Shadow

Speleoronilačka vježba “Babina jama” 2017

Cilj vježbe bio je spašavanje unesrećene osobe iza prvog  sifona u Babinoj jami (Sv. Rok ) i transport unesrećenog iz suhog dijela jame na površinu. Vježba je započela u 10 ujutro transportom opreme do ulaza u jamu. U 12.30 jama je bila opremljena i u 13.30 oprema je bila  transportirana na dno jame.

Prvi tim speleoronioca postavio je sigurnosnu nit u 40 m dugom sifonu. Nakon toga su  3 speleoronioca sa unesrećenim odradila transport kroz sifon pridržavajući se prethodno dogovorenih protokola oko rotacije nosila kako bi glava unesrećenog bila u višem položaju. Transport unesrećenog kroz sifon trajao je 7 minuta, a transport unesrećenog na površinu završio je u 15 h. U 17h sva oprema bila je izvučena na površinu i vježba je završila u 18.30.

Na vježbi  je također testirana primjenjivost seta za speleoronilačko spašavanje na Petzl Nest nosila  koji je osmislila i izradila speleoronilačka grupa. Ovaj set može se staviti na bilo koja  s Petzl Nest nosila  koja se nalaze u Stanicama HGSS-a i svrha mu je da nosila za speleološko spašavanje pretvaraju u nosila za speleoronilačko spašavanje. Na ovoj vježbi su se prvi put koristila takva modificirana nosila za transport u suhom dijelu kanala Babine jame.  Zaključak vježbe je da nosila ne gube ništa na funkcionalnosti,  a montiranje i skidanje seta za prilagodbu traje nekoliko minuta.

Ovu kompleksnu vježbu odradilo je  ukupno 9 spašavatelja HGSS-a te jedan gost iz Mađarske također speleoronioc i speleospašavatelj. Osim pristupa jami i tehničkog dijela u vertikalnom dijelu Babine jame, težina speleoronilačke opreme predstavljala je dodatan izazov u izvedbi. Procijena je da se do jame i u jamu spustilo i izvadilo oko 300 kg opreme. Posebna zahvala  duguje se kolegama iz Šibenika i Bjelovara koji su pomogli kod izvačenja unesrećenog kroz suhi špiljski kanal i vertikalu te Stanici Gospić na gostoprimsvu u njenim prostorijama.

Tekst i foto: Komisija za speleospašavanje – gss.hr