Shadow

UPA “ROSTRUM” – Split

Udruga Podvodnih Aktivnosti Rostrum Split osnovana je 20. veljače 2016.g. od strane nekolicine entuzijasta s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim istraživanjima i edukaciji ronioca.

UPA Rostrum proizašao je iz ideje približavanja podvodnog svijeta široj zajednici, podizanja ekološke svijesti, očuvanju flore i faune, te zaštite i očuvanja kulturno-arheološke baštine.

Ali, da se vratimo na ono najbitnije, a to je boravak pod morem (da ne zanemarimo kontinentalce, dodat ćemo i vodom). Od osnivanja kluba nije prošao vikend bez ronjenja, a kada dan ljeti malo produži prakticiramo svaki tjedan i ronjenja radnim danom, te noćne zarone povremeno.

Ronilačke tečajeve u klubu održavamo redovito s izrazito individualnim pristupom svakom kandidatu.

Tečaji se održavaju po NAUI asocijaciji, a osim instruktora ronjenja Marka Lete, u praktični dio uključeni su i voditelji ronjenja Vicko Smoljo, te Ivan  Živković.

Kao skupina mladih, educiranih ljudi u području biologije mora, arheologije, restauracije i konzervacije, primijenjene elektronike i robotike u planu imamo te želimo pokrenuti niz novih projekata iz već spomenutih područja.

S ciljem unapređenja sigurnosti ronjenja ove godine smo aktivno sudjelovali u Caddy projektu koji je jedan od segmenata Breakingthesurface projekta, koji se niz godina organizira pod vodstvom DAN-a (DiversAlert Network) u suradnji s FER-om.

Dok su naši članovi izvodili različite zadatke pod morem monitorirane su im fiziološke funkcije, položaj ronioca u prostoru, što je svima bilo jedno novo, zabavno, korisno i drugačije iskustvo.

Naši članovi već dugi niz godina aktivno sudjeluju u hidro-arheološkim istraživanjima od kojih bi izdvojili CissaAntiqua i Adrias projekte koje vodio djel za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Naš istaknuti član Neven Lete zadužio je arheološku zajednicu mnogobrojnim otkrivenim i prijavljenim lokalitetima, od kojih bi posebno istaknuli Spinut, Vranjic (prapovijest i antičke statue), helenistička luka u Resniku, te antičke brodove u Kaštelima i na Pagu. Kruna i rezultat toga je suradnja, te potpisivanje ugovora o suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu. Imamo niz zajedničkih projekata u bliskoj budućnosti.

Za početak bi spomenuli suradnju na istraživanju rječice Norin,gdje smo pod vodstvom ravnatelja Arheološkog muzeja u Splitu mr.sc. Damira Kliškića i kustosa Maria Radaljca izveli pregled i dokumentaciju nalaza a više o tome u prilogu: http://magazin.hrt.hr/354461/istrazivanje-anticke-narone-i-pod-vodom

Možemo se pohvaliti da u svojim redovima imamo pojedince koji su istražili i obradili najveću postojeću prirodoslovnu malakološku zbirku Jadrana sa preko 1100 vrsta školjki i puževa, a građanima Splita podarili 4 velike malokološke izložbe. Kroz buduće projekte želja nam je nastaviti s daljnjim radom u području istraživanja školjki i puževa, te integriranju novih spoznaja iz malokologije.

Iako kao udruga djelujemo tek nekoliko mjeseci, iza sebe imamo nekoliko uspješno odrađenih ekoloških akcija diljem Lijepe Naše. Sudjelovali smo na sljedećim eko akcijama: „Volim Vlašići“ (Pag), „Dive Down+“ (Crikvenica), u Milni na otoku Braču, međunarodna eko akcija u Dubrovniku, „Daj ruke za čiste Jazine“ (Zadar), „Gdje Zrmanja ljubi more“ (Obrovac), humanitarna eko akcija „Vodomar za Vodotoranj“, „Bilo mutno ili bistro nama uvijek isto“ (Slavonski Brod) , eko akcija na Šipanu (Suđurađ , Šipanska Luka) te Think Green Kukljica na otoku Ugljanu.

Na ekološke akcije odlazimo u što većem broju kako bi pripomogli u očuvanju okoliša.

Svim ronilačkim klubovima rado se odazivamo na pozive za akcije, druženja i ronjenja. Uz te aktivnosti omogućeno nam je upoznavanje gradova domaćina, razmjena iskustava, druženje, ostvarivanje novih kontakata i planiranje budućih zajedničkih projekata.

Sinergiju u ciljevima te druženju, članovi UPA Rostrum-a imaju s kolegama roniocima iz klubova:

KPA Vodomar Duga Resa

KPA Marsonia Slavonski Brod

RK Roniti se Mora Zagreb

DPS Zagreb

RK Sv.Rok Bibinje

Posebno se zahvaljujemo na doprinosu i poboljšanju kvalitete ronjenja Vedranu Dorušiću (Foka diving), Draženu Pavlovu  (Deep Blue Diving), Nikici Spudiću (KPA Vodomar), Robertu Kalanju (KPA Marsonia), višem konzervatoru, arheologu Krunoslavu Zubčiću (Hrvatski restauratorski zavod) te prof.dr.sc Ireni Radić Rossi (Sveučilište u Zadru,Odjel za arheologiju,).

Svaki član nam je bitan, ako želite nezaboravno društvo, druženje na i pod površinom mora pridružite nam se

Za sve upite stojim Vam na raspolaganju, a možete nas pratit putem društvenih mreža:

Ø https://www.facebook.com/uparostrum/

Ø https://www.instagram.com/uparostrum/

te kontaktirati preko e-mail: uparostrum@gmail.com

ili mob: 091 365 5722