Shadow

Tečaj ronjenja na dah (1) – Vježbe na suhom

Vježbe istezanja su vrlo važan dio rutine fitnessa i najbolji su način za stjecanje fleksibilnosti tijela. A najčešće su vrlo podcijenjene.

Stjecanje rutine za vježbe istezanja je vrlo lako i mora biti dio svakodnevne rutine ako želite steći fleksibilnost i usporiti proces starenja tijela.

Kako postajete stariji mišići i ligamenti postaju kraći i deblji što može dovesti do problema kao što su: loš položaj tijela, smanjena mobilnost tijela, veća mogućnost za povrede.

Manjak fleksibilnosti kod žena dovodi do toga da im mišići ramena i leđa postaju kraći i zgrčeniji i tako nastaju pogrbljena ramena kao kod vještica iz bajki. 10-15 minuta dnevno može smanjiti ili skroz spriječiti takav stav i pomoći vam da imate dobar stav tijela, čak i u poznijim godinama.

Ako pokušate vježbati, a da prethodno ne zagrijete mišiće, možete dobiti upalu mišića. Dinamično istezanje mišića se preporučuje prije početka vježbanja.

Neistezanje mišića poslije vježbanja može dovesti do prekomjerene boli i grčeva u mišićima, tako da se poslije vježbanja preporučuje statičko istezanje mišića.

RASTEZANJE / STRETCHING

Prikaz korisnih vježbi :

 

NEGATIV DIJAFRAGMA

Uddiyana Bandha

Jedna od najvažnijih vježbi u ronjenju.

Dijafragma mora biti elastična. Pri zaronu pluća se smanjuju te povlače dijafragmu u plućnu šupljinu.

Ako nije elastična, kontrakcije su jače !!!

Vježba se izvodi tako da izbacimo što više zraka iz pluća i da uvlačimo dijafragmu što dublje u plućnu šupljinu.S tim postižemo da nam je dijafragma elastična i da nećemo imati jake kontrakcije nakon kraćeg vremena provedenog pod morem ili pri zadržavanju daha u bazenu.

Vježba se izvodi u serijama, i sa svakom serijom osjećamo sve manji napor.

Preporučeno je vježbati svaki dan barem 5 minuta, na prazan želudac, najbolje ujutro poslije rastezanja.

PAKIRANJE / PACKING

Pakiranje je napredna tehnika koja omogućuje roniocu ugurati više zraka u pluća.

Gutanjem zraka možemo dodatno napuniti pluća, u nekim ekstremnim slučajevima i do 40% više.

Pakiranje je jedna od vježbi kojoj treba posvetiti mnogo pozornosti i s kojom treba biti jako oprezan.

Ova vježba ide uz vježbe rastezanja jer naš prsni koš mora biti jako elastičan da bi mogao podnijeti pritisak zraka koji nabijamo u pluća.

Duboko udahnemo dok ne osjetimo da više nema mjesta u plućima za zrak. Tada nastupa proces pakiranja zraka u pluća. Osjećaj je sličan gutanju.

Napunjeni zrak u obrazima potisnemo prema plućima.

Usporedno s rastezanjem pluća mora se rastegnuti i prsni koš te svi mišići prsnog koša.

Potrebno je zauzeti položaj u kojem su leđa ravna da ne bi došlo do ozljede.

Tijekom vježbe može se pojaviti vrtoglavica i mučnina, u nekim slučajevima i nesvjestica.

 

VIZUALIZACIJA

Vizualizacija je sposobnost samostalnog, svakovremenog stvaranja jasnih mentalnih slika i svega što je uz to vezano (osjet, emocija, misao), a po vlastitoj volji.

Razvijena sposobnost vizualizirana ima veliko značenje za bilo koju vrstu aktivnosti, treniranja, eksperimentiranja ili istraživanja jer se, na određeni način, nastavljaju odvijati fizičke i psihomentalne aktivnosti iako nema realnog fizičkog djelovanja izvan nas, kao što su nužno kretanje, treniranje ili druga vježbanja, ronjenje i slično.

Imati razvijenu sposobnost vizualizirana sve više se traži, i potrebno je u raznim čovjekovim djelatnostima jer mu pomaže da stvara svojevrsne projekcije programa ili projekata i čak ispituje njihovu učinkovitost i prije početka realiziranja.

Za ronjenje na dah je vrlo bitno jer možemo pretpostaviti okolnosti i radnje s kojima ćemo se susreti.

 

Na primjer: susret s ribama tijekom zarona, valovito more , loša vidljivost i slično.

Vizualizirati zaron i predviditi sve okolnosti s kojim se možemo susreti prije i za vrijeme samog zarona omogućava nam da opušteni uđemo u more i da izbjegnemo razmišljanje o lošim stvarima tijekom pripreme za uron.

 

Tekst i foto: Vedrana Vidović  http://vedranavidovic.com/