Zaron u Zagorskoj peći

Špilja Zagorska peć nalazi se u blizini jezera Sabljaci kod Ogulina . Prvi put ju spominje  znameniti  Dragutin Hirc s u  “Prirodnom zemljopisu Hrvatske” 1905. godine u kojem prenosi zapise Franje Julija Frasa, školskog nadzornika Karlovačke Krajine koji je još 1835. godine napisao knjigu “Vollständige Topographie der Karlstädter…” (Topografija karlovačke Vojne krajine).

 Špilja se također spominje  u djelu Josipa Poljaka iz 1935. g. “Pećine okolice Ogulina, Velike Paklenice i Zameta”  gdje se nalazi nacrt.  1982. članovi SO HPD “Željezničar” istražili su i topografski snimili Zagorsku peć. Prvi koji su zaronili i istražili podzemno jezero u Zagorskoj peći bili su B. Jalžić, O. Lukić i J.Ostojić. Zaronili su do 30m dubine i otkrili da u špilji živi čovječja ribica. Ukupna duljina špilje iznosi prema tom nacrtu 490 m, a vertikalna razlika preko 45 m.

2006. godine Vedran Jalžić, Alan Kovačević i Petra Kovač Konrad zaronili su na 40m dubine, a 2014. godine Vedran Jalžić i Zvonimir Švrljiga zaronili su na 60m dubine. 

U sklopu monitoringa čovječe ribice kojeg provodi Udruga Hyla već 5 godina, 10.12.2016 ponovo se zaronilo u Zagorsku Peć. Ovog puta su ronili Frederic Swierczynski do 100m dubine, Petra Kovač Konrad i Peter Slokan do 82 m dubine. Transport ronilačke  opreme koja iznosi preko 200 kilograma jako je zahtjevan i ne bi bio moguć bez pomoći speleologa.

Na 80 m dubine nađen je primjerak čovječe ribice što je do sada najdublji zabilježen primjerak ikada !

Petra Kovač Konrad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.