6       3.4       1.31

1000    4.4       5          1.14

1500    6          7.7       1.28

2000    7          15        2.14

2500    9          26        2.89

2800    16        28        1.75

3000    21        30        1.43

3500    27,8     36        1.29

4000    33.8     45        1.33

4500    37.5     56        1.49

4800    42        63        1.5

 

Mercruiser 4.3 MPI ukratko:

Snaga na osovini         220 ks

Zapremina       4.3 l

Broj cilindara    V-6

Provrt x hod 101.6/88.4 mm

Kompresijski omjer     9.4:1

Sistem goriva  MPI

Režim punog gasa       4400-4800 o/min

Alternator        70A

Težina  386 kg

 

Tekst i foto: Damir Brajković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.