Shadow

Zaron do dna Crvenog jezera

Nakon sedam mjeseci priprema i desetak dana intenzivnog rada na postavljanju žičare, izradi pontona i spuštanju nekoliko tona teške opreme, u subotu 06.05. po prvi put u povijesti ljudska ruka dotakla je dno Crvenog jezera.

To je uradio francuski speleoronitelj Frederic Swierczynski došavši do dubine od 245 metara. S obzirom da je ove godine vodostaj jezera izuzetno nizak, dubina je manja od očekivane za nekih 30-tak metara, pa je i sam zaron bio kraći od očekivanog, ukupno je trajao nešto više od tri sata. Do 120 metara dubine Frederica su pratili Petra Kovač Konrad i Peter Slokan, a na dekompresiji društvu su mu pravili Jenny Barnjak i Ante Kukavica Fedor.

Frederic nam je odmah po izronu podijelio prve dojmove: „Jezero je mutno prvih dvadesetak metara, kasnije je jako bistro. Volio bih da je bilo dublje četrdesetak metara, ali i ovako smo prezadovoljni. Mislim da je cijela ekipa bila fantastična, tridesetak ljudi je odradilo vrhunski posao. Temperatura vode je pada od površinskih 17 pa do 5-6 na dnu. Na dnu je fini mulj i kamenja, uzeo sam i  uzorke mulja za analizu.“

Zbog predostrožnosti, Frederic je s pontona do vidikovca jezera izvučen sa žičarom, te je po dolasku odradio mnoge izjave za brojne medije kao i fotografiranje s brojnim Imoćanima koji su pratili ovaj zaron. Sam zaron  izazvao je ogromnu medijsku pažnju, više od pedeset medija bilo je uključeno u praćenje svih aktivnosti u Crvenom jezeru, francuski tim je snimio sate i sate materijala za izradu dokumentarnog filma.

Osim ovog sportskog dijela, u jezeru su obavljena i mnoga znanstvena istraživanja pod vodstvom Romana Ozimeca i Branka Jalžića te su i tu otkrivene mnoge nove spoznaje. Uzeti su uzorci endemske gaovice veće od 13 cm, što su i najveći primjerci ikada otkriveni. Na dnu je pronađena i riba vijun za koju se nije znalo do sada da obitava u jezeru kao i špiljski račić karakteristične crvene boje. Po povratku u Zagreb raditi će se i dodatna genetske istraživanja uzoraka.

Zaron je odrađen u organizaciji Turističke zajednice Imotski i RK Crveno jezero Imotski, uz brojne volontere te pripadnike HGSS-a.

Sponzori su: HTZ, TZ Splitsko-dalmatinske županije, UTP d.o.o., pizzeria Antonio, Čagalj-plastika, Roto, vinarija Grabovac i mnogi drugi.

Tekst: Luka Kolovrat
Foto: Florian Launette, Frederic Swierczynski i Luka Kolovrat