Shadow

Sve je spremno za subotnji zaron

Sve je spremno za zaron do dna Crvenog jezera ovu subotu. Vitlo, ponton, tri gumenjaka, zvono za dekompresiju su spremni i u funkciji, veći dio opreme je spušten, odrađeni su pripremni zaroni safety ronioca do 100 metara dubine.

Temperatura na površini je oko 15 stupnjeva i prvih dvadesetak metara je prilično mutno, vidljivost je oko tri metra. Nakon dubine od dvadesetak metara vidljivost je osjetno bolja. Jučer i danas znanstveni dio ekipe postavio je 16 vrša, parangal i mrežu na različitim dubinama.

Cilj je utvrditi koji sve organizmi žive u Crvenom jezeru i na kojoj dubini. Također, uzimani su i uzorci sedimenta, spužvi i vode. Vjerujemo da će nakon ovih rezultata i analiza znati puno više o živom svijetu Crvenog jezera.

Novinarska ekipa koja radi dokumentarac u trajanju od 52 minute o ovom događanju vrijedno krstari Imotskim i snima kadrove, a u prilog im ide i prekrasno vrijeme. Osim njih, za subotu su se najavili predstavnici pedesetak medija iz zemlje i inozemstva.

Frederic Sswierczynski danas i sutra odmara kako bi bio spreman za glavni cilj ovog projekta – zaron do dna Crvenog jezera. Sam zaron trebao bi početi u subotu oko 10 sati. Zaron traje oko 5 sati, pa je Frederica moguće očekivati na površini nešto iza 15 sati.

Nakon izrona, ukoliko bude sve u redu,  u sumrak planira se osvijetliti jezero  s cca milijun lumena za potrebe snimanja dokumentarca i vjerujemo da će i te snimke obići svijet.

Također, ovim putem molimo sve koji nas namjeravaju posjetiti u subotu da vode računa o svojoj sigurnosti i o sigurnosti svih sudionika u grotlu jezera.

Luka Kolovrat