Shadow

Ronilački klub Geronimo

Ronilački klub Geronimo osnovan je 06.09.2004. godine, ali ima puno dužu tradiciju. On je slijednik Diver sport kluba Zagreb koji je osnovan još 1993. godine, a koji prestaje s radom krajem 2004. godine.

Danas, na treću godišnjicu osnutka RK Geronima, može se konstatirati da je to trenutno jedan od najbrojnijih te najaktivniji hrvatski ronilački klub.

Sa svojih preko 200 članova od kojih je 8 instruktora ronjenja, preko 30 voditelja ronjenja, sportskom ekipom koja zadnje tri godine obara hrvatske, ali i svjetske rekorde u ronjenju na dah, RK Geronimo je definitivno primjer da doba volonterizma i predanosti zajedničkim ciljevima nije prošlo. Među članovima Kluba nalazi se različit profil ljudi od vojnika do sveučilišnih profesora, ali im je svima zajednička ljubav prema ronjenju i određeno slobodno vrijeme koje su posvetili klupskim aktivnostima i zajedničkim ciljevima.

Od aktivnosti s kojima se Geronimo bavi na prvom mjestu je organizacija ronilačkih tečajeva za sve ronilačke i instruktorske kategorije po CMAS svjetskoj ronilačkoj federaciji. Po broju održanih tečajeva Geronimo je u samom vrhu hrvatskih klubova, a jedan od njegovih instruktora je 3 godine proglašavan za najaktivnijeg instruktora Hrvatskog ronilačkog saveza s najvećim brojem održanih ronilačkih tečajeva u Hrvatskoj. Razlika od tečajeva na moru koji se brzinski rade za strance i ovih „kopnenih“ tečajeva je u samoj dužini trajanja i kvaliteti izvedbe. Za komercijalne centre na moru nije toliko bitno da polaznik toliko savlada sve vježbe i gradivo jer je on tu ipak samo par dana i vjerojatno ga se neće više nikada vidjeti. U našem Klubu, a i u drugim klubovima prioritet se daje kvalitetnoj i dugotrajnoj obuci jer se time dobivaju dobro obučeni ronioci koji će sutra pomlađivati klubove i preuzimati uloge voditelja ronjenja i instruktora. S tim ciljem se puno više pažnje posvećuje ronilačkoj obuci što u konačnici rezultira kvalitetnim roniocima. Osim ronilačkih i instruktorskih tečajeva organiziraju se i provode i razni tečajevi ronilačkih specijalnosti (kompresoristi, nitrox, dubinsko ronjenje, noćno ronjenje, DAN oxygen provider…).

Nakon položenog ronilačkog tečaja, trebalo bi ići i roniti. U RK Geronimu za to je zaduženo preko 30 voditelja ronjenja (R3*) koji organiziraju i vode različite ronilačke izlete duž cijelog Jadrana ovisno tko gdje ima dobar (i jeftin) smještaj i gdje ima dobrih uvjeta za ronjenje. Gotovo svaki vikend tokom cijele godine netko negdje ide, nešto se organizira i ekipa se brzo skupi i klupski kombi juri put Jadrana krcat opremom. Članovima Kluba je na raspolaganju do 40 kompleta ronilačke opreme, gumenjak, više ronilačkih kompresora za punjenje boca i druga oprema nužna za organizaciju ronilačkih izleta.

Svake godine članovi Kluba organiziraju ljetni ronilački kamp na atraktivnim lokacijama Jadrana (Hvar, Šipan…) u trajanju od svibnja do rujna.

Od početka rada RK Geronima održavaju se besplatni tečajevi ronjenja za osobe s dodatnim potrebama. Do sada je većina polaznika bila iz Športskog društva paraplegičara „Zagreb“, ali se trenutno priča širi i sve više polaznika je zainteresirano za ovakav oblik rehabilitacije. Vježbe se održavaju jednom tjedno na bazenu „Utrine“, a volonterski rad s ovim ljudima je jedna od glavnih klupskih aktivnosti. Osim vježbi na bazenu, organiziraju se i ronilački izleti na more ili posebni klupski kampovi koji uvijek imaju međunarodni karakter jer se pridruže naši prijatelji iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve nas okuplja i spaja udruženje koje se zove IAHD Adriatic (International Association for Handiccaped Divers) sa sjedištem u Mariboru koje okuplja ronilačke klubove u našoj regiji koji se bave ronjenjem invalida. Ronilački klub Geronimo je zastupnik IAHD Adriatic za Hrvatsku dok je IAHD Adriatic zastupnik svjetske udruge IAHD za područje Jadrana.

Da ne bi ronili samo odrasli, brine se ekipa od 4 instruktora i puno više asistenata koji obučavaju djecu u dobi od 8 do 12 godina za ronjenje po njima prilagođenom programu „Scuba Rangers“. Oni se obučavaju isto kao i odrasli samo po prilagođenom programu i s ograničenjima za ronjenje samo u bazenu ili u moru ali u zatvorenim uvalama do dubine od 4 metra maksimalno.

Osim ronilačkih tečajeva s opremom za disanje pod vodom, u našem Klubu se održavaju i tečajevi ronjenja na dah prema programu najpoznatije međunarodne asocijacije za ronjenje na dah – AIDA. Ove tečajeve u našem Klubu organizira i vodi Karla Fabrio, najuspješnija hrvatska natjecateljica u ronjenju na dah.

Članovi Kluba su još aktivni i na ekološkom području pa svake godine organiziramo ekološku akciju čišćenja senjske luke oko Dana planete Zemlje, tijekom koje nam se pridruže i ronioci iz drugih klubova. Isto tako naši članovi sudjeluju svake godine u velikom broju ekoloških akcija čišćenja podmorja diljem Jadrana.

Klub je aktivan u ronilačkim sportovima od 2004. kada je Karla prvi puta bila članica hrvatske reprezentacije za svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah. Ubrzo se formirao uspješan tim (Karla Fabrio, Ivan Sršen, Goran Čolak, Nikola Štorga) koji je u tri godine donio nizove medalja i pehara te niz državnih i tri svjetska rekorda s državnih i svjetskih prvenstava i drugih međunarodnih natjecanja. Sa zadnjeg svjetskog (CMAS) prvenstva Karla se vratila s naslovom svjetske prvakinje.

Klub također ima izvrsne natjecatelje-juniore u plivanju perajama. Ana i Ivan Potkonjak pomalo su se specijalizirali u plivanju perajama na velike udaljenosti pa se sa svakog prvenstva ili kupa Hrvatske također redovito vraćaju okićeni medaljama.

Osim što ima kvalitetne i uspješne natjecatelje, RK Geronimo bio je i organizator nekoliko natjecanja u kalendaru Hrvatskog ronilačkog saveza – dva puta je organizirao Kup Hrvatske u podvodnoj fotografiji te također dva puta Klupsko prvenstvo Hrvatske u plivanju perajama i brzinskom ronjenju.

Od ove jeseni RK Geronimo organizira i školu plivanja perajama za sve dobne uzraste pod vodstvom iskusnog trenera iz Italije u trajanju od 6 mjeseci. Prvih 3 mjeseca uče se i treniraju osnove tehnike i korigira tehnika plivanja, a nakon toga  pristupa se treningu s tzv. monoperajom.

Ivica Ćukušić